Joulukalkkuna

19.12.2004
0 arviota
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Joulukalkkuna

Ainekset

Reseptitiedot

Ruokavalio Gluteeniton, Laktoositon, Maidoton, Munaton
Ruokalajit Pääruoat
Pääruoka-aine Broileri ja kalkkuna

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Testattu toimivaksi

Ohjeet

Sulata pakastekalkkuna mahdollisimman viileässä hitaasti muista ruokatarvikkeista erillään. Hyvä sulatuspaikka on puhdas pesuvati tai sanko kellarissa tai kylmässä komerossa, hätätilassa keittiössä.

Avaa kalkkunapussi sulamisen jälkeen ja nosta lintu maustamista varten puhtaalle voipaperille tai pestävälle tarjottimelle. Kalkkunan sisään on teurastamolla pakattu pala kaulaa, joskus myös kivipiira, maksa ja sydän. Poista ne vatsaontelosta ja laita kattilaan liemen keittämistä varten. Liemi sopii linnun valeluun ja kastikkeen valmistukseen: lisää sisäelinten päälle vettä, hiukan suolaa, muutama valkopippuri, pala sipulia ja porkkanaa.

Hankaa kalkkunan sisä- ja ulkopinnat ensin sitruunanpuolikkailla ja voitele sitten voisulalla. Ripottele päälle varsinaiset mausteet ja yrtit. Mausteiksi sopivat esimerkiksi valkopippuri, curry, paprika, salvia tai rakuuna. Suolaa kannattaa käyttää melko varovasti, varsinkin, jos valmistat kalkkunan vatsaan täytteen. Suosittu täyte on esimerkiksileipätäyte.

Kalkkunan leipätäyte

noin 4 dl täytettä

2 sipulia

1 rkl voita tai margariinia

4-5 viipaletta ranskanleipää

1-2 dl kanalientä tai kermaa

ripaus sitruunapippuria, currya, paprikaa ja hienonnettua salviaa

1 muna

(1 lohkottu omena)

Hienonna sipulit silpuksi ja hauduta pehmeäksi rasvassa. Liota kuorettomat leipäviipaleet nesteessä. Lisää jäähtynyt sipulisilppu ja sekoita hyvin. Mausta seos huolella, lisää muna ja siemenkodattomat omenapalaset. Sekoita vielä ja paina täyte kalkkunan vatsaonteloon.

Sido kalkkuna kutistumattomalla langalla tai kiinnitä koivet tiukasti toisiinsa. Nosta lintu uunipannulle rintalihat alaspäin, jos se on pieni. Kypsennä 175 asteessa, kunnes lihasneste o9n väritöntä ja koivet alkavat irrota vartalosta. Valele välillä voisulalla. Jos lintu on iso, paista sitä ensin 15-20 minuuttia rintalihat ylöspäin ja käännä sitten ympäri. Voit ktpsentää kalkkunan paistopussissa, jolloin mehevyys on taattua.

Teksti:
Kuvat: Pekka Haraste, Studio Fotoni Oy
© SOK
Avainsanat: kalkkuna
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5