Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla?

21.9.2018
0 arviota
Kaalit

Ravinteikkaista ja maukkaista kaaleista teet syksyn kiehtovimmat keitot, padat ja laatikot. Tutustu erilaisiin kaaleihin.

Kurttuinen kaunotar: savoijinkaali

Savoijin- eli kurttukaalin kähärissä lehdissä on hieno mieto maku. Sen hento pähkinäisyys sopii upeasti salaatteihin ja vokkeihin. Tee siitä myös kaalikääryleitä ja -laatikkoa. Kurttukaali nahistuu nopeasti, joten käytä se mahdollisimman pian.

Mehevä mukula: kyssäkaali

Kyssäkaalista eli kaalirapista käytetään kasvin mehevä, vihreän tai violetin sävyinen varsimukula. C-vitamiinipitoinen ja makea kyssäkaali on mainiota raasteena ja dippikasviksena. Makkarasoppaan kyssäkaalisuikaleet ovat omiaan, ja kasvispataan ne tuovat ruokaisuutta. Käytä myös keittoihin juuresten tapaan.

Brysselin tuliainen: ruusukaali

Keitä ruusu- eli brysselinkaalit juuri ja juuri kypsiksi, jotta ne pysyvät raikkaina ja rapeina. Mausteiksi riittävät voi ja ripaus sormisuolaa. Paistetut ruusukaalit voi maustaa esimerkiksi sitruunalla ja siirapilla. Kokeile myös ruusukaali-sinihomejuustopiirasta.

Ravintopommi: lehtikaali

Trendikkään lehtikaalin vitamiini-, rauta-, kalsium- ja proteiinipitoisuudet ovat huippuluokkaa.

Lehtikaalia voi syödä kypsennettynä tai raakana, mutta paksuimmat lehtiruodit vaativat kypsennyksen ollakseen herkullisia. Voit kiehauttaa tai pikapaistaa salaattiin käytettävän lehtikaalin, mikäli maku tuntuu raakana liian voimakkaalta.

Luottoystävä: keräkaali

Monikäyttöinen keräkaali kuulu vihanneslokeron vakiovarustukseen. Ohueksi vuollut kaalisuikaleet antavat rapsakkuutta, C-vitamiinia ja kuituja salaattiin.

Pannulla paistettu keräkaali on maustajan unelma. Curry maustaa kaalin intialaisittain, provencale-yrttimauste ja hunaja ranskalaiseen tapaan. Pari kourallista kaalisilppua tuo puhtia jauhelihakeittoon ja keventää perunasalaatin.

Kokeile keräkaalia myös sosekeitoissa.

teksti
kuvat Ninna Lindström
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5