Joulupiparit – ohjeet ja koristeluvinkit

5.11.2015
3 arviota
Joulupipareiden ohjeet ja koristeluvinkit

Joulupipareiden koristelussa on vain mielikuvitus rajana.

Joulupipareiden leipominen on kiitollista puuhaa. Taikina maistuu ihanalle ja paistettaessa keittiöön tulvii mausteinen tuoksu. Koristellut piparit voi laittaa kuuseen koristeiksi tai antaa lahjoiksi, jotka osoittavat arvostusta lahjan saajaa kohtaan. Katso vinkit piparien koristeluun ja piparkakkutalon tekemiseen.

Joulupiparit

Joulupipareiden ohjeet ja koristeluvinkit

Joulupipareiden koristelussa on vain mielikuvitus rajana.

Koristelemalla piparit saavat yksilöllisen ilmeen ja niitä voi käyttää koristeina kuusessa, ikkunassa tai ruokapöydässä. Koristeleminen sopii kaikenikäisille joulupuuhasteluksi.

Piparitaikina

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 250 g margariinia
  • 2 tl kanelia
  • 1 rkl piparkakkumaustetta (tai 1 tl neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta)
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • noin 10 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa.

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Ota kattila liedeltä ja lisää rasva paloina. Jäähdytä. Vatkaa muna jäähtyneeseen seokseen. Lisää vehnäjauho-soodaseos siivilän läpi taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja nosta jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan yön yli. Ota taikinasta pala ja kauli se jauhotetulla pöydällä ohueksi. Hieman lämmennyt taikina on helpommin kaulittavaa kuin juuri jääkaapista otettu. Ota muotilla piparkakkuja ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Paista samalla pellillä samankokoisia ja -paksuisia pipareita, jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Paista piparit 200 asteessa 6–8 minuuttia. Koko vaikuttaa paistoaikaan. Jäähdytä piparit ja nosta vasta kovettuneina säilytys- tai tarjoiluastiaan.

Joulupipareiden koristelussa on vain mielikuvitus rajana.

Tee piparkakusta ikkuna- tai kuusenkoriste

Paina pipareihin reikä

1. Paina pipareihin reikä esimerkiksi omenaporalla ennen paistamista.

Kuvioiden pursotus pipareihin

2. Pursota kuvioita piparin pintaan muovipussipursottimen avulla.

Peitä piparit sokerikuorrutuksella

3. Peitä pipari löysällä sokerikuorrutuksella. Peitä koko piparin pinta esimerkiksi cocktailtikun avulla.

Koristele pipari koristerakeilla

4. Pursota ensin kuvioita piparin pintaan, paina pipari heti sen jälkeen koristerakeisiin.

Piparkakkutalon kokoaminen ja koristelu

Piparkakkutalon leipominen, kokoaminen ja koristeleminen

Tulosta piparkakkutalon kaava ja katso video-ohje talon kokoamisesta ja koristelusta.

Lisää pipariohjeita

Katso lisää pipariohjeita täältä.

Sokerikuorrutus eli pikeeri

  • 1  valkuainen

  • 3 dl tomusokeria

  • pakastepussi.

Vatkaa tomusokeri valkuaisen joukkoon. Kaada kuorrute tukevaan pieneen pakastuspussiin, leikkaa yhteen kulmaan pieni reikä ja koristele jäähtyneet piparit.

 

Värillinen kuorrute

  • annos sokerikuorrutusta

  • hiven karamelliväriä.

Sekoita pieni määrä väriä sokerikuorrutuksen joukkoon. Voit sekoittaa perusväreistä lisää haluamiasi värejä. Koristele piparit yhdellä tai useammalla värillä. Voit myös käyttää kuorrutetta liimana ja kiinnittää sillä koristeita piparin pintaan.

Kaakaotomusokerilla saat ruskeita koristekuvioita. Valmista se, kuten sokerikuorrutus, mutta korvaa tomusokeri kaakaosokerilla.

Teksti
Kuvat SOK
Artikkelia on päivitetty marraskuussa 2015.
Avainsanat: joulu piparkakku pipari
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5