Kotimaiset kurpitsat ja omenat nyt parhaimmillaan – Kokeile syyskuussa myös viikunaa ja raitajuurta

31.8.2018
1 arviota
Syyskuun satokausi

Syyskuussa nautitaan satoakuden syvistä mauista. Tee syysruokaa kurpitsoista, viikunasta, vesimelonista ja omenasta. Kokeile myös ihastuttavaa raitajuurta tai perinteistä naurista.

Kurpitsa

Kurpitsajuhlaa koko syksy. Oranssinkeltaista kurpitsaa ei kannata säästää vain kummitusjuhlien koristeeksi. Paloittele sitä patoihin, uunipellille ja paistinpannulle. Herkuttele myös sosekeittona, hillona ja leivo piiraiden täytteeksi. Kotimaiset kurpitsat säilyvät 10–15-asteisessa kylmiössä jopa puoli vuotta.

Spagettikurpitsa

Spagettia kasvimaalta. Tämä kurpitsa ei muutu Tuhkimon satumaiseksi kurpitsavaunuksi vaan spagetiksi. Halkaise, poista siemenet, valele kurpitsa öljyllä ja paahda uunissa. Kypsän kurpitsan malto irtoaa spagettimaisina rihmoina. Tarjoa kurpitsaspagetti yrttiöljyn tai esimerkiksi tomaattikastikkeen kanssa.

Hokkaidokurpitsa

Kiinteä ja täyteläinen. Kun mielesi tekee samettista sosekeittoa tai pähkinäisen makuista kurpitsapiirasta, poimi ostoskärryyn hokkaidokurpitsa. Pieni sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen lajike, joka sopii myös jälkiruokiin. Korvaa lasagnen maitokastike lempeällä hokkaido-rahkakastikkeella.

Vesimeloni

Mehukas ja monikäyttöinen. Vaikka helteet väistyvät, älä hylkää virkistävää vesimelonia. Tuore suomalainen vesimeloni on raikas aines tuliseen salsaan, limellä maustettuun cevicheen ja erilaisiin salaatteihin, jälkiruokiin ja booleihin. Testaa myös makeita ja suolaisia makuja yhdistävä korealaistyylinen vesimelonikimchi.

Omena

Terveydeksi, omena! Flavonoideja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Kotimaisesta omenasta saat niitä kaikkia, kun rouskutat sen kuorineen. Kuutioi omenat kuorineen myös herkulliseen kaurahyveeseen, joka makeutetaan astetta terveellisemmäksi hunajalla ja tarjotaan vaniljaisen jogurtin kanssa.

Viikunarasia

Hienostunut viikuna. Viikunaa sanotaan maailman makeimmaksi hedelmäksi. Siksi se sopiikin monien voimakkaiden makujen, kuten sinihomejuuston seuraan. Huuhtele ja herkuttele viikunat sellaisinaan tai käytä suolaiseen ja makeaan leivontaan, hilloihin ja kastikkeisiin. Sitruuna korostaa hedelmän hienoa makua.

Mustakaali ja punainen lehtikaali

Sävyjä ja syviä makuja. Tummalehtinen mustakaali ja punainen lehtikaali sisältävät C-vitamiinia ja rautaa siinä missä supersuosittu vihreä versiokin. Paahda aromikkaat lehdet ruokaöljyllä silattuina rapeiksi tai hiero suolan kanssa pehmeäksi ja revi salaattiin. Lehtikaaleista pyöräytät myös sävykkäät pestot. 

Raitajuuri

Punajuuri raitapaidassa. Väritä ruoat raikkailla raidoilla. Raitajuuri on punajuuren miedomman makuinen serkku, joka sopii samoihin ruokiin kuin punajuurikin. Keitettäessä raitajuuren värit hieman haalistuvat, joten kauneimmillaan se on uunissa paahdettuna – kokonaisina, lohkoina, kuutioina tai ohuina lastuina.

Hakureinauris

Juureskellarin keisari. Joko olet maistanut hakureita? Tavallista naurista vaaleampi ja mehukkaampi hakurei-nauris tuo juuri sopivasti makeutta mausteisiin paistoksiin, vokkeihin ja patoihin. Kokeile hakureita myös suolaisissa piiraissa ja raikkaissa salaateissa. Leikkaa ohuiksi lastuiksi tai raasta!

Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5