Erilaiset sipulit vertailussa

21.7.2014
3 arviota
Erilaiset sipulit vertailussa

Monipuolinen valkosipuli, raikas kevätsipuli ja aromikas salottisipuli... Eri sipulilajikkeet ovat parhaimmillaan tietynlaisissa ruoissa.

Sipuli on paitsi mauste myös monipuolinen raaka-aine. Sitä käytetään useimmiten kypsennettynä, mutta raakana se maistuu vaikkapa mätileivän päällä. Sipuli antaa monille ruoille ja leivonnaisille herkullisen maun, tuoksun ja ulkonäön. Eri sipulilajikkeet eroavat toisistaan muodon ja maun perusteella. Yhdistelemällä eri lajikkeita syntyy uusia, oivaltavia makuelämyksiä.

Sipulin kuori irtoaa helpoiten halkaistuista puolikkaista. Kokonaisesta sipulista kuori lähtee irti juoksevan, kylmän veden alla. Sipulin itkettävä ominaisuus johtuu rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä, jotka haihtuvat sipulia hienonnettaessa. Kyyneleitä kirpoaa vähemmän, kun veitsi on terävä ja leikkuuliikkeet viiltäviä.

Sipulin itkettävä ominaisuus johtuu rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä.

Sipulisilpun voi esikypsentää mikrossa tai kuullottamalla pannulla voissa tai öljyssä. Kun sipulin keittää suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä, sen maku muuttuu miedommaksi. Sipuli kypsennetään aina lempeällä lämmöllä, sillä kovassa kuumuudessa maku muuttuu karvaaksi. Myös marinointi miedontaa raa'an sipulin makua.

Sipulit kannattaa säilyttää kuivassa, ilmavassa ja viileässä paikassa. Liian kosteassa sipulit homehtuvat, ja liian lämpimässä ne alkavat itää ja pehmetä. Kuivatut sipulit säilyvät hyvinä jopa kuukausien ajan. Purjo ja kevätsipuli säilytetään jääkaapissa. Sipulit on syytä pitää erillään, sillä niiden maku tarttuu helposti muihin raaka-aineisiin.

Sipulien lääkinnälliset ominaisuudet on tunnettu jo satoja vuosia. Tutkimukset tukevat käsitystä siitä, että erityisesti sipulien flavonoidit parantavat vastustuskykyä ja ehkäisevät esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien syntymistä.

Tunnetko erilaiset sipulit?

Valkosipuli

MONIPUOLINEN VALKOSIPULI

Valkosipuli eli kynsilaukka muodostuu kynsimäisistä pikkusipuleista, joita peittää ohut paperimainen kuori. Kaupoissa myydään myös yksikyntisiä valkosipuleja. Käyttötarkoituksesta riippuen valkosipuli hienonnetaan veitsellä, pusertimella tai raastimella. Intohimoinen kokki maustaa voimakkaalla valkosipulilla ihan kaiken – jopa jäätelön.

Keltasipuli

TUTTU KELTASIPULI

Keltasipuli eli kepasipuli on yleisin ja käytetyin sipulilajike. Se on todellinen kotikeittiön moniottelija. Muodot vaihtelevat litteästä pyöreään ja pitkulaiseen. Kesän ensimmäiset sipulit myydään naatteineen nipuissa. Ne ovat tavallista sipulia pienempiä, ja niiden maku on miedompi.

Punasipuli

PIRTSAKKA PUNASIPULI

Punasipuli muistuttaa maultaan kepasipulia, mutta sen upea väri tekee siitä erikoisen. Punasipuli juhlistaa niin sillit, silakat kuin pyttipannunkin. Sen voimakas maku kruunaa monenlaiset kastikkeet, marinointi- ja säilöntäliemet sekä keitot ja pataruoat.

Kevätsipuli

RAIKAS KEVÄTSIPULI

Kevätsipuli on tuore sipulikasvi, jonka tyviosa ei ole vielä paksuuntunut. Vihreät varret ovat poikkileikkaukseltaan pyöreät ja ontot. Miedon makuisena se sopii silputtavaksi salaatteihin. Kevätsipulia voi myös kypsentää, ja se onkin yleinen raaka-aine aasialaisissa ruoissa.

Hopeasipuli

HIENOSTUNUT HOPEASIPULI

Hopeasipuli eli valkoinen kepasipuli koristaa salaatit ja sillivadit, mutta se sopii myös kypsennettäväksi. Miedon ja hienon makunsa ansiosta hopeasipuli maistuu herkulliselta vaikkapa liharuokien lisäkkeenä uunissa tai grillissä kypsennettynä.

Purjosipuli

PITKÄNHUISKEA PURJOSIPULI

Purjo poikkeaa ulkonäöltään muista sipulikavereistaan. Litteä- ja pitkälehtisen varren mehevin osa on vaalea kaula. Purjoa käytetään sekä kasviksena että mausteena. Kasvutavasta johtuen lehtien välissä on usein multaa. Siksi purjo kannattaa aina halkaista ja huuhdella ennen silppuamista.

Makea sipuli

MIETO MAKEA SIPULI

Makea sipuli on melko kookas ja lempeän makunsa ansiosta parhaimmillaan raakana. Vaalea ja usein melko kookas makea sipuli kruunaa kreikkalaisen fetasalaatin. Se on omiaan myös hampurilaisen välissä, voileipien ja wrappien täytteenä sekä tartarpihvin kaverina.

Salottisipuli

SALONKIKELPOINEN SALOTTISIPULI

Salottisipuli kuuluu ranskalaisen keittiön perusaineksiin. Sitä käytetään erityisesti kastikkeissa aromikkuutensa ja lyhyen kypsentämisaikansa ansiosta. Pienikokoinen, muutamaksi pikkusipuliksi jakaantunut salottisipuli on maultaan keskivoimakas ja erittäin hienostunut.

Video: Sipulin hienontaminen

Teksti
Kuvat Kreetta Järvenpää
Avainsanat: sipuli purjo valkosipuli
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5