0 arviota

Ulkopintojen maalaus

0 1 piha ja parveke, remontti, rakentaminen

Ulkomaalaus onnistuu huolellisten alkuvalmistelujen avulla. Ne takaavat, että maali tarttuu kunnolla kodin, mökin tai leikkimökin puuseinään. Maalit toimivat eri tavalla uudessa lautaverhouksessa ja vanhassa, maalatussa pinnassa.

Ennen kuin pintaa aletaan maalata, kannattaa miettiä, onko maalaaminen tarpeen. Esimerkiksi piha-aidalle voi riittää kunnollinen puhdistus huoltopesuaineella. Lahonnutta puuta ei pitäisi maalata, vaan lahonneet laudat korvataan uusilla.

Jos talon ulkoseinän pitkä lauta on lahonnut vain maan tasalta, ainoastaan vaurioitunut osa tarvitsee vaihtaa. Viistoon sahattu saumakohta on helpompi häivyttää peittävällä maalilla kuin suora sauma.

Pinnan puhdistus

Uusi maali ei tartu kunnolla likaiseen pintaan. Lautaverhous pestään homeenpoistoaineella ennen maalausta, vaikka hometta ei olisikaan. Aine puhdistaa pinnan sekä poistaa lian ja mahdollisen homeen. Samalla irtoaa myös öljymaalin pintaan muodostunut vaalea liituaine.

Näin peset lautapinnan

  • Puhdista pinnan homepilkut ja itiöt homepesuaineella.
  • Huuhdo pesuaine käytön jälkeen pois.
  • Anna puun ja lautojen saumakohtien kuivua kunnolla. Kuivuminen ei välttämättä tapahdu yhden päivän aikana.

Pesu pehmentää alla olevaa maalipintaa, joten helposti lähtevää vanhaa maalia voi irrottaa käyttämällä apuna vaikkapa kaavinrautaa. Lohkeamakohtien terävät kulmat tasoitetaan hiekkapaperilla.

Homepesua ei kannata tehdä kovana hellepäivänä, jotta pesuaine ei kuivu paikoilleen ennen kuin sen ehtii huuhtoa pois. Peseminen on hyvä ajoittaa pilvisen päivän aamuun tai iltaan, ja se kannattaa tehdä varrellisen harjan ja puutarhaletkun avulla.

Maalin valinta

Vesiohenteinen ulkomaali on hyvä valinta ympäristölle, sillä siinä on hyvin vähän tai ei ollenkaan haitallisia höyryjä aiheuttavia liuotinaineita. Vesiohenteisen maalin etuja ovat myös helppokäyttöisyys, hajuttomuus ja hyvä säänkesto. Työvälineetkin on helppo puhdistaa vedellä.

Aiemmin maalatun pinnan päälle tulisi luoda saman verran kerroksia kuin entuudestaan. Se voi vaatia esimerkiksi pohjustetta, pohjamaalia ja kaksi kerrosta pintamaalia.

Jos päällekkäin on kertynyt useita maalikerroksia, maalikerrostuma itsessään voi aiheuttaa maalin repeytymisen seinästä. Vanhan talon huoltomaalausta tehtäessä kannattaa valita mieluiten maali, jolla maalauskerroksesta tulee ohut.

Vanhan öljymaalin tunnistaa siitä, että se halkeilee ja muodostaa ristikkoverkkoa. Vesiohenteinen vanha maali irtoaa puun syyn suuntaisesti ja pitkittäisesti.

Maalilaadut

  • Öljypohjaisen maalin päälle sopii myös vesiohenteinen maali, mutta vesiohenteisen päälle ei voi laittaa öljypohjaista maalia.
  • Jos et ole varma vanhasta maalin laadusta, valitse vesiohenteinen, sillä se sopii kummallekin maalipinnalle.
  • Punamultamaalin päälle käy vain itse keitetty tai tehdasvalmisteinen punamulta.

Paikkamaalaus jättää usein näkyvät rajat maalatulle seinälle. Yleensä kannattaa maalata koko seinä, jos pinta vaatii huoltomaalausta.

Maalin peittävyys

Tasainen levittäminen ja edestakainen liike auttavat maalin imeytymistä puun pintasolukkoon, ja tartunnasta saadaan hyvä. Vain maalausharjan pää kastetaan maalipurkkiin, ei koko harjaa. Kerrallaan olisi hyvä maalata yksi selkeä alue, jotta lopputulokseen ei jää helposti erottuvia rajakohtia.

Peittävällä ulkomaalilla saa helposti tasaista jälkeä. Maalipurkkien sisältöä suositellaan sekoittamaan toisiinsa: kun maali alkaa vanhasta purkista loppua, kaada seuraavasta sekaan lisää ja sekoita. Näin estetään purkkien mahdolliset sävyerot.

Kuultavat maalit voivat jättää epätasaisia rajoja, joten maalaus pitäisi tehdä huolellisesti. Jokainen lauta tai hirsi kannattaa maalata samalla kertaa päästä päähän, jotta rajoja ei pääse muodostumaan. Maalia tulee välillä sekoittaa, jotta väri pysyy tasalaatuisena työn edetessä.

Pohjustaminen

Maalaamatonta puuta maalattaessa tulisi käyttää ensin pohjustusainetta. Tuotteiden sisältämät puunsuoja-aineet estävät sinistäjä- ja lahosienten kasvua.

Pohjamaalia levitetään puupohjustetuille ja kaavituille kohdille. Oksakohtiin voi laittaa oksalakkaa. Pintamaalikerros tulee tämän kokonaisuuden päälle. Tehdaspohjamaalatulle puulle riittää tavallisesti vain pintamaalaus.

Vuodenajan ja sään vaikutus maalaamiseen

Puuverhouksen annetaan kuivua aamukosteudesta ennen maalaamisen aloittamista. Työ kannattaa lopettaa ajoissa, jotta maali ehtii kuivua ennen iltaa.

Maalaa aurinkoisella ilmalla aina varjon puolella. Hyvä suunta on maalata auringon perässä. Pilvipoudalla on hyvä maalata, mutta sateen uhatessa urakkaa kannattaa tietenkin lykätä.

Aurinko saattaa aiheuttaa kuplia maaliin.
Aurinko saattaa aiheuttaa kuplia maaliin.
  • Keväällä on hyvä maalata, sillä kosteutta on vähän. Siitepöly voi kuitenkin aiheuttaa epäsiistiä jälkeä.
  • Kesällä aurinko voi aiheuttaa kuplia maaliin, kun paahde lämmittää tuoreen maalin. Maalin pinta kuivuu liian nopeasti kalvoksi, ja maalissa oleva kosteus voi aiheuttaa pieniä kuplia pintaan. Suorassa auringonpaisteessa maalaamista kannattaakin välttää.
  • Syksyllä maalausurakkaa voivat vaikeuttaa kosteus ja maalipinnan pitkä kuivumisaika.


Tuotteita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista, ja S-Raudoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...