Heinäkuun kesäherkut – nauti satokauden parhaista ja kokeile trendireseptejä

29.6.2018
1 arviota

Laita grilliin varhaisperunat, aprikoosi, porkkanat ja varsiparsakaali. Valmista jälkiruoaksi vadelmainen juustokakku tai hillo ufopersikoista.

Kukkakaali

Monikäyttöinen trendiherkku. Nyt kannattaa napata koriin monta uuden sadon kukkakaalia. Tee yhdestä kesäinen savulohikeitto, tuunaa toinen tulisiksi wingseiksi, grillaa kolmas sitruunavoissa ja pilko neljäs salaattiin. Loput voit varata pikkeleihin. Älä hävitä lehtiäkään, sillä ne tuovat potkua kasviskeittoon.

Ohje: Kesäinen kylmäsavulohikeitto

Varsiparsakaali

Hoikkavartinen kaalinpää. Tämä syödään varresta latvaan! Broccoliinina tunnettu varsiparsakaali on parasta paahdettuna, hyvää höyrytettynä ja maistuu myös raakana. Huuhtaise ja pilko salaattiin. Jos keität, jätä varsiparsakaali kiinteäksi. Grillatun broccoliinin seuraksi sopii yrttinen chimichurrikastike.

Herne

Pienet herkut peltohelmet. Makeiden herneiden napostelu on kesän kohokohta. Syötkö ne sellaisinaan, keitettyinä apposina voisulan kanssa vai kesäkeitossa muiden kasvisten seurassa? Valkoviiniin tehty kermainen hernesosekeitto sopii juhlaankin. Soseuta tuoreista herneistä myös terveellinen tahna tai pirteä pesto.

Ohje: Kippari-Kallen tehotahna

Porkkananippu

Nami naattia myöten. Porkkanassa on kesän makeimmat aromit sekä runsaasti beetakaroteenia ja kaliumia! Rouskuta pestynä, kiehauta napakaksi tai paahda kylkeen grilliraidat. Saksi vihreät naatit keittoihin, paistoksiin ja salaatteihin. Nippuporkkana säilyy parhaiten parin asteen lämpötilassa.

Ohje: Texmex-porkkanat ja cheddarkastike

Avomaankurkku

Säilö kesä purkkiin. Pikkelöi maukkaita kurkkuja talven varalle tai tee vartissa valmiita hölskytyskurkkuja. Avomaankurkku viihtyy monen maun seurassa; testaa vaikka mansikka-limekurkkuja. Maista myös tuoreena leivän päällä ja kevyesti grillattuna. Säilytä kurkut viileäkaapissa tai huoneenlämmössä.

Ohje: 3 x uudet hölskytyskurkut

Chili mix

Herkullisia huijareita. Se, mikä tekee chilistä tulisen, tekee siitä myös terveellisen. Chilien kapsaisinoidit kiihdyttävät pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Samalla ne huijaavat suuta ja ihoa: polte ei polta, se vain tuntuu siltä. Chilien tulisuusasteikolla 0–10 paprika on miedoin ja habanero vahvin.

Ohje: Aasialaiset lohinyytit

Varhaisperunat

Perunan parasta aikaa. Varhaisperunaa ei säästellä, sillä se on parhaimmillaan vastanostettuna. Onneksi uusia kesäperunoita tulee kauppaan pitkin kesää. Keitä, grillaa tai paista muurikassa. Mausta yrteillä, chilillä tai sitruunalla. Muista myös ranskankerman, voin ja sipulin kanssa ravistetut hyrskypotut.

Ohje: Grillimaustetut varhaisperunat ja tonnikala-avokadotahna

Aprikoosi

Välimeren kultahedelmä. Aprikoosin satokausi on sopivasti keskikesällä, kun grillit hehkuvat kuumina. Kevennä broileri- ja possuvartaat tuoreilla aprikooseilla. Grillaa niitä salaatteihin ja kalan rinnalle ja paahda sokerin kanssa jälkiruuaksi. Leivo aprikooseja myös makeisiin kesäisiin piiraisiin.

Ohje: Kana-aprikoosivartaat ja soija-hunajakastike

Paraguayo

Makoisa ja muodokas. Paraguayolla on monta nimeä, jotka kuvaavat sen rengasmaista muotoa. Jotkut nimittävät ufopersikaksi, toiset donitsipersikaksi. Ufo tai donitsi, valloittavan makea vaaleamaltoinen paraguayo sopii jälkiruokiin, leivontaan, grilliin ja salaattiin – tai haukattavaksi sellaisenaan.

Ohje: Paraguayo-persikkahilloke

Vadelmarasia

Kesämarjojen kuningatar. Herkkä ja hienostunut vadelma on todellinen terveyskuningatar, sillä C-vitamiinipitoinen vadelma sisältää kuituja enemmän kuin muut marjat. Makean vadelman upeita pareja ovat mustikka, salmiakki ja tumma suklaa, mutta erityisen palavasti vadelmaa rakastaa samettinen valkosuklaa.

Ohje: Vadelmajuustokakku paahdetulla valkosuklaalla

Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5