Herkkusienet ovat monipuolisimpia ruokasieniämme, joita ei juuri tarvitse esikäsitellä. Vain talouspaperilla tai sieniharjalla pyyhkäisy riittää. Sieniä ei kuitenkaan kannata huuhdella, jotta ne eivät pehmene.
Tuoreita herkkusieniä voidaan syödä sekä raakana että kypsennettynä. Ne sopivat sellaisenaan salaatteihin tai dipattuna esimerkiksi juusto-fonduekastikkeeseen. Sieniä voi käyttää kastikkeissa, paistoksissa, keitoissa, wokeissa tai pataruoissa. Niitä voi lisätä myös piirakoiden täytteisiin, pizzan päälle, lämpimiin voileipiin tai munakkaan joukkoon. Sipulit, pippurit ja yrtit ovat sienten oivia makukavereita.
Viljeltyjä herkkusieniä säilytetään jääkaapin lämpötilassa, mielellään rasiaan tai paperi- tai muovipussiin käärittynä kuivumisen estämiseksi. Sienet säilyvät viileässä noin viikon.