Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla?

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 21.9.2018
|
Muokattu: 16.8.2022
Ravinteikkaista ja maukkaista kaaleista teet syksyn kiehtovimmat keitot, padat ja laatikot. Tutustu kyssäkaaliin, savoijinkaaliin, lehtikaaliin ja ruusukaaliin.

Kurttuinen kaunotar: savoijinkaali

  • Savoijin- eli kurttukaalin kähärissä lehdissä on hieno, mieto maku.
  • Kaalin hento pähkinäisyys sopii upeasti salaatteihin ja vokkeihin. Tee siitä myös kaalikääryleitä ja -laatikkoa.
  • Vinkki! Kurttukaali nahistuu nopeasti, joten käytä se mahdollisimman pian.

Mehevä mukula: kyssäkaali

  • Kyssäkaalista eli kaalirapista käytetään kasvin mehevä, vihreän tai violetin sävyinen varsimukula.
  • Kyssäkaali on C-vitamiinipitoinen ja maultaan makea.
  • Kaali on mainiota raasteena ja dippikasviksena. Makkarasoppaan kyssäkaalisuikaleet ovat omiaan, ja kasvispataan ne tuovat ruokaisuutta. Käytä myös keittoihin juuresten tapaan.

Brysselin tuliainen: ruusukaali

  • Keitä ruusu- eli brysselinkaalit juuri ja juuri kypsiksi, jotta ne pysyvät raikkaina ja rapeina. Mausteiksi riittävät voi ja ripaus sormisuolaa.
  • Paistetut ruusukaalit voi maustaa esimerkiksi sitruunalla ja siirapilla. Kokeile myös ruusukaali-sinihomejuustopiirasta.

Ravintopommi: lehtikaali

  • Trendikkään lehtikaalin vitamiini-, rauta-, kalsium- ja proteiinipitoisuudet ovat huippuluokkaa.
  • Lehtikaalia voi syödä kypsennettynä tai raakana, mutta paksuimmat lehtiruodit vaativat kypsennyksen ollakseen herkullisia.
  • Voit kiehauttaa tai pikapaistaa salaattiin käytettävän lehtikaalin, mikäli maku tuntuu raakana liian voimakkaalta.

Luottoystävä: keräkaali

  • Monikäyttöinen keräkaali kuulu vihanneslokeron vakiovarustukseen. Ohueksi vuollut kaalisuikaleet antavat rapsakkuutta, C-vitamiinia ja kuituja salaattiin.
  • Pannulla paistettu keräkaali on maustajan unelma. Curry maustaa kaalin intialaisittain, provencale-yrttimauste ja hunaja ranskalaiseen tapaan. Pari kourallista kaalisilppua tuo puhtia jauhelihakeittoon ja keventää perunasalaatin.
  • Kokeile keräkaalia myös sosekeitoissa.

Lue lisää vinkkejä kaalin käyttöön