Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Savolainen tohrapottu

timer-icon30 min
Fork and knife
7 Annosta
Suonenjokelainen Pia Pentikäinen on tuunannut perinneruoka tohrapotun modernimmaksi vaihtamalla rasvaisen siansivun vähärasvaisempaan suikalelihaan. Hän tekee rakenteeltaan kosteaa tohrupottua ja tarjoilee sen puolukkahillon ja porkkanaraasteen kera.

Ainekset

1 - 2 kpl
Sipulia
400 g
Sianlihansuikaleita
1/2 tl
Suolaa
2 kg
Jauhoisia perunoita
50 g
Voita

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Kuori ja hienonna sipulit.

Kuumenna pannulla 2 tl voita. Lisää possunsuikaleet ja paista käännellen, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Lisää paistamisen loppuvaiheessa hienonnettu sipuli. Kääntele, kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää pannulle 2 dl vettä ja anna hautua sen aikaa, kun keität perunat. Mikäli vesi haihtuu liiaksi, lisää desi kerrallaan. Mausta suolalla.

Lihan hautuessa kuori perunat ja lohko isohkoiksi paloiksi. Kumoa lohkot kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsiksi.

Kaada kypsistä perunoista vesi pois, mutta ota kaksi desiä talteen. Kumoa perunoiden joukkoon sianlihat ja sipulit nesteineen. Lisää voi nokareina.

Tohraa, eli riko kauhalla tai puuhaarukalla perunat samalla sekoitellen. Älä tee muusia, vaan jätä perunoihin hieman rakennetta. Anna tekeytyä hetki, sekoita ja maista. Lisää suolaa ja keitinvettä tarvittaessa. Toiset pitävät kuivahkosta tohrapotusta, mutta Pian tohrapottu on aina melko kosteaa. Lisää siis halutessasi joukkoon perunoiden keitinvettä.

Tarjoa tohrapotun kanssa puolukkasosetta ja porkkanaraastetta.

Vinkki: Sianlihasuikaleiden sijaan voit käyttää myös paloiteltua siansivua. Paista palat tällöin rapeiksi.

2

Kuumenna pannulla 2 tl voita. Lisää possunsuikaleet ja paista käännellen, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Lisää paistamisen loppuvaiheessa hienonnettu sipuli. Kääntele, kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää pannulle 2 dl vettä ja anna hautua sen aikaa, kun keität perunat. Mikäli vesi haihtuu liiaksi, lisää desi kerrallaan. Mausta suolalla.

50 g
Voita
400 g
Sianlihansuikaleita
1/2 tl
Suolaa
3

Lihan hautuessa kuori perunat ja lohko isohkoiksi paloiksi. Kumoa lohkot kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsiksi.

2 kg
Jauhoisia perunoita
4

Kaada kypsistä perunoista vesi pois, mutta ota kaksi desiä talteen. Kumoa perunoiden joukkoon sianlihat ja sipulit nesteineen. Lisää voi nokareina.

50 g
Voita
5

Tohraa, eli riko kauhalla tai puuhaarukalla perunat samalla sekoitellen. Älä tee muusia, vaan jätä perunoihin hieman rakennetta. Anna tekeytyä hetki, sekoita ja maista. Lisää suolaa ja keitinvettä tarvittaessa. Toiset pitävät kuivahkosta tohrapotusta, mutta Pian tohrapottu on aina melko kosteaa. Lisää siis halutessasi joukkoon perunoiden keitinvettä.

6

Tarjoa tohrapotun kanssa puolukkasosetta ja porkkanaraastetta.

Vinkki: Sianlihasuikaleiden sijaan voit käyttää myös paloiteltua siansivua. Paista palat tällöin rapeiksi.

Miltä maistui?
Resepti:
Pia Pentikäinen + Kati Pohja
Kuvat:
Elvi Rista
Julkaistu: 11.7.2017
|
Muokattu: 31.8.2020

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

351

1468

14,0 g

6,4 g

38,1 g

1,9 g

2,6 g

15,6 g

0,2 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

0,5 tl Suolaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli