Erilaiset sokerit ja makeutusaineet vertailussa

24.3.2015
0 arviota
Erilaiset sokerit ja makeutusaineet vertailussa

Sokeri taittaa ruoan happamuutta, ruokkii hiivan toimintaa ja tekee kakuista kuohkeita. Makeutta tuovat myös makeutusaineet.

Useimmiten sokerilla tarkoitetaan valkoista kidesokeria eli sakkaroosia, jota saadaan sokerijuurikkaasta ja -ruo'osta kiteyttämällä. Sakkaroosista puolet on glukoosia eli rypälesokeria ja puolet fruktoosia eli hedelmäsokeria.

Sokeri on hiilihydraattia, joka on ihmiselle polttoainetta. Sen liikakäyttö vahingoittaa kuitenkin hampaita, varastoituu kehoon rasvaksi ja aiheuttaa muita terveyshaittoja. Aikuisen tulisikin saada sokerista korkeintaan 10 prosenttia päivän energiasta. Tärkeintä on välttää piilosokeria, jota on limonadeissa, tuoremehuissa, jogurteissa, muroissa ja makeisissa.

Sokeri korostaa ruoassa raaka-aineen makua ja taittaa happamuutta, karvautta tai suolaisuutta. Leipä- ja pullataikinassa sokeri ruokkii hiivan toimintaa. Lisäksi se tekee kakuista kuohkeita ja antaa väriä, tuoksua ja rakennetta. Hillossa se säilyttää marjojen C-vitamiinia ja ehkäisee homeita.

Keinotekoisia makeutusaineita ovat esimerkiksi asesulfaami K, aspartaami, sakariini ja syklamaatti. Ne ovat makeampia kuin sokeri, joten niitä tarvitaan makeutukseen vähemmän kuin sokeria. Makeutusaineita käytetäänkin usein painonhallintaan.

Steviakasvin stevioliglykosidit ovat 300 kertaa sokeria makeampia. Kalorittomat ja hiilihydraatittomat stevioliglykosidit kestävät kuumuutta, ja niitä voi käyttää leivonnassa tai ruoanlaitossa. Stevioliglykosideja  voi käyttää päivässä 4 mg painokiloa kohti.

Elimistö ja aivot tarvitsevat toimiakseen sokeria – mutta kohtuudella.

Dansukker steviasokeri

KEVYEMPÄÄN RUOKAVALIOON

DANSUKKER STEVIASOKERI 500 G

Hienojakoinen steviasokeri on puolet kevyempää kuin sokeri, mutta makeusasteeltaan silti yhtä tehokas. Se sopii puuron, smoothien, jäädykkeen ja myslipatukoiden makeuttajaksi. Stevialle ominainen karvas maku on kapseloitu sokerin sisään, jolloin stevian maku paranee. Steviakasvit viljellään Kiinassa ja Keniassa, stevioliglykosidit tuotetaan Malesiassa ja tuote valmistetaan Ruotsissa.

Dansukker tomusokeri

LEIVONNAISTEN KORISTELUUN

DANSUKKER TOMUSOKERI 500 G

Tomusokeri valmistetaan kidesokerista jauhamalla. Siihen lisätään perunatärkkelystä estämään paakkuuntumista ja parantamaan käsiteltävyyttä. Tomusokeri sopii leivontaan, kuorrutuksiin, marenkieDansukker tomusokerin ja makeisten valmistukseen sekä siivilöitynä leivonnaisten ja jälkiruokien koristeluun. Valmistusmaa Tanska.

Dansukker ruokokidesokeri

AROMIA TAIKINAAN

DANSUKKER RUOKOKIDESOKERI 500 G

Sokeriruo'osta tehty ruskea, kuiva kidesokeri sopii kaikkeen ruoanlaittoon ja säilöntään. Se on maultaan voimakkaampaa kuin luomuruokosokeri ja miedompaa kuin fariinisokeri. Ruokokidesokeri antaa aromia vaikkapa korvapuustitaikinaan tai maustekakkuun. Reilun kaupan tuote tulee Malawista.

Mascavo intiaanisokeri luomu

LUONNOLLISTA MAKUA

MASCAVO INTIAANISOKERI LUOMU 500 G

Ruskea intiaanisokeri eli täysruokosokeri valmistetaan kuivattamalla sokeriruokomehua. Sen jalostusaste on alhaisempi kuin valkoisen sokerin, sillä sitä ei kirkasteta eikä kiteytetä. Lakritsiarominen yleissokeri sopii myös leivontaan tai esimerkiksi puolukkahillon makeuttajaksi. Tuotteen alkuperämaa on Costa Rica.

Dansukker hyytelösokeri Multi

PEHMEISIIN KAKKUIHIN

DANSUKKER HYYTELÖSOKERI MULTI 370 G

Kasvipohjaisessa Multissa hyytelöimisaineina ovat karrageeni ja johanneksenleipäpuujauhe, minkä vuoksi tuotetta voi käyttää myös maitopohjaisiin jälkiruokiin ja pehmeisiin kakkutäytteisiin sekä kakkukiilteisiin. Kasvipohjainen Multi ei sovellu kiinteärakenteisiin, leikattaviin hyytelökakkuihin. Valmistusmaa Suomi.

Canderelin makeutusjauhe

PAINONHALLINTAAN

CANDERELIN MAKEUTUSJAUHE 90 G TÄYTTÖPAKKAUS

Makeutusaine soveltuu kylmiin ja kuumiin ruokiin ja juomiin sekä leivontaan. Käytä annostelussa tilavuusmittoja, jolloin 1 dl makeutusjauhetta vastaa makeudeltaan 1 dl:aa sokeria. Lähes kalorittoman tuotteen makeus on peräisin synteettisistä aspartaamista ja asesulfaami K:sta. Valmistusmaa Saksa.

Dansukker Siro erikoishieno sokeri

KUOHKEUTTA LEIVONNAISIIN

DANSUKKER SIRO ERIKOISHIENO SOKERI 1 KG

Hienojakoinen Siro liukenee nopeasti ja vauhdittaa siten taikinoiden vaahtoutumista. Pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa, jolloin leivonnaisista tulee kuohkeita. Siro sopii erityisesti kakkuihin, pikkuleipiin, marenkeihin sekä jälkiruokiin. Sillä voi sokeroida niin munkit kuin marjatkin. Valmistusmaa Suomi.

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Astiat kuvausrekvisiittaa Sokoksesta.

Teksti:
Kuvat: Roope Permanto
Avainsanat: leivonta
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5