0 arviota

Yrttien kasvatus

7 13 kasvien hoito, hyötykasvi, piha ja parveke

Yrttien kasvatus aloitetaan siemenistä tai hennoista taimista. Yrteille riittää sama hoito kuin monelle muullekin kasville eli valo, vesi ja ravinteet. Yrttien lannoitus jatkuu koko kasvukauden ajan.

  • Yrttien kasvatus
Yrttien kasvatus

Yrttien kasvattamiseen pätee sama tietotaito kuin muidenkin peruskasvien viljelemiseen, eli ne saa kasvamaan säännöllisellä hoidolla. Yrttien makuun vaikuttavat kesäiset olosuhteet: valo ja aurinko houkuttelevat yrtit muodostamaan runsaasti eteerisiä öljyjä.

Yrttien siementen kylväminen

Yrttien siemenestä kasvattamisessa on oma hohtonsa: kotipuutarhuri kokee kasvattamisen ilon ja nautinnon. Lisäksi se on edullista verrattuna valmiiksi kasvatettujen taimien ostamiseen.

Siemenet kylvetään harvaan puhtaaseen laakeaan astiaan tai vaikka viilipurkkiin. Pohjaan tehdään reikiä, jotta liika vesi pääsee pois alla olevalle alustalle, esimerkiksi tarjottimelle. Hieman lannoitteita sisältävää kylvö- tai taimimultaa tai hiekkaa sirotellaan siementen päälle. Myös valmiita siementen esikasvatuspellettejä voi käyttää.

Kylvökset kastellaan laittamalla kylvöastia huoneenlämpöiseen veteen. Vesiraja ei saa nousta kuin astian puoleenväliin. Ylhäältä päin kastellessa on vaara, että siemenet lähtevät liikkeelle astian reunoille. Ylhäältä päin kannattaa kastella vain sumutinpullon avulla.

Astia peitetään muovilla, koska tasainen kosteus on välttämätöntä. Muoviin kannattaa muistaa tehdä reikiä, jotta ilmanvaihto säilyy.

Yrttien siemenet itävät useimmiten noin 20–24 asteessa. Siksi kylvöastiat on laitettava lämpöiseen paikkaan, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle.

Siemenet eivät tarvitse valoa itämisaikana.

Ikkunalaudalla vetää helposti ja ruukun alalämpö voi olla siinä liian viileä. Jos yrttejä kuitenkin idättää ikkunalaudalla, voi kokeilla esimerkiksi pienoiskasvihuonetta tai kylvöksen voi laittaa eristävään styroxlaatikkoon, joita käytetään esimerkiksi eineksien kuljetuksessa.

Kun siemenet ovat itäneet, muovikelmu poistetaan ja kylvös siirretään valoisalle ikkunalle. Ennen huhtikuuta kylvetyt siemenet tarvitsevat lisävaloa, esimerkiksi niin sanottua kasvilamppua. Taimia kastellaan sumupullolla.

Yrttien taimien siirto eli kouliminen ja lannoitus

Taimien kasvatus
Ikkunalaudalle sopivan pienoiskasvihuoneen kannen alla siemenet itävät suojassa.

Kun sirkkalehdet eli yrttien ensimmäiset lehdet ovat kehittyneet, taimet siirretään varovasti mullalla täytettyyn ruukkuun. Taimien juuria ei saa taittaa kaksinkerroin: juurista on parempi nipsaista pala pois taittamisen sijaan.

Ennen siirtoa tehdään salaojitus ruukun pohjalle ruukun paloista, lekasorasta tai pienistä kivistä. Ylimääräinen vesi pääsee tällöin pois aluslautaselle.

Käytetty multa tai ruukun turveseos saa olla taimien istutuksessa vahvempaa eli enemmän lannoitteita sisältävää kuin siemenien kylvössä. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi tavallinen puutarha- ja kukkamulta.

Ruukun koosta ja taimilajista riippuu, laitetaanko samaan ruukkuun yksi vai useampi taimi. Yhteen ruukkuun voi yleensä laittaa 3–5 tainta. Ne sijoitetaan valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan aurinkoon. Sopiva lämpötila on +15–18 astetta.

Taimet pidetään tasaisen kosteana. Kasteluveden tulee olla puhdasta ja haaleaa, ei suoraan kylmävesihanasta.

Yrttien lannoitus

Kun yrtti on sopeutunut uuteen ruukkunsa noin kolme viikkoa, aloitetaan viikoittainen lannoitus. Lannoittaminen jatkuu koko kasvukauden ajan. Lannoitteeksi sopivat hitaasti liukenevat kivennäisperäiset lannoitteet, kuten esimerkiksi kanankakkarakeet. Merileväpohjaista liuoksena annettavaa lannoitetta voi myös käyttää.

Taimien kouliminen tarkoittaa niiden istuttamista uudelleen kylvöalustalta yksittäisiin ruukkuihin.

Yrtit ikkunalla, parvekkeella ja puutarhassa

Yrtit ulkona

Yrttejä voi kasvattaa yhtä hyvin kodin ikkunalaudalla, puutarhassa avomaalla kuin parvekelaatikossakin.

Yrttitarha ikkunalaudalla

Ikkunalaudalla yrttejä kasvatettaessa on tärkeää huomioida, että kasvit saavat riittävästi valoa lämmön lisäksi. Liian pimeässä kasveista tulee hentoja ja honteloita. Lisävalo saattaa olla tarpeen yrttejä sisällä kasvatettaessa.

Toisaalta yrtit eivät myöskään pidä huoneen kaikista paahteisimmasta ikkunapaikasta. Itä- ja länsi-ikkunat ovat suotuisia. Etelänpuoleisella ikkunallakin voi kasvattaa yrttejä, kunhan vain muistaa tuulettaa huonetta kuumalla ilmalla. Jotkut yrtit viihtyvät puolivarjossakin, kuten tilli ja kirveli.

Yrtit avomaalla

Avomaalle istutettuna yrtit olisi hyvä sijoittaa kohopenkkiin, josta liika sadevesi pääsee pois eikä seiso lammikoissa. Vettäläpäisemätön savimaa ei ole kasvimaan tai yrttitarhan paikka. Savimaata voi parantaa hiekalla ja mullalla.

Avomaalla yrttien kastelutarve on parvekeruukkua vähäisempi. Yrttejä kastellaan harvoin, noin kerran viikossa, mutta kerralla runsaasti. Normaalikesänä tämä tarkoittaa noin kolme ämpäriä vettä neliötä kohden, joka vastaa noin 30 millin sadetta.

Yrttien juureen on hyvä sijoittaa katetta. Kate sitoo kosteutta, vähentää kitkemisen tarvetta ja lisää maan pieneliötoimintaa. Yrttejä kannattaa kastella aamuisin, sillä kastelu illalla jättää liiallisen kosteuden ja mahdollisten sienisairauksien riski kasvaa.

Avomaalla tulisi vaihdella yrttien ja muidenkin kasvien paikkaa säännöllisesti, esimerkiksi tilli on hyvin altis ruostesienisairauksille. Sieni-itiöt pystyvät talvehtimaan kasvimaalla, joten paikan vaihto neljän vuoden välein auttaa pitämään sairaudet kurissa.

Yrtit parvekkeella

Parvekelaatikkoon tai muuhun suureen ruukkuun voi istuttaa kerralla usean eri yrtin taimia. Yrtit voidaan siirtää parvekkeelle, kun on tarpeeksi lämmin. Vielä kesäkuun alussa saattaa olla viileitä öitä, jolloin yrtit tulisi siirtää aina yöksi sisälle. Yrttejä tulee karaista eli auttaa niitä sietämään ulkoilmaa vähitellen.

Yritit eivät viihdy parvekkeella paahteessa tai kovassa tuulessa. Lasitettua parveketta pitäisi muistaa tuulettaa aina välillä, muuten yrtit kärsivät kuumuudesta.

Helppoja yrttejä kasvattaa

Yrtti Kylvö Istutus ja kasvupaikka Erityistä
Basilika

Yksivuotinen.

Kylvö huhtikuun alussa, 2–4 siementä ruukkuunsa. Siemenet peitetään hyvin ohuella hiekkakerroksella. Itää 20 asteessa 1–2 viikossa.
Taimien karaisu on tärkeää ennen ulosistutusta. Viihtyy hyvin lannoitetussa ja ilmavassa mullassa. Kasvatus lämpimässä ja tuulettomassa paikassa, kuten kasvihuoneessa. Avomaakasvatus käy aivan eteläisimmässä Suomessa ja harson alla. Hallanarka: kärsii kylmyydestä jo +5 asteessa.
Kirveli

Yksivuotinen.

Siemenet voi kylvää varhain keväällä ruukkuihin tai avomaalle useita kertoja kesässä. Sopii kasvatettavaksi ikkunalaudalla, viihtyy parhaiten ulkona.
Menestyy parhaiten puolivarjoissa. Varjoisalla paikalla lehtien aromi on parempi. Kuohkea, kevyt maa, pH noin 6. Viihtyy myös savimaalla. Säännöllinen kastelu on välttämätöntä.
Korianteri

Yksivuotinen.

Kasvatus ruukussa pihalla ja terassilla tai vaihtoehtoisesti sisätiloissa. Siemenet peitetään hyvin kevyesti, itää 2–3 viikossa.

Kylvö ulos toukokuussa 2–3 cm syvyyteen, kun yölämpötila on yli +7 astetta.
Kukkii noin 5–7 viikkoa kylvöstä. Viihtyy tyynessä, lämpimässä paikassa. Mieluiten kevyt, kalkittu maa. Lannoitetaan normaalisti.

Taimet kylmänkestäviä.

Kasvattaminen on vaikeaa kosteana ja kylmänä kesänä.
Laventeli

Monivuotinen.

Kylvö maaliskuussa ruukkuun, ulos toukokuun puolivälin jälkeen. Voidaan kylvää myös syksyllä.

Itää 20 asteessa 5–10 vuorokaudessa.

Viihtyy aurinkoisessa, kalkitussa kasvupaikassa.

Laaja juuristo. Kasvusto uusitaan 4–5 vuoden välein, sillä aromi ja kasvuvoima heikkenevät.
Kannattaa leikata keväällä.
Lipstikka

Monivuotinen, kasvaa jopa 1,5 metriä korkeaksi.

Lipstikan siementen itäminen ja kasvuun lähtö on hidasta. Kylvö syksyllä tai keväällä avomaalle. Itää 18 asteessa 6–10 vuorokaudessa. Yksi kasvi riittää suureenkin talouteen.
Viihtyy puolivaloisassa paikassa ja ravinteikkaassa maassa tai savimaassa.

Kestää hyvin kylmää.

Vasta-istutettuina taimet tarvitsevat kastelua, mutta eivät juurikaan myöhemmin.

Minttu

Monivuotinen.

Useimpia mintun lajikkeita voi kasvattaa siemenistä. Esikasvatus huhtikuussa tai kylvö suoraan avomaalle touko–kesäkuussa.

Sopii avomaalle ja ruukkukasviksi.

Viihtyy puolivarjoisa kasvupaikassa ja kuohkeassa, kosteahkossa mullassa. Tarvitsee hyvän katteen.
Avomaalla viljeltäessä huomioitava, että minttu leviää helposti.
Persilja

Kaksivuotinen.

Voi esikasvattaa sisällä. Siemenet itävät hitaasti, noin 2–4 viikossa.
Viihtyy ikkunalaudalla, mutta vaatii riittävästi kastelua, lannoitusta ja latvomista. Viihtyy osittain varjossa ja avomaalla ravinteikkaassa, kosteutta pidättävässä, multavassa maassa.  
Rakuuna

Monivuotinen.

Kylvö ruukkuun huhti–toukokuussa. Siemen itää hyvin 20 asteessa 10–20 vuorokaudessa.

Viihtyy auringossa, aurinkoisella paikalla kehittyvät parhaat aromit.

Menestyy ravinteikkaassa, syvämultaisessa, kosteutta pitävässä ja kalkkipitoisessa maassa. Pitää katteesta.

Voidaan jakaa noin joka kolmas vuosi, mutta vasta kesäkuun puolivälissä, jolloin juuri on jo puutunut. Aikaisemmin jaettaessa juuri rikkoutuu.
Ranskalainen rakuuna on viljelyssä vaativampi, sopii pienen kokonsa puolesta kasvamaan vaikka ikkunalaudalla tai parvekkeella. Venäläinen rakuuna voi kasvaa 1,5 metrin korkuiseksi.
Ruohosipuli

Monivuotinen.

Siemenet hitaita itämään. Itämisaika noin 10–14 vuorokautta. Siemenet voi kylvää keväällä avomaalle, kun maa on lämmennyt riittävästi. Menestyy hyvin myös ruukkukasvina puolivarjoisassa paikassa.

Tavallinen multa, puolivarjoinen paikka.

Ruukussa kasvatettaessa tarvitsee paljon vettä ja ravinteita pysyäkseen vihreänä ja rehevänä.

Viihtyy kauan samassa kasvupaikassa, jaetaan kolmen neljän vuoden välein.
Tulisi olla noin 15 cm:n etäisyydellä muista kasveista.
Sitruunamelissa Monivuotinen. Kylvö maaliskuussa ruukkuun tai kesäkuussa avomaalle. Itäminen kestää ulkona 2–3 viikkoa.

Voi kasvattaa ruukussa siemenistä tai taimista.

Taimen voi viedä ulos hallaöiden mentyä ohi.

Kasvupaikan tulee olla puolivarjoisa.
Nuoret taimet talvehtivat parhaiten, menestyy myös sisällä.
Tilli

Yksivuotinen.

Siemenet kylvetään varhain keväällä ruukkuihin tasaisin välein.
Esikasvatetut taimet viedään ulos hallanvaaran mentyä ohi. Ei menesty sisätiloissa. Viihtyy suojaisalla ja aurinkoisella kasvupaikalla. Liika typpilannoitus heikentää tillin aromia. Sienisairaudet vältetään noudattamalla neljän vuoden viljelykiertoa.
Timjami

Monivuotinen, Suomessa ulkona yksivuotinen.

Kylvö sisälle huhti–toukokuussa tai avomaalle touko–kesäkuun vaihteessa.

Siemeniä ei peitetä. Itää 20 asteessa 5–10 vuorokaudessa.

Aurinkoinen, nopeasti lämpiävä, ravinteikas, kalkkipitoinen kasvupaikka.

Arka märkyydelle ja kevättalven auringolle.

Huono talvehtimaan. Voidaan talvettaa sisällä ruukussa valoisassa ja viileässä.

Karussa paikassa kasvaneella timjamilla on hienoin maku. Sopii kasvatettavaksi kivikossa tai mustassa muovikatteessa.

 

Melko helppoja yrttejä kasvattaa

Yrtti Kylvö Istutus ja kasvupaikka Erityistä
Meirami

Monivuotinen, mutta Suomessa ulkona yksivuotinen.

Taimikasvatus huhtikuussa. Peitetään ohuelti ja pidetään multa kosteana. Itää 20 asteessa 10–20 vuorokaudessa.

Karaistuneet taimet ulos maan lämmettyä. Kasvatetaan aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Kevyt, ravinteikas maa.    Ei talvehdi ulkona, mutta voidaan ottaa ruukkuun sisälle.  
Salvia

Monivuotinen, Suomessa ulkona yksivuotinen.

Esikasvatus maaliskuussa. Itää 18 asteessa 1–3 viikossa. Taimettuminen hidasta.
Istutus avomaalle hallojen jälkeen. Aurinkoinen kasvupaikka, kalkittu, hiekkapitoinen maa. Voidaan kasvattaa myös ruukussa. Talvehtii peitettynä suojaisassa paikassa Etelä-Suomessa.
Kynteli

Monivuotinen, Suomessa ulkona yksivuotinen.

Etelässä voidaan kylvää avomaalle touko–kesäkuussa, pohjoisessa taimikasvatus. Itää 20 asteessa 1–2 viikossa.

Ei idä kylmässä maassa, hyvissä olosuhteissa nopeakasvuinen.

Valoisa, lämmin, niukkaravinteinen kasvupaikka. Hallanarka.

Vaativa yrtti kasvattaa

Yrtti Kylvö Istutus ja kasvupaikka Erityistä
Rosmariini

Monivuotinen, Suomessa ulkona yksivuotinen.

Siemenistä kasvattaminen on hankalaa: esikasvatus maaliskuussa. Siementen kylmäkaraisu eli pitäminen kylmässä, lähellä nollaa muutaman päivän ajan edistää itämistä. Itää 21 asteessa 1–2 viikossa.

Sopii kasvatettavaksi ruukussa terassilla tai ikkunalaudalla valmiista taimista. Kasvupaikan oltava erittäin lämmin, suojaisa ja aurinkoinen.

Jos halutaan talvettaa, istutetaan jo elokuussa ruukkuun, jotta sopeutuu siihen ennen sisälle siirtoa.

Kastellaan varoen.


Kasveja, siemeniä, taimia sekä puutarhatarvikkeita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...