Isot luomumunat tekevät kauppansa

17.3.2017
0 arviota
Isot luomumunat tekevät kauppansa

Kun kananmunia säilyttää oikein, niitä voi käyttää vielä kuukausi parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, vinkataan Laitilan Kanatarhalta.

Kaupasta ostetaan edelleen eniten tavallisia munia, mutta isojen luomumunien osuus kasvaa koko ajan. Laitilan Kanatarha on Suomen ainoa munatalo, jolla on valikoimissaan isoja luomumunia. Niiden osuus Laitilan Kanatarhan tuotannosta on noin kuusi prosenttia. Luomukanaloita on noin kymmenen, joista suurin osa sijaitsee Varsinais-Suomessa, aivan pakkaamon lähistöllä.

Laitilan Kanatarha tuottaa myös tavallisia munia, ulkokanan munia, lattiakanalan munia ja vapaan kanan munia. Kanatarha on osa Hannu Majanderin, Janne Torikan ja Juha Vennon kymmenen vuotta sitten perustamaa, Laitilassa toimivaa Munax-yritystä.

"Kuluttaja päättää, millaisia munia kaupan hyllyllä myydään. Me muokkaamme tuotantoa menekin mukaan", kolmikko sanoo.

Kaikki omistajat ovat yhä isäntiä, mikä pitää firman arvot kunnossa.

"Eläinten hyvinvoinnista ei tingitä. Hyvinvoiva kana munii laadukkaita munia", kuvailee Juha Venno.

Viikon vanha muna on paras

"Muna on vähäkalorinen proteiininlähde, joka sisältää kaikkia vitamiineja C:tä lukuun ottamatta. Nykytutkimuksen mukaan perusterve ihminen voi huoletta syödä munia pelkäämättä huonon kolesterolin nousua", markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola sanoo.

Parhaimmillaan munan maku ja leivontaominaisuudet ovat, kun muna on viikon vanha. Parhaiten muna säilyy 14 asteen lämmössä. Jos munia säilyttää oikein, niitä voi käyttää jopa kuukauden rasiaan painetun parasta ennen -päivämäärän jälkeen.

"Ellet omista kylmiötä, laita munat jääkaappiin. Leivonnassa toimivat parhaiten huoneenlämpöiset munat", Lisa Savola sanoo.

Kanatarhan väen omia suosikkeja ovat banaaniletut, jotka valmistuvat pelkistä munista ja kypsistä banaaneista.

Kana tekee 400 munan urakan

Luomutarhassa kanat syövät luomusoijasta valmistettua rehua ja viettävät lajilleen ominaista elämää. Kesällä ne käyskentelevät vapaasti ulkotarhassa, tonkivat maata ja ottavat hiekkakylpyjä.  Sisälläkin luomukanoilla on väljemmät olot kuin tavallisilla: yhtä neliötä kohti kanalassa on kuusi kanaa, tavallisessa yhdeksän.

Juha Venno hankkii luomukanansa 15-viikkoisina kotimaiselta kasvattajalta. Ensimmäisen munansa luomukana munii noin 20-viikkoisena. Kanojen munintaikä kestää noin 15 kuukautta. Koska kana munii keskimäärin yhden munan päivässä, se ehtii elämänsä aikana pyöräyttää yli 400 munaa.

Luomumunat kuljetetaan kanalasta pakkaamoon isoissa muovikennoissa. Liukuhihnalla munat läpivalaistaan, minkä jälkeen pieni vasara naputtaa kuorta kuudesta eri suunnasta. Siinä joukosta erottuvat särökuoriset munat, jotka pastöroidaan ja käytetään proteiinijauheissa ja muissa munavalmisteissa. Kuvassa Hannu Majander.

Teksti
Kuvat Konsta Leppänen
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5