0 arviota

Raparperin kasvatus

4 3 istutus, hyötykasvi, puutarha

Vanha keittiöpuutarhojen kestosuosikki on helppohoitoinen, kestävä ja antaa satoa usean vuoden ajan.

Aasiasta kotoisin oleva raparperi kuuluu tatarkasveihin. Raparperi viihtyy syvämultaisessa, hyvin lannoitetussa puutarhamaassa, josta rikkaruohot on kitketty huolellisesti.

Satoa raparperista 

Ensimmäisenä vuonna satoa ei vielä korjata. Satoa korjatessa mehevät lehtiruodit nyhdetään maasta kokonaisina käsin kiertämällä. Alkukesän lehtiruodit ovat rapeita ja maukkaita.

Raparperin lisääminen

Kasvia voi lisätä jakotaimista, joissa tulisi olla vähintään yksi tukeva silmu ja jonkin verran juuria. Siemenistä kasvattamista voi kokeilla,  jos kärsivällisyys riittää usean vuoden odotteluun.

Raparperin oksaalihappo

Raparperin sisältämä oksaalihappo on suurina määrinä haitallista elimistölle. Kalsium neutralisoi oksaalihapon, joten vanha suositus nauttia maitotuotteita raparperin kanssa kannattaa pitää mielessä. Raparperista voi tehdä hilloa, sosetta ja mehua.

Raparperin tuholaiset

Talvenkestävällä kasvilla on melko vähän tuholaisia, mutta kosteana kesänä puutarhan riesaksi tulleet lehtokotilot viihtyvät raparperin rehevien lehtien alapinnalla repien isoja reikiä kasvustoon.

Lähellä olevasta heinikosta saattaa levitä varsiyökkösen toukkia raparperin lehtiruoteihin. Hyytelömäiset pisarat kertovat toukkien vierailusta.Kasveja, siemeniä, taimia sekä puutarhatarvikkeita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...