0 arviota

Tomaatin kasvatus

6 8 istutus, hyötykasvi, puutarha

Meheviä ja maukkaita tomaatteja voi kasvattaa itse pihalla tai parvekkeella. Valmiina ostetuista taimista tomaattia on helppo kasvattaa, mutta siemenistä kasvattamistakin voi kokeilla.

  • Tomaatin kasvatus
Tomaatin kasvatus

Tomaatti (Solanum lycopersicum) on vanha viljelykasvi, joka on sukua perunalle ja munakoisolle. Tomaatista on jalostettu runsaasti lajikkeita, joista löytyy vaihtoehtoja sekä avomaalla että parvekkeella kasvatettavaksi.

Tomaatin kylvö

Siemenet kylvetään huhti-toukokuussa kylvömultaan tai kasvuturpeeseen. Yhteen ruukkuun kylvetään kaksi siementä ja kylvös pidetään lämpimässä paikassa. Myöhemmin heikompi taimi poistetaan tai istutetaan toiseen ruukkuun.

Tomaatin istutus

Tomaatti versoo

Taimet istutetaan ulos vasta, kun maa on kunnolla lämmennyt eikä yöhalloista ole vaaraa. Istutusvaiheessa ensimmäisen kukkatertun tulisi olla jo aukeamassa.

Kasvualustaksi valitaan hyvin muokattu, syvämultainen ja kompostilla tai luonnonlannoitteella parannettu maa. Parhaiten tomaatti kasvaa joko kasvihuoneessa, lämpimällä seinustalla tai suojaisalla parvekkeella valoisassa paikassa. Tomaatti viihtyy noin 20–25 asteen lämpötilassa.

Taimet istutetaan noin 40–50 sentin välein, rivivälin tulisi olla noin 70 senttiä. Turveruukussa istutettavan taimen ruukku upotetaan kokonaan mullan alle, muuten ruukun reunan kuivuessa taimen juuri kuivuu.

Hyvin kehittynyt taimi on tummalehtinen ja tanakka. Siemenestä kasvatetut taimet voivat sisätiloissa jäädä honteloiksi valon puutteessa. Venähtäneet taimet istutetaan vinoon istutusvakoon, niin että osa varresta jää mullan alle. Kasvaessaan taimet nousevat pystyyn ja kasvattavat juuria maan alle jääneeseen varteen.

Kasvinsuojelu

Perunaa ja tomaattia ei saa kasvattaa lähekkäin, koska perunarutto voi pilata myös tomaattisadon.

Kirvoja ja vihannespunkkeja häädetään mäntysaippualiuoksella. Liiallinen kosteus voi altistaa tomaatin homeelle, kasvihuoneen säännöllinen tuuletus auttaa pitämään kosteuden tasaisena.

Satoa korjataan sitä mukaa kuin hedelmät kypsyvät. Kasvukauden lopulla sään kylmetessä tomaatit voi siirtää sisälle kypsymään.

Tomaatin hoito

Kypsä tomaatti

Arat taimet peitetään kylmiksi öiksi harsolla sekä avomaalla että viileässä kasvihuoneessa.

  • Runkotomaatit sidotaan tukikeppeihin. Taimista poistetaan lehtihankojen ja varren väliin kasvavat sivuversot eli "varkaat". Sivuversoja poistamalla saadaan kasvusto ilmavaksi. Kun runkoon on ehtinyt muodostua muutamia kukkaterttuja, voidaan latvan katkaisulla edistää hedelmien kehitystä.
  • Pensastavat tomaatit, kuten kirsikka- ja amppelitomaatti voidaan kasvattaa ilman varkaiden poistoa ja latvomista. Kasvusto tulisi kuitenkin pitää ilmavana poistamalla lehtiä ja versoja tarpeen mukaan.

 

Kastelu

Tomaatti hyötyy ruohokatteesta, joka pidättää kosteutta ja vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa. Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana. Hellepäivinä tomaatti tarvitsee paljon vettä. Kastele multa taimien ympäriltä, ei itse kasveja. Aivan jääkylmä vesi ei sovi kylmänaralle tomaatille.

Pölytys

Tomaatti tarvitsee kunnollisen tuuli- tai hyönteispölytyksen hedelmien tuottamiseen. Ravistele kasvihuoneessa kasvavia taimia silloin tällöin pölytyksen parantamiseksi. Ulkona pölytys yleensä onnistuu hyvin.

Lannoitus

Lannoitteeksi tomaatille sopii rakeinen luonnonlannoite, jota annetaan pari kertaa kasvukauden aikana.

Tomaatti parvekkeella

Parvekkeella tomaatti tarvitsee tilavan ruukun, johon tehdään salaojitus kevytsorasta tai kivistä. Mullaksi sopii ravinteikas multaseos, jossa on myös kalkkia.

Valmiiksi lannoitettu kasvusäkki on huoleton valinta tomaatin parvekkeella kasvattamiseen. Säkissä oleva lannoitus riittää koko kasvukaudeksi, joten säännöllinen kastelu riittää hoidoksi.

Tomaattia voi kastella silloin tällöin typpipitoisella nokkosvedellä, joka vahvistaa kasvua.Kasveja, siemeniä, taimia sekä puutarhatarvikkeita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...