Japanilaisen ruoan ainekset vertailussa

21.8.2014
0 arviota
Japanilaisen ruoan ainekset vertailussa

Japanilaiset arvostavat ruokahetkessä makujen tasapainoa ja esteettistä esillepanoa. Oikeaoppisen sushin valmistukseen tarvitaan esimerkiksi wasabia, soijakastiketta ja riisiviinietikkaa.

Perinteinen japanilainen ruoka on miedonmakuista, terveellistä, vähärasvaista ja lempeästi valmistettua. Riisi, kala ja kasvikset ovat tärkeimmät raaka-aineet. Kulttuurille tyypillinen raikas ja raaka­aineen luonnetta korostava maku syntyy mausteilla ja kastikkeilla. Niillä maustetaan riisiä, nuudelisalaatteja, sushia, tofua ja jopa drinkkejä.

Kastikkeita on monenlaisia, mutta jo muutaman erilaisen avulla pääsee kokeilemaan aitoja japanilaisia makuja. Suomalaiset ovat ottaneet omakseen monikäyttöisen soijakastikkeen, mutta muut itämaiset makuaineet ovat vasta löytämässä tietään pöytiimme. Tutustumisintoa on lisännyt sushibuumi, jonka myötä norileväarkit, wasabi ja etikkasäilötty inkivääri ovat kotiutuneet kauppojen hyllyille.

Tyypillisten sushipalojen, makien ja nigirien, ulkonäkö hivelee esteetikon silmää. Ruokailija pääsee osaksi maan ruokarituaalia, kun hän sekoittaa syömäpuikoilla wasabin soijakastikkeeseen pikkuriikkisessä kipossa ja pyöräyttää sushipalan siinä ennen suuhun viemistä.

Japanilaisella aterialla kaikki ruokalajit tuodaan pöytään samalla kertaa, ja niitä nautitaan omaan tahtiin. Intohimoisimmat harrastajat hallitsevat puikoilla syömisen, ryystävät misokeittoa tottuneesti korvattomasta kupista ja järjestävät shabu-shabu-illallisia, joissa lihaa ja kasviksia kypsennetään maukkaassa dashiliemessä fonduen tapaan.

Blue Draganon wasabitahna

DIPPAILUUN

BLUE DRAGONIN WASABITAHNA

Heleänvihreä, voimakas piparjuuritahna on alun perin valmistettu japanilaisesta maustekrassista. Sitä sekoitetaan soijakastikkeeseen ja käytetään sushin dippikastikkeena. Kokeile myös grillatun kalan ja paahtopaistin mausteena sekä perunasoseen ja majoneesisen porkkana­kaalisalaatin maustamiseen.

Yutakan misokeittotahna

KEITTOIHIN

YUTAKAN MISOKEITTOTAHNA

Misotahnan valmistuksessa käytetään soijan lisäksi bonito-kalahiutaleita ja merilevää. Tahnasta tehdään keittoa sekoittamalla sitä kiehuvaan veteen. Keitosta saa ruokaisamman lisäämällä joukkoon nuudeleita, purjoa, merilevää tai tofua. Tahnaa käytetään mausteena myös muissa kastikkeissa ja marinadeissa.

Blue Draganon teriyakikastike

WOKKEIHIN

BLUE DRAGONIN TERIYAKIKASTIKE

Teriyaki on kirpeän makea soijakastike. Sitä käytetään yleismausteena liha-, kana- ja kalaruokiin sekä marinadeihin ja wokattaviin ruokiin. Erityisen hyvin teriyaki sopii grillattavan lohen maustajaksi seesaminsiementen kera tai kastikkeeksi inkiväärillä maustetuille broileripyöryköille.

Yutakan japanilainen riisiviinietikka

SUSHIRIISIIN

YUTAKAN JAPANILAINEN RIISIVIINIETIKKA

Riisiviinistä valmistettava japanilainen riisiviinietikka on miedompaa kuin kiinalainen versio. Vaalea riisiviinietikka on oleellinen sushiriisin maustaja. Lisäksi sitä käytetään raakana syötävien kasvisten mausteena, marinadeissa, salaatinkastikkeissa sekä etikkasäilykkeiden ja hapanimelien ruokien teossa.

Yutakan Mirin makea riisiviini

KASTIKKEISIIN

YUTAKAN MIRIN MAKEA RIISIVIINI

Mirin on riisistä ja alkoholista valmistettua, puhtaasti ruoanvalmistukseen käytettävää siirappimaista riisiviiniä. Mirin antaa ruoalle täyteläisyyttä, miedon makean säväyksen ja korostaa ruoan makua. Miriniä käytetään esimerkiksi ruskeisiin kastikkeisiin ja lihaliemiin. Se on teriyakikastikkeen tärkeä raaka-aine.

Yutakan Tamari-soijakastike

MARINOINTIIN

YUTAKAN TAMARI-SOIJAKASTIKE

Täyteläinen luomusoijakastike valmistetaan perinteisellä käymismenetelmällä soijapavuista ilman vehnää, eli se on täysin gluteenitonta. Kastike maistuu mainiolta sushiaterialla tai sobanuudelisalaatin kanssa. Se sopii myös marinadeihin ja keittoihin.

Yutakan Yuzu-kastike

SALAATTEIHIN

YUTAKAN YUZU-KASTIKE

Yuzu on mandariinin kokoinen sitrushedelmä. Sen mehua ja raastettua kuorta käytetään perinteisessä japanilaisessa keittiössä. Hedelmän aromi on voimakas ja hieman terävä. Valmis Yuzu­kastike sopii maustamaan salaatti- ja dippikastikkeita. Kokeile myös graavatulle tai grillatulle kalalle ja drinkkeihin.

Astiat kuvausrekvisiittaa Sokoksesta.

Teksti:
Kuvat: Kreetta Järvenpää
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5