Joulukinkun paistaminen ja parhaat kinkun kastikkeet

15.12.2015
3 arviota
Joulukinkun paistaminen ja parhaat kinkun kastikkeet

Valmista perinteinen joulukinkku. Kastike kruunaa makuelämyksen. Katso joulukinkun paisto-ohje ja valitse suosikkisi neljästä kastikkeesta.

Kinkun paisto-ohje

Mehevän ja maukkaan paistin salaisuus on pakastetun kinkun hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila.

  • Ota suolattu pakastekinkku sulamaan riittävän ajoissa ennen paistamista. Anna kinkun sulaa pakkauksessaan. Noin 6 kg:n painoisen kinkun sulamisaika kylmässä on 2–3 vrk.
  • Ota kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Parhaan lopputuloksen saat, kun kinkun sisälämpötila on noin +10 astetta uuniin pantaessa. Huolehdi, ettei kinkku pääse lämpenemään liikaa.
  • Poista kinkku pakkauksesta. Jos kinkku on pakattu verkkoon, jätä se paikoilleen paistamisen ajaksi.
  • Laita kinkku paistopussiin ja sulje pussi. Leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan.
  • Käytä lihalämpömittaria kypsymisen seuraamiseen. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei sen kärki kosketa luuta. 
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kinkku uunipannulle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä kinkku uuniin siten, että paistomittaria on helppo seurata.
  • Paista kinkkua aluksi 200 asteessa noin 1/2 tuntia ja alenna sitten uunin lämpötila 125 asteeseen.
  • Paista, kunnes mittari osoittaa 80 astetta. Paistoajaksi arvioidaan noin 50 minuuttia kiloa kohden. Aika vaihtelee kinkun koosta, muodosta, alkulämpötilasta ja jopa luullisuudesta riippuen.
  • Anna kypsän kinkun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen 15–20 minuuttia.
  • Poista pussi ja ota liemi talteen.
  • Poista kinkusta verkko ja nahka sekä osa silavaa.
  • Nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
  • Sekoita sinappi ja fariinisokeri keskenään. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhot.
  • Ruskista, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.
  • Painele kinkun pintaan halutessasi koristeeksi kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia.

Vinkki: Kinkku säilyy hyvänä pidempään, kun säilytät sen koko ajan foliolla peitettynä kylmässä. Viipaloi tarjolle kulloinkin tarvittava määrä; pidä kinkkua huoneenlämmössä mahdollisimman lyhyen aikaa kerralla.

Joulukinkun kastike

Valitse suosikkisi kinkkukastikkeista.

Yrttikuorrutus ja uudenlaiset lisukkeet

Teksti ja kuvat
Avainsanat: joulukinkku kinkku
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5