Julkkikset Salven pöydässä – näin merimiesravintola on jättänyt jälkensä

20.2.2017
1 arviota
Julkkikset Salven pöydässä – näin merimiesravintola on jättänyt jälkensä

Näyttelijä Ulla Tapaninen sekä muusikot Paula Koivuniemi ja Ilkka Vainio ovat viihtyneet jo vuosia merimiesravintola Salven pöydässä. Mikä saa heidät palaamaan aina uudelleen legendaariseen ravintolaan Helsingin Hietalahteen?

Ulla Tapaninen:

Salve muutti uusiin tiloihin syksyllä 2016. "Toivottavasti kantikset eivät jatkossakaan paikkaansa hylkää", Ulla Tapaninen sanoo.

Paistetut silakat on Salven klassikkoannos

Ulla Tapaninen tilaa yleensä Salven silakoita. "Saatan minä joskus hätäpäissäni pihvinkin tempaista, vaikka en juuri lihaa muuten syö."

Ulla Tapaninen: "Salve on avoin kaikille: on narria, herraa ja työmiestä"

"Olen asunut Helsingissä melkein 40 vuotta ja suurimman osan siitä täällä Hietalahden suunnilla, Salven lähistöllä. Ensi kerrastani Salvessa on niin kauan, etten enää muista, milloin se oli. Kotoani on Salveen 450 askelta.

Salve on konstailematon ja sympaattinen paikka, siellä voi olla ihan normaali ihminen. Sellaisia ravintoloita on kyllä tarpeeksi, jotka ovat vähän olevinaan. Salvessa on aina koolla semmoinen sortin sakki, on herraa, narria ja työmiestä. Nuorta ja vanhaa.

On mukavaa, että myös lapsiperheitä käy. Tuntuu, että Salve on kaikille avoin paikka.

Henkilökunta on Salvessa mukavaa, ja saatan käydä kauppareissullakin heidän kanssaan rupattelemassa.

Kun menen syömään, tilaan silakoita ja joskus räiskäleitä. Salvessa saan aina myös kelpo olutta ja viiniä.

Yksin syöminen on aika tylsää, mutta Salveen voin mennä yksinäänkin. Olen tutustunut siellä kuvataiteilijoihin ja muihin mukaviin ihmisiin, sellaisiin näiden kulmien kavereihin."

Paula Koivuniemi:

"Jos Salve olisi laulu, se voisi olla Juha Vainion Vanhojapoikia viiksek­käitä, sellaisia siellä usein istuu. Myös Kotkan poikii ilman siipii sopii merelli­sen paikan tunnelmaan", Paula Koivuniemi kuvailee.

Ilkka Vainio:

Ilkka Vainiolla tulee Salvesta mieleen esimerkiksi Vexi Salmen 60-vuotissyntymäpäivät sekä hänen itsensä kir­joittama Siivet musteessa -runokirja. "Sen kansilehdelle minusta otettiin kuva ravintolan edessä."

Paula Koivuniemi: "Salvessa verestän muistoja lapsuuden kotiruoasta"

"Tutustuin Salveen, kun muutin asumaan viereisen puiston reunaan viitisentoista vuotta sitten. Ystäväni pyysi minua sinne syömään, ja ihastuin heti ravintolan ilmapiiriin. Mielestäni Sal­vesta saa hyvää, perisuomalaista ruokaa ja henkilökunta on erittäin asiantunte­vaa ja ystävällistä.

En yhtään ihmettele, että ravintola on toiminut jo yli sata vuotta ja on edel­leenkin suosittu. Uskon, että laadukkaat raaka-aineet ja välitön tunnelma ovat vaikuttaneet sen menestykseen.

Tapaan Salvessa usein tuttuja kult­tuurihenkilöjä, kuten muusikoita ja kirjailijoita. Siellä ihmiset tervehtivät aina toisiaan.

Rakastan esimerkiksi sushia, mutta olen kuitenkin niin perinteinen suomalainen, että toisinaan haluan ihan suomalaista kotiruokaa. Salvesta löydän lapsuudesta tuttuja annoksia, kuten lihapullia ja perunamuusia. Usein valitsen kuitenkin jonkun ihanista kala-annoksista."

Ilkka Vainio: "Salve on jätkien ja gimmojen rento paikka"

"Minulla on Salvesta hienot muistot, ja kävin siellä jo ihan pikkupoikana isäni kanssa. Salvessa on lämmin tunnelma ja sydämellinen henkilökunta, joka ei pienestä hätkähdä, vaikka joskus olisi vauhti päällä. Kravatti ei kiristä, sillä Salve on jätkien ja gimmojen rento paikka.

Tuttuja Salvessa tapaakin usein. Viimeksi törmäsin siellä Vesa-Matti Loiriin, kun olin tulossa suoraan Tallinnan-laivan keikalta syömään.

Ruoka Salvessa on hemmetin hyvää: leikkeet maistuvia, lihapullat maagisen hyviä. Silakat toimivat aina.

Joskus kirjoitan Salvessa biisejä tai pidän ideointipalavereita. Kerran oli tarkoitus pitää päivällä tunnin kokous Salvessa, mutta yhtäkkiä kello löikin jo puolta yötä. Siellä aika menee siivillä.

Jos Salve olisi kappale, se voisi olla isäni Juha Vainion Albatrossi, sellainen merimiehen ja haaveilijan biisi."

Teksti
Kuvat Jaakko Kahilaniemi, Lehtikuva, Janne Aaltonen ja Juha Metso
Avainsanat: ravintola
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5