Mehun valmistaminen

3.7.2015
1 arviota
Mehun valmistaminen

Mehuja voi valmistaa höyrymehustimella tai kattilassa keittämällä. Yhdestä marjakilosta saa noin litran mehua.

Mehumarjoiksi sopivat tuoreet ja hieman ylikypsätkin marjat tai hedelmät. Yhtä tai useampaa lajia voi sekoittaa keskenään. Marjojen joukkoon lisättävä sokeri lisää mehun uuttumista noin 14 prosentilla.

Mehua höyrymehustimella

  • Huuhdo marjat tarvittaessa vedellä, perata ei tarvitse.
  • Kaada marjat ja sokeri marjakehikkoon siten, että päällimmäinen ja alimmainen kerros ovat marjoja. Marjakiloa kohti kuluu 300–500 grammaa sokeria. Sulje kansi tiiviisti.
  • Anna mehustimen veden kiehua voimakkaasti 30–80 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalentuneet.
  • Ota ensimmäinen mehuerä noin 20 minuutin kiehumisen jälkeen kannuun ja kaada se takaisin marjojen päälle.
  • Valuta mehu kattilaan. Suora pullottaminen ei kannata, sillä mehun voimakkuus ja sokerisuus vaihtelevat alun ja lopun valutuskertojen välillä.
  • Kiehauta koko mehuerä nopeasti tai kuumenna +80 asteeseen.
  • Pullota mehu hyvin pestyihin kuumennettuihin pulloihin. Täytä pullot aivan täyteen ja sulje korkit heti. Jäähtyessään mehun tilavuus pienenee ja pulloon syntyy tyhjiö.

Mehua keittämällä

  • Puhdista ja huuhdo marjat tarvittaessa. Paloittele hedelmät.
  • Valitse iso teräs- tai emalikattila. Kiehauta vesi, jota käytetään 4–5 dl raaka-ainekiloa kohden. Lisää marjat tai hedelmät ja anna kiehua kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Marjojen pusertaminen reunaa vasten lyhentää keittoaikaa.
  • Siivilöi mehu. Sakka läpäisee metallisiivilän; kirkkaan mehun saa käyttämällä siivilävaatetta, kuten sideharsokangasta, jonka voi pingottaa vaikka ämpärin ympärille. Marjoja ei saa painella siivilöinnin aikana.
  • Mittaa mehu kattilaan. Lisää sokeri (300–500 grammaa litraa kohden) ja kiehauta. Kuori vaahto pinnalta.
  • Pullota mehu puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje korkit välittömästi.
Teksti
Kuva Laura Riihelä
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5