Filee, ribs vai kasler – tunnistatko sianlihat?

25.1.2016
1 arviota
Filee, ribs vai kasler – tunnistatko sianlihat?

Sianlihasta valmistuvat niin maukkaat padat kuin trendikkäät herkut. Joko tunnet porsaan osat?

Sianliha on kotikeittiön ikisuosikki, sillä se on mureaa, edullista ja vähärasvaista.

Kaupassa näemme sianruhon usein jo valmiiksi paloiteltuna. Jokainen osista maistuu erilaiselta, sillä niiden rasvamäärä ja rakenne poikkeavat toisistaan. Siksi ne valmistetaan ja kypsennetään eri tavoin.

Hinnaltaan edullisimmat palat sijaitsevat ruhon etupäässä. Ne valmistetaan keittämällä tai hauduttamalla, jolloin niissä oleva sidekudos pehmenee. Ruhon takaosa on murea ja sopii paistettavaksi. Sieltä leikataan fileet ja paistit.

Suomessa syötävä sianliha on suurelta osin myös tuotettu Suomessa. Yleisimmät sikarodut ovat suomalaiset yorkshire ja maatiainen, mutta joskus niitä risteytetään myös ulkomailta lähtöisin olevien rotujen kanssa.

Kotona sianlihaa tulee käsitellä puhtain käsin ja välinein. Tuoreen lihan tuoksu on raikas, eikä siinä näy värimuutoksia. Mitä pienemmiksi paloiksi liha on leikattu ja pakattu, sitä nopeammin se on käytettävä ruoaksi. Jauheliha säilyy heikoimmin. Muistathan, että sianliha pitää aina kypsentää kunnolla.

Kassler

Trendikkäästi nyhdetty

Kassler

Kassler on sianniskaa, joka on rasvaista ja hinnaltaan huokeaa lihaa. Kassler kannattaa ruskistaa ensin pannulla ja kypsentää loppuun matalassa lämpötilassa hauduttaen, jotta siitä tulee maukasta ja mehevää. Kasslerista tehdään trendikästä revittyä possua eli pulled porkia, mutta se käy yhtä hyvin myös perinteisiin pataruokiin.

Ulkofilee

Yrteille kiva kumppani

Ulkofilee

Ulkofilee kypsennetään usein kokonaisena tai pihveinä. Kokonainen filee voidaan leikata vinottain pitkäksi levyksi, joka täytetään esimerkiksi tuoreilla yrteillä, fetajuustolla ja pähkinärouheella. Ulkofileestä tehdään myös herkulliset leivitetyt leikkeet: Nuiji fileepala ohueksi, kasta munaan ja kääntele korppujauhoissa. Paista miedolla lämmöllä.

Kyljys

Grillijuhlien kuningas

Kyljys

Kyljys leikataan porsaan selkäpalasta siten, että lihassa on pala kylkiluuta mukana. Kyljykset valmistuvat nopeasti pannulla, ja niitä tulisikin paistaa vain 3–5 minuuttia per puoli. Jos kyljysten makua haluaa elävöittää, ne voi maustaa aasialaisittain mango-chutneylla, tuoreella inkiväärillä, chilillä ja korianterilla.

Sisäfilee

Murea & hento

Sisäfilee

Sisäfilee on porsaan arvokkain osa, joka siistitään kalvoista ja jänteistä ennen käyttöä. Liha on mureaa, mutta sen maku hento. Sisäfilee voidaan paistaa kokonaisena tai leikata pieniksi ja ohuiksi pihveiksi. Pihvit paistetaan pannulla varoen, sillä ylikypsentäminen tekee lihasta kuivaa ja sitkeää.

Lapa

Hidasta sunnuntairuokaa

Lapa

Lapa on mehukasta, rasvan juovittamaa lihaa, jossa on mukana myös kerros sidekudosta. Lavasta valmistuu huokea, mutta rasvainen sunnuntaipaisti. Sen mausteeksi sopivat tuoreet yrtit, suola ja pippuri. Paisti kannattaa jättää paistumaan matalaan lämpöön useaksi tunniksi.

Kylki

Ribsejä vai pekonia?

Kylki

Kylki on possun rasvaisin osa, ja sitä myydään sekä luuttomana että luullisena. Luiden kanssa kylkeä kutsutaan ribseiksi. Ribsit keitetään ennen marinointia ja grillausta. Kylki kypsyy herkulliseksi myös hauduttamalla uunissa. Lisäksi kyljestä leikataan palvia ja pekonia.

 

Paisti

Herkkua myös kylmänä

Paisti

Porsaan reisiosa eli paisti, tuttavallisemmin kinkku, sisältää vain vähän sidekudosta ja sen pinnalla on paksu kerros rasvaa. Kinkun osia ovat ulko-, sisä-, kulma- ja paahtopaisti. Joulukinkun lisäksi siitä tehdään keitto- ja palvikinkkua, leikkeitä ja suikaleita. Kylmät kinkkuviipaleet maistuvat kasvisten ja majoneesin kera.

Katso maukkaat possureseptit ruokaosiosta.

Näin leikkaat ja nuijit lihan -kotikeittiössä. Katso helpot ohjeet.

Teksti:
Kuvat: Elvi Rista
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5