Erilaiset etikat vertailussa

22.5.2014
5 arviota
Erilaiset etikat vertailussa

Etikka sopii monipuolisesti maustamiseen, marinointiin ja säilöntään. Balsamicoa sekä valko- ja punaviinietikkaa voi käyttää esimerkiksi salaatinkastikkeissa.

Ensimmäiset etikkatuotteet syntyivät todennäköisesti vahingossa. Astiaan unohtunut viini nimittäin muuttui ajan myötä happamaksi eli etikaksi. Pian etikkaa valmistettiin tarkoituksella.

Etikka syntyy, kun viinissä tai väkiviinassa oleva alkoholi hapettuu etikkahapoksi. Nykyisin hapettaminen tehdään hallituissa olosuhteissa istuttamalla alkoholiin sopiva bakteerikanta.

Ruoanlaitossa kirpeät, happamat ja makeat etikat ovat monipuolisia kavereita. Niitä voi käyttää niin säilöntään, maustamiseen kuin marinointiin. Lisäksi väkiviinaetikka on mainio ja ympäristöystävällinen puhdistusaine.

Etikoista hieman erilainen on balsamietikka, jota kutsutaan usein harhaanjohtavasti balsamiviinietikaksi. Sitä ei valmisteta viinistä, vaan se syntyy suoraan rypälemehusta. Mehua haihdutetaan kuumentamalla tammitynnyreissä tai metallisammioissa noin 80 asteen lämpötilassa.

Aitoa, perinteistä balsamietikkaa valmistetaan vain Pohjois-Italiassa Modenan ja Reggio Emilian alueilla.

Etikat säilyvät viileässä tai huoneenlämmössä, kunhan etikkapullo ei ole suorassa auringonvalossa. Tuotteiden etikkahappopitoisuus on tyypillisesti 3–5 prosenttia, joten ne säilyvät myös avattuina vuosia.

Bertollin aceto balsamico di modena i.g.p -balsamietikka

SALAATTIIN

BERTOLLIN ACETO BALSAMICO DI MODENA I.G.P -BALSAMIETIKKA

Keitetystä rypäletiivisteestä valmistettua balsamietikkaa on kypsytetty useita kuukausia puutynnyreissä. Näin se on saanut kirpeänmakean makunsa. Tuote maistuu salaatinkastikkeena sellaisenaan tai oliiviöljyllä höystettynä. Se sopii myös hedelmien ja marjojen maustamiseen sekä liha- tai kalakastikkeen mausteeksi. Etikkahappopitoisuus 6 prosenttia. Alkuperämaa Italia.

Filosin tumma balsamicokastike

JUUSTOJEN KERA

FILOSIN TUMMA BALSAMICOKASTIKE

Balsamietikasta valmistettu kastike on makea ja hapokas. Mausta kastikkeella salaatteja tai tarjoa juustojen ja hedelmien kanssa. Koska kastike on rakenteeltaan melko paksua eikä valu, se sopii myös annosten koristeluun. Alkuperämaa Kreikka.

Rainbow'n ranskalainen omenaviinietikka

SALAATINKASTIKKEISIIN

RAINBOW'N RANSKALAINEN OMENAVIINIETIKKA

Omenaviinistä valmistetussa omenaviini-
etikassa on tallessa omenan maku ja aromikkuus sekä etikan raikas happoisuus. Se sopii salaatinkastikkeisiin ja mausteeksi etikkasäilykkeisiin. Kokeile maustajana myös hedelmä- ja marjasäilykkeissä. Ruokiin omenaviinietikka antaa hapanimelän maun. Etikkahappopitoisuus 5 prosenttia. Valmistusmaa Ranska.

Rajamäen valkoviinietikka

VOIKASTIKKEISIIN

RAJAMÄEN VALKOVIINIETIKKA

Italialaisesta valkoviinistä valmistettu valkoviinietikka on mieto ja raikas. Se sopii erinomaisesti voikastikkeiden, kuten hollandaisen
ja béarnaisen, maustamiseen. Valkoviinietikan voi maustaa yrteillä ja valkosipulilla, jolloin siitä syntyy maukas salaatinkastike. Etikkahappopitoisuus 6 prosenttia. Valmistusmaa Suomi.

 

Rajamäen väkiviinaetikka

SÄILÖNTÄÄN

RAJAMÄEN VÄKIVIINAETIKKA

Kotimaisesta ohrasta valmistettu väkiviinaetikka on hyvin hapanta, joten sitä kannattaa käyttää varoen tai vedellä laimennettuna. Väkiviinaetikka sopii parhaiten säilöntään, kuten kurkku- ja vihannessäilykkeisiin. Tuote käy myös tillilihan maustajaksi ja aasialaisiin wok-ruokiin. Sillä voi myös maustaa kastikkeita, joihin kaivataan kirpeää happamuutta. Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia. Valmistusmaa Suomi.

Rajamäen punaviinietikka

VINAIGRETTEEN

RAJAMÄEN PUNAVIINIETIKKA

Italialaisesta punaviinistä valmistettu punaviinietikka on perinteisen salaatinkastikkeen, vinaigretten, yksi ainesosa. Tuote sopii hyvin muihinkin salaatinkastikkeisiin. Kokeile myös silli- tai silakkaherkkujen sekä punaisen lihan marinadeissa. Etikkahappopitoisuus 6 prosenttia. Valmistusmaa Suomi.

Fattorie giacobazzin carlo magno -valkoinen balsamiviinietikka

KASVISRUOKIEN MAUSTAJAKSI

FATTORIE GIACOBAZZIN CARLO MAGNO -VALKOINEN BALSAMIVIINIETIKKA

Valkoinen balsamiviinietikka on valmistettu Pohjois-Italiassa Modenan alueella. Hedelmäinen ja hienoarominen tuote sopii erinomaisesti salaatteihin. Kokeile myös lämpimien ja kylmien kasvis-, kala- sekä liharuokien maustajana. Etikkahappo-
pitoisuus 5,5 prosenttia. Alkuperämaa Italia.

Teksti:
Kuvat: Minna Kurjenluoma
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5