Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Alkoholin vaikutukset ja kohtuukäyttö

Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
Thinkstock
Lähde:
Juomien energiapitoisuus (2009), Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Julkaistu: 19.12.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Kohtuullisesti käytettynä alkoholijuomat tuovat ruokavalioon lähinnä vain ylimääräistä energiaa. Runsaasti käytettynä niistä on monenlaista haittaa terveydelle.

Kohtuukäyttö tarkoittaa naisille yhtä alkoholiannosta ja miehille kahta annosta päivässä.

Yksi alkoholiannos tarkoittaa

  • 1 pieni pullo/tölkki (3,3 dl) keskiolutta, siideriä tai lonkeroa
  • 1 lasillinen (12 cl) puna- tai valkoviiniä
  • 1 ravintola-annos (4 cl) konjakkia, viskiä tai viinaa.

Alkoholin suurkulutuksen rajat ovat aikuisilla naisilla 5 annosta kerralla tai vähintään 16 annosta viikossa, miehillä 7 annosta kerralla tai vähintään 24 annosta viikossa. Nuorilla ja iäkkäillä vähempikin käyttö luokitellaan suurkulutukseksi.

Alkoholi ja energia

Alkoholi lisää helposti energian saantia. Yksi pieni pullo keskiolutta vastaa energiamäärältään neljää palaa suklaata. Alkoholi myös lisää ruokahalua, joten sitä nautittaessa ruoka voi maistua tavallista enemmän. Alkoholipitoinen juoma on keholle kavala, koska se lisää rasvan varastoitumista.

Suosituksen mukaan alkoholin osuus päivittäisestä energiansaannista ei saisi olla enempää kuin 5 prosenttia kokonaisenergiansaannista. Aikuiselle, joka kuluttaa päivässä 2 000 kcal, se vastaa 0,6 litraa keskiolutta tai siideriä päivässä.

Vertaa eri juomien energiapitoisuuksia. Kiinnitä huomiota annoskokoon ja käyttötiheyteen.

  • Puoli pulloa punaviiniä tai kuivaa valkoviiniä sisältää energiaa 265 kcal
  • 5 dl makeaa siideriä tai lonkeroa 255 kcal
  • 5 dl keskiolutta 215 kcal
  • 3,3 dl keskiolutta 140 kcal
  • 4 cl väkevää alkoholijuomaa 90 kcal
  • 12 cl punaviiniä 85 kcal
  • 2,5 dl kevytsiideriä 70 kcal.

Alkoholin vaikutukset

Koska alkoholijuomat ovat happamia, ne voivat syövyttää hampaita. Sokeri lisää juoman energiapitoisuutta ja edistää hampaiden reikiintymistä.

Jo pieninä annoksina alkoholi lisää riskiä sairastua syöpään, esimerkiksi rintasyöpään tai ruokatorven syöpään. Illalla nautittuna pikkuannos alkoholia helpottaa unen tuloa, mutta jo kohtuullinen annos heikentää yöunen laatua ja lisää kuorsausta ja uniapneaoireita.

Alkoholia ei suositella sydän- eikä muistisairauksien ehkäisyyn. Alkoholi lisää verenpainetta ja altistaa rytmihäiriöille. Se ei edistä ruoansulatusta vaan voi ennemminkin lisätä vatsan oireilua.

Jatkuva runsas alkoholin käyttö häiritsee elimistön normaalia toimintaa. Kun maksa hajottaa etanolia asetaldehydiksi, veren sokeripitoisuus voi pienentyä kohtalokkaasti. Siitä kärsivät etenkin aivot. Runsaasta käytöstä maksa ja haima sairastuvat, mikä heikentää ravintoaineiden sulatusta, imeytymistä ja hyväksikäyttöä.

Lue lisää