Herkuttele heinäkuussa kukkakaalilla, avomaankurkuilla, porkkanoilla ja varhaisperunoilla

4.7.2017
0 arviota
Herkuttele heinäkuussa kukkakaalilla, herneillä, porkkanoilla ja varhaisperunoilla

Hyödynnä ruoanlaitossa sesongin kasvikset: kukkakaali, herneet, pinaatti, varhaisperunat, porkkanat, avomaankurkut, chilit, aprikoosit, paraguaya-persikat ja vadelmat.

Kukkakaali, suomalainen

Onhan se soma, eikö? Suuren kaalisuvun söpöliinistä syntyy nopea keitto tai pesto. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja vanhoille kunnon dippivihanneksille. Paitsi ehkä pizza: raasta kukkakaali ja paista hetki pannulla. Lisää juustoraaste, muna ja painele pohjaksi. Täytä, paista ja nauti!

Herne, suomalainen

Varma keskikesän merkki on herneet, joita tulee naposteltua hetkessä pussillinen. Ja mikäs siinä, sillä nämä kesäkarkit sisältävät paljon proteiinia sekä C- ja B-vitamiinia. Herneenpalot voit vokata tai keittää nopeasti ja syödä voisulan kanssa. Ihan parasta mökkiruokaa!

Pinaatti, suomalainen

Hauis ei ehkä kasva pelkällä pinaatilla, mutta se on kuitenkin kelpo raudan lähde, yhtä hyvä kuin vihreät vihannekset yleensäkin. Heitä kourallinen pinaattia smoothien joukkoon, saat annokseen K-vitamiinia. Tai hauduta pinaatista lisäke grilliruoille. Maista vaikka parmesaanin kanssa.

Porkkananippu, suomalainen

Makea, kevyt ja vitamiinipitoinen! Uuden sadon porkkana menee helposti kesävälipalana poikineen. Kun siirryt grillin ääreen, nakkaa varhaisporkkanat muun grillattavan joukkoon. Jos olet oikea herkkusuu, glaseeraa porkkanat voi-sokeriseoksessa ja nauti ribsien tai loimulohen seurassa.

Avomaankurkku, suomalainen

Avomaankurkku on kasvihuonekurkkua lyhempi ja rosoisempi, maultaan rapsakampi ja aromaattisempi. Se on taattu hitti juustovoileivän päällä, mutta hellepäivän suosikki on kylmä keitto: kokeile jogurtin ja valkosipulin kanssa tai espanjalaisesa gazpachossa. Tai mikä estää laittamasta kukkulohkoja grilliin?

Chili mix, suomalainen

Kuulutko chilin ystäviin? Jos liiallinen leiskunta jännittää, laita kokonainen chili kypsyvään ruokaan ja poista se ennen tarjoilua. Saat jälkkäritarjoiluun potkua, kun maustat hedelmäsalaatin chilillä. Grilliruokakin piristyy paholaisen kastikkeella.

Varhaisperuna, suomalainen

Jos keitettyjä perunoita jää yli, pujota ne vartaisiin, grillaa ja tarjoa raclettejuuston kanssa. Varhaisperunat maistuvat ihanilta myös savustettuina. Tai oletko kokeillut jo valkoista pizzaa? Laita pizzapohjan päälle ranskankermaa, viipaloituja perunoita ja fetajuustoa. Nam!

Aprikoosi

Nyt tulee sorbetin ystävälle jymyresepti: soseuta aprikooseja ja pakasta. Niin helppoa ja älyttömän hyvää. Raikkaan makea aprikoosi on omimmillaan välipalarahkan joukossa tai inkiväärin kanssa hilloksi keitettynä. Grillistäkin se pitää: halkaise aprikoosi, kääri se pekoniin ja grillaa.

Paraguaya-persikka

Ufopersikkanakin tunnettu paraguaya on makeampi kuin peruspersikka. Se on piknikin ykkösherkku, kun pyöräytät se kvinoan kanssa salaatiksi tai pilkot avokadon kanssa leivän päälle. Jos grilli on kuumana, käytä persikat hiilloksella ja tarjoa vuohenjuuston ja balsamisiirapin kanssa.

Vadelma, suomalainen

Nyt saa katsoa elämää vadelmanpunaisten lasien läpi! Jos maltat pitää näppisi erossa marjarasiasta matkalla kotiin, kokeile vadelmakuohuvaa: soseuta marjoja lasin pohjalle ja kaada päälle kuohuviiniä tai kivennäisvettä. Tai täytä vadelmat sulalla suklaalla, jäähdytä ja tarjoa jälkiruokana.

Kokkaa satokausikasviksista

Kuva SOK
Avainsanat: satokausi
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5