0 arviota

Terveyttä edistävä ruokavalio

0 2 painonhallinta, ravitsemus

Ravinto vaikuttaa ihmisen terveyteen. Kattavin tieto hyvästä ruokavaliosta sekä ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä on koottu ravitsemussuosituksiin.

  • Terveyttä edistävä ruokavalio
Ruokaympyrä havainnollistaa ravitsemussuosituksia.
Terveyttä edistävä ruokavalio
Ruokaympyrä havainnollistaa ravitsemussuosituksia.

Ravinto vaikuttaa ihmisen terveyteen. Kattavin tieto hyvästä ruokavaliosta sekä ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä on koottu ravitsemussuosituksiin.

Eri maiden ravitsemussuositukset pohjautuvat samoihin tieteellisiin tutkimuksiin ja ovat keskenään melko samankaltaisia. Suomalaiset suositukset pohjautuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin ja niitä käytetään muun muassa joukkoruokailun suunnittelun apuna sekä väestötutkimuksissa. Ravintoaineiden saannin tulisi pitkän ajan kuluessa olla suositeltujen arvojen mukaisia. Tavoitteena on väestön hyvä terveys ja kansansairauksien ehkäisy.

Syö oikein sekä määrällisesti että laadullisesti

Ravitsemussuosituksia havainnollistetaan ruokaympyrän tai ruokapyramidin, Itämeren ruokakolmion ja lautasmallin avulla. Lisäksi eri tuoteryhmien käytöstä annetaan konkreettisia suosituksia, kuten "syö kuusi kourallista kasviksia päivässä". Eri ikäryhmille tai väestöryhmille ravitsemusneuvontaa annettaessa otetaan ryhmän erityistarpeet huomioon.

Ruokaympyrä

Ruokaympyrässä elintarvikeryhmät on jaettu kuuteen osaan: kasvikset, peruna, leipä ja muut viljatuotteet, näkyvä rasva, maitovalmisteet sekä liha-kala-muna ja niistä tehdyt valmisteet. Kunkin ryhmän tuotteet sisältävät samankaltaisia ravintoaineita.

Ruokavalion monipuolisuus toteutuu, kun nauttii joka päivä kaikkien kuuden eri ryhmän tuotteita. Ruokavaliossa on sopivasti eri ravintoaineita, jos syö energiantarvettaan vastaavasti ja eri tuoteryhmiä niiden pinta-alan mukaan eli runsaasti kasviksia, vähän rasvaa, kohtuullisesti viljaa, maitovalmisteita sekä liharyhmän tuotteita. Perunalla on oma sektorinsa, koska peruna sisältää monipuolisesti ravintoaineita ja se kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Mikäli joutuu rajoittamaan ruokavaliotaan esimerkiksi allergian vuoksi, samasta elintarvikeryhmästä yritetään löytää sopivia tuotteita, jotta ruokavalio pysyisi monipuolisena. Jos jokin ryhmä puuttuu ruokavaliosta kokonaan, se korvataan muiden ryhmien elintarvikkeilla ja tarvittaessa ravintoainevalmisteilla. 

Mitä ravintoaineita eri ryhmistä saa

Kasvikset ja peruna: kuitua, hiilihydraatteja, folaattia, C-vitamiinia, kivennäisaineita sekä muita terveyttä edistäviä aineita, kuten väripigmenttejä. Pähkinöissä ja siemenissä on proteiinia ja pehmeää rasvaa.

Viljavalmisteet: energiaa, hiilihydraatteja ja proteiineja, kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita, täysjyväviljasta muun muassa rautaa.

Ravintorasvat: energiaa, välttämättömiä ja muita rasvahappoja, rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E).

Maitovalmisteet: proteiinia, kalsiumia, jodia, fosforia, muita kivennäisaineita, B-ryhmän vitamiineja ja D-vitamiinia, jos valmiste on D-vitaminoitu.

Liha-kala-munaryhmä: proteiineja, A- ja B-vitamiineja, rasvahappoja, kalasta D-vitamiinia.

Itämeren ruokakolmioItämeren ruokakolmio on hyvin kasvispainotteinen ruokavalio.

Itämeren ruokakolmio

Ruokaympyrä ja Itämeren ruokakolmio ovat kaksi eri tapaa havainnollistaa, miten kootaan sopivasti ravintoaineita sisältävä, terveyttä edistävä ruokavalio. Itämeren ruokakolmio on hyvin kasvisvoittoinen ruokavalio. Se sisältää täysjyväviljatuotteita, etupäässä pehmeää rasvaa sisältäviä elintarvikkeita ja vain harvoin herkkuja.

Lautasmalli
Lautasmalli kuvaa sitä, miten suositukset voivat toteutua aterialla.

Lautasmalli

Lautasmalli havainnollistaa sitä, miten suositukset voivat toteutua aterialla. Lautasen ruoka-aineet vaihtelevat eri kulttuureissa, vaikka taustalla oleva tutkimustieto terveyttä edistävästä ruokavaliosta on sama. Pääruokana voi olla perunaa ja kalaa tai lihaa, wokkia, pastaa, keittoa, hampurilainen, einesruokaa tai salaatti.Ladataan kommentointia...