Burgundinpata

26.1.2011
17 arviota
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Burgundinpata

Naudanpaistista valmistettavan burgundinpadan täyteläinen maku syntyy mausteista, viinistä, pekonista ja hyvin ruskistetuista lihakuutioista.

Ainekset

6 annosta
1 800 g naudan paistia
2 100 g pekonia
3 öljyä
4 8 pikkusipulia
5 200 g herkkusieniä
6 1 tl suolaa
7 mustapippuria
8 3 rkl vehnäjauhoja
9 4 dl vettä
10 3 dl punaviiniä
11 3 rkl tomaattisosetta
12 2 - 3 porkkanaa
13 1 laakerinlehti
14 2 valkosipulin kynttä
15 0,5 - 1 tl timjamia

Ravintoaineet

Annos Resepti
Hiilihydraatteja 8 g 45 g
Proteiinia 26 g 155 g
Rasvaa 9 g 54 g
Kuitua 2 g 12 g
Energiaa kJ 905 5428
Energiaa kcal 216 1297

Reseptitiedot

Ruokavalio Laktoositon, Maidoton, Munaton
Ruokalajit Pääruoat
Ruokatyypit Pataruoat
Pääruoka-aine Naudanliha

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Testattu toimivaksi

Ohjeet

Näillä onnistut

Valitse lihaksi naudan paistia. Mureimpia ovat sisäpaisti ja paahtopaisti, mutta myös ulko- ja kulmapaisti sopivat.

Täyteläinen maku kastikkeeseen saadaan mausteista, viinistä ja pekonista, ja myös siitä, että lihakuutiot ruskistetaan hyvin.

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruoanlaittoa. Paista lihakuutiot neljässä tai viidessä erässä, jotta pannu ei jäähdy liikaa. Näin lihat ruskistuvat kunnolla, ja saat makua myös pannun huuhteluliemeen, joka käytetään kastikkeeseen.

Nimensä mukaisesti burgundinpataan käytetään alun perin Burgundin viinejä ja nimenomaan Pinot Noir -rypäleestä valmistettuja pehmeähköjä ja marjaisia punaviinejä. Samaa viiniä voi tarjota myös ruokajuomana. Toki kaikki punaviinit, niin ranskalaiset kuin muutkin käyvät.

Kuvalliset ohjeet

Lihan kuutioiminen

1. Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen. Leikkaa liha kuutioiksi ja suikaloi pekoni. Puhdista herkkusienet ja halkaise isoimmat.

Lihan ruskistaminen

2. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Huuhtele hieman jäähtynyt pannu vedellä aina paistokertojen välillä ja ota pannun huuhdeliemi talteen.

Lihapalojen siirtäminen pataan

3. Siirrä ruskistetut lihat pataan tai kattilaan ja sirottele pinnalle suolaa, pippuria sekä vehnäjauhoja.

Padan hauduttaminen

4. Lisää neste ja tomaattisose ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia.

Pekonin ruskistaminen

5. Ruskista pekoni pannussa. Lisää sienet ja anna niidenkin saada hiukan väriä. Ruskista kevyesti myös kuoritut pikkusipulit. Siirrä ne sekä paloitellut porkkanat ja mausteet pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

Padan hauduttaminen

6. Hauduta kannen alla vielä noin puoli tuntia paistin mureudesta riippuen. Tarkista suolan ja pippurin määrä. Tarjoa lisänä lohkoperunoita tai riisiä.

Teksti:
Kuvat: Timo Viljakainen, Margareta Nygård
© SOK
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5