Aladobi, klimppisoppa ja mutti. Tunnetko nämä perinneruoat?

2.3.2017
0 arviota
Aladobi, klimppisoppa ja mutti. Tunnetko nämä perinneruoat?

Suomi on perinneruokia pullollaan. Karjalanpiirakka, kalakukko ja ruisleipä ovat suomalaisille tuttuja perinneruokia. Mutta oletko maistanut näitä perinneherkkuja?

Aladobi: Lihahyytelö, joka tarjoillaan kylmänä. Nautitaan usein juhlapöydässä.

Hapanvelli: Kaakkoissuomalainen perinneruoka. Valmistukseen käytetään herneitä, perunaa ja hapanjuurta. Muistuttaakin hernekeittoa, mutta on happamampi.

Klimppisoppa: Eteläpohjalainen ja satakuntalainen perinneruoka. Valmistetaan naudan luista, lavasta tai potkasta. Viimeistellään vehnätaikinapalleroilla eli "klimpeillä".

Kropsu: Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin oleva pannukakku.

Läskisoosi: Sianlihasta valmistettava suomalainen perinneruoka. Valmistetaan ruskistetuista porsaan kylkiviipaleista ja ruskeasta kastikkeesta, joka haudutetaan huolellisesti. Syödään yleensä puolukan, suolakurkun ja kuoripottujen kera.

Lörtsy: Itäsuomalainen, Savonlinnan nimikkoruokana tunnettu litteä umpinainen piirakka, joka täytetään suolaisilla tai makeilla täytteillä. Tunnetuimmat ovat liha- ja omenalörtsy.

Maitojuusto: Suomalainen tuorejuusto. Juustoon saadaan kaunis pintakuvio valmistamalla juusto juustomuotissa. Käytetään usein leivän päällä.

Mutti: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalta alkujaan oleva perinneruoka. Valmistetaan ohrajauhoista, vedestä ja suolasta.

Ruppana: Ohrajauhoista ja verestä valmistettava perinneruoka. Muistuttaa ohrarieskaa.

Tsupukka: Karjalainen, puurolla täytetty taiteltu piirakka.

Veripalttu: Usealla nimellä tunnettu perinneruoka, joka valmistetaan verestä, ruisjauhoista ja kaljasta.

Väskynäsoppa: Myös sekametelisoppana tunnettu jälkiruoka, joka valmistetaan kuivatuista hedelmistä, etenkin luumuista.

 

Koonnut
Kuva 123RF
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5