Kotitekoinen leipäjuusto

4.4.2017
9 arviota
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Kotitekoinen leipäjuusto

Leipäjuusto on rakastettu perinneherkku, joka onnistuu kotiuunissakin. Juustomassan tekeminen on helppoa; tarvitset vain maitoa, juoksutetta ja suolaa.

Ainekset

8 annosta
1 4 l täysmaitoa
2 1 rkl suolaa
3 1 rkl juustonjuoksutetta (apteekista)

Ravintoaineet

Annos Resepti
Hiilihydraatteja 24 g 192 g
Proteiinia 15 g 120 g
Rasvaa 18 g 140 g
Kuitua 0 g 0 g
Energiaa kJ 1 324 10588
Energiaa kcal 316 2531

Reseptitiedot

Ruokalajit Lisäkkeet

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Testattu toimivaksi

Ohjeet

Mittaa maito ja suola kattilaan. Lämmitä maito juuri ja juuri kädenlämpöiseksi (36-asteiseksi). Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita juustonjuoksute maitoon. Peitä kattila kannella ja anna juustomassan seistä lämpimässä paikassa noin ½ tuntia, kunnes juustomassa hyytyy.

Riko hyytynyt massa tekemällä siihen ristiviiltoja veitsellä tai sekoittamalla pallovispilällä. Odota 10–15 minuuttia tai kunnes kellertävä hera erottuu massasta kattilan pinnalle.

Vuoraa iso siivilä kostutetulla harsoliinalla. Pane siivilä kulhon päälle. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään samalla sitä painellen. Kun kaikki massa on siivilässä, käännä harson liepeet juuston päälle. Painele juustosta mahdollisimman paljon nestettä pois.

Peitä juusto lautasella ja anna sen valua siivilässä kulhon päällä seuraavaan päivään. Kumoa juusto reunalliseen uuninkestävään vuokaan. Poista harso. Paista juustoa 275-asteisessa uunissa grillivastusten alla 5–10 minuuttia, kunnes sen pinta täplittyy ruskeaksi.

Vinkki: Älä heitä juuston valmistuksessa syntyvää heraa pois, vaan käytä se esimerkiksi sämpylätaikinan nesteeksi.

Teksti:
Kuvat: Piia Arnould
© SOK
Avainsanat: huhtikuu 2017 juusto
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5