Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin selviät ison porukan juhannuksen ruokarumbasta

Teksti:
Susanna Karhapää
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Näin suunnitellaan pirskeet niin, että joku muistaa tillinkin eikä kukaan vietä koko juhannusta perunateatterissa. Juhannuksen selviytymisvinkit kertoo helsinkiläinen Taina Hynninen, joka viettää juhannusta Päijät-Hämeessä.

Jos olet ollut juhannusjuhlissa, joissa on monta patonkia ja liikaa grillimakkaraa, mutta ei yhtään perunaa, tiedät, että suunnittelu kannattaa. Näin tekee Taina Hynninen, joka lähtee miehensä ja kahden tuttavapariskunnan kanssa Padasjoelle. Niin on tehty jo 25 vuotta.

1. Jaa päivät tasan.

"Meillä isäntäpari suunnittelee ja tekee juhannusaaton ruoat ja me vieraat juhannuspäivän. Sunnuntai mennään luovasti. Aaton lounas on kalapainotteinen buffet. Siihen kuuluu perinteisesti savustettu siika ja emännän tekemä herkullinen haukimureke."

2. Mieti ateriaehdotuksia.

"Molemmat pariskunnat miettivät etukäteen omia ehdotuksiaan, ja niistä valitsemme yhdessä juhannuspäivän menut."

3. Sovi vastuualueet.

"Sovimme työnjaosta puhelimitse ja sähköpostitse juhannusta edeltävällä viikolla. Sovimme, minkä osan lounas- ja illallismenusta kukin ottaa vastuulleen. Vastuuhenkilö tai -pariskunta tekee kaiken omaan ruokaansa liittyvän alusta loppuun: hankkii tarvikkeet ja juomat, ja vastaa myös valmistuksesta juhannuspäivänä. Usein miehet valmistavat pää- ja naiset jälkiruoat. Viinit sovitamme kuhunkin ruokaan."

4. Kokeile uutta.

"Aaton kalapöytää lukuun ottamatta yritämme tehdä aina jotain uutta. Äyriäisvartaat alkuruokana, rosvopaisti pääruokana ja mansikat jälkiruoissa ovat suosikkeja, joita teemme aina silloin tällöin uudestaan."

5. Tee muistiinpanoja.

"Mökillä on vieraskirja, johon olemme alusta asti kirjanneet paitsi juhannusmenut myös kaikki muut juhannuksen jutut ja sattumukset."

Lisää aiheesta