Miten pitäisi syödä? Ruokakupla-podcast tarttuu ruokakeskustelun kuumimpiin aiheisiin

17.4.2018
1 arviota

Ossi Paloneva ja Noora Shingler

Ruokakupla on uusi podcast-sarja, joka purkaa ruokaan liittyvän keskustelun pureskeltaviin osiin argumentoiden puolesta ja vastaan. Aiheista keskustelevat toimittaja Noora Shingler ja kokki Ossi Paloneva. Kuuntele täältä!

Vegebuumi, suomalainen ruoantuotanto, kotimainen kala, ruoan markkinointi ja ruokahävikki... Ruoka herättää tunteita. Se on samaan aikaan sekä poliittista, että henkilökohtaista - elinehto ja nautintoaine.

Ruokaan liittyvää tietoa tulee ovista ja ikkunoista, mutta mihin voi enää luottaa? Miten meidän pitäisi syödä, vai tarvitseeko lopulta muuttaa yhtään mitään?

Ruokakupla-podcast ilmestyy viikottain.

Jakso 5: Hävikki — miksi hukkaamme ruokaa?

Kolmannes maailmassa tuotetusta ruoasta jää syömättä. Tällä hävikkimäärällä ruokittaisiin kaksi miljardia ihmistä! Mikä hommassa mättää? Ovatko poimimatta jääneet marjat hävikkiä? Mitä voisi tehdä ylijäämä-buffaruoalle? Ossi visioi hävikkiravintoloita ruokakauppoihin, Noora höylää homeet juustosta. Kuluttaja-aktiivi Helena Marttila kertoo käytännön vinkit hävikin minimoimiseksi.

Jakso 4: IoF — mullistaako netti syömisen?

Tekstareita lähettäviä lehmiä, sensoreita tomaattien kyljessä, QR-koodeja ja automaattisesti itsensä täyttäviä jääkaappeja — digitaalinen ruokatodellisuus on täällä! Internet of Food tulee muuttamaan sinunkin ruoka-arkeasi, halusit tai et. Ossi visioi postille ruoantoimitusulottuvuuden ja Noora haaveilee ruoan Spotifysta. Jaksossa vieraana teknologia-asiantuntija ja biohakkeri Teemu Arina.
 Jakso 3: Kalavallankumous — missä se viipyy?

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kalaa, mutta sen saatavuus ja hinta koetaan ongelmalliseksi. Miksi suomalaisella kalalla menee niin huonosti? Missä viipyvät kaupan kalatuotteet? Miten hylkeet liittyvät asiaan? Tarvitaanko kalastaja-realitya nostamaan kalastamisen imagoa? Mikä on lähikaupan fiksuin kalavalinta? Ja miksi Noora kohkaa särkisäilykkeestä? Ossi visioi myyntiin kalajauhelihan.Jakso 2: Vegebuumi — pitäisikö meistä jokaisen olla vegaani?

Kasvisten ja lihaa korvaavien tuotteiden myynti kasvaa kohinalla, mutta lihansyönti ei käänny laskuun. Ruokailutottumukset muuttuvat – niin myös makuaisti! Jaksossa Ossi ja Noora ruotivat, miten kasvishuuma vaikuttaa ravintoloihin ja kotikokkaamiseen. Mikä on käännyttänyt suomalaiset ja mitkä kasvispohjaiset tuotteet puuttuvat vielä kokonaan kaupan hyllystä? Kysymyksiin on vastaamassa myös vegemessujen perustaja Suvi Auvinen.

Jakso 1: Fakta vs. uskomukset — mihin ruokatietoon voi luottaa?

Ruokakuplan avausjaksossa käsitellään ruokafaktaa ja fiktiota. Ketä tulisi uskoa terveysväittämien viidakossa? (Spoileri: ei ainakaan omaa kehoa tai uutisia!) Noora unelmoi raaka-ainefaktan saamisesta hevi-osastolle ja Ossi ihmettelee, miksei ranskalaisilla illallisseurueilla ole ruoka-aineallergioita? Jakson vieraana disruptiivisten teknologioiden erityisasiantuntija Lauri Reuter.
 
Ruokakupla rakentuu S-ryhmän kesällä 2017 julkaiseman Ruokamanifestin teemoille.
  • Noora Shingler on ekologiseen ja eettiseen kuluttamiseen keskittyvä toimittaja ja kulutuskriittisen Kemikaalicocktail-blogin perustaja. Shingler on aikaisemmin mm. työskennellyt YLE:n Kuningaskuluttaja-ohjelmassa, kosmetiikkakemikaalisovellus-CosmEthicsissa, sekä kirjoittanut bestseller-tietokirjan ruoka- ja kosmetiikkakemikaaleista.
  • Ossi Paloneva on itseoppinut villiruokakokki ja ruoka-alan yrittäjä. Paloneva on ollut mukana perustamassa Suomen ensimmäistä hävikkiruokaravintolaa, lähiruokaan keskittyvää EGG-pikaruokakonseptia, sekä pyörittänyt omaa VILLD-villiruokaravintolaansa. Työssään Paloneva keskittyy tulevaisuuden raaka-aineisiin ja ruoan ekologisuuteen.
     
Teksti
Kuva Kemikaalicocktail
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5