Avokado on pop

24.9.2014
2 arviota
Avokado on pop

Kypsä avokado kannattaa käyttää pikaisesti, sillä se ei säily kauaa. Avokado sopii monenlaisiin kylmiin ruokalajeihin.

Väli-Amerikasta kotoisin oleva avokado on laakerikasveihin kuuluvan avokadopuun luumarja. Muodoltaan päärynämäisen avokadon kuori on nahkamainen ja väri vaihtelee lajikkeen mukaisesti vaaleanvihreästä lähes mustaan. Kermamaisen hedelmälihan maku on mieto ja hivenen pähkinämäinen.

Käsittely ja käyttö

Avokado halkaistaan ja keskiosan suuri siemen poistetaan ennen käyttöä. Halkaistu avokado voidaan kuoria ja viipaloida salaatteihin tai leiville. Pehmeä hedelmäliha tummuu herkästi, joten valele sen pinta sitruunamehulla kuorimisen jälkeen. Kuorenpuolikkaista voi kovertaa hedelmälihan pois ja niissä voi tarjoilla esim. salaatin.

Soseutettuna avokado sopii kastikkeisiin, kylmiin keittoihin, juomiin ja levitteisiin sekä voileipäkakkujen täytteeksi. Tutuin käyttötapa avokadolle on meksikolainen kastike ja lisäke, guacamole, jota lisätään wrappien täytteeksi. Avokado sopii myös jälkiruokiin, vaikkapa jäätelön makuaineeksi. Avokado sointuu hyvin yhteen sitrushedelmien, ananaksen, äyriäisten ja broilerin sekä kinkun kanssa.

Mistä tunnet kypsyyden?

Kypsän avokadon tuntee, kun tyvipuolelta kevyesti painettaessa pinta antaa hieman periksi. Kypsä avokado ei säily kauan. Jos hedelmämalto on sisältä tummunut, on se jo ylikypsä. Kova hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muovipussissa muutamassa päivässä.

Ravinto-arvo

Avokado sisältää muista hedelmistä poiketen 20–30 prosenttia rasvaa, joka sisältää tyydyttymättömiä eli hyvälaatuisia rasvahappoja. Energiapitoinen avokado sisältää noin 200 kcal/100 g. Hedelmässä on lisäksi runsaasti kuituja, kaliumia, B- ja E-vitamiineja sekä foolihappoa.

Säilytys

Avokado säilytetään 10–14 asteessa. Avokado tuottaa runsaasti etyleeniä, joka huonontaa muiden hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä. Pidä avokado erillään etyleenille aroista kasviksista, kuten kiivistä, kurkusta ja salaateista.

Jos käytät vain puolikkaan avokadon, säästä kivellinen puolikas. Kivi hidastaa tummumista.

Teksti
Kuva Thinkstock
Avainsanat: avokado
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5