0 arviota

Puiden leikkaus

2 2 kasvien hoito, piha ja parveke, puutarha

Puiden leikkaaminen vaikuttaa puun ulkonäköön ja hyvinvointiin. Sopiva leikkaaminen ennaltaehkäisee puiden repeytymävaurioita.

 • Puun leikkaus
Puun leikkaus

Puiden leikkauksessa tulee muistaa yksi tärkeä asia: leikkaukseen tulee olla syy. Joskus se saattaa kuitenkin olla välttämätöntä puun kunnon tai pihan ilmeen vuoksi. Puun istutuksen yhteydessä poistetaan kilpalatva sekä liian lähekkäin ja sisäänpäin kasvavat oksat. Täysikasvuisia pihapuita ei tarvitse leikata juuri lainkaan, lukuun ottamatta rikkoutuneita, sairaita ja toisiaan hankaavia oksia sekä juuriversoja.

Lehtipuiden leikkaus

Lehtipuiden muotoa ja kuntoa kannattaa tarkkailla vuosittain. Kun leikkaamisen tarve on vähäinen, työ sujuu nopeasti, eikä puu rasitu liikaa.

Työhön kevättalvella suojasäällä

Lehtipuut leikataan lepotilaisena eli lehdettömänä. Oksarakennetta on helpompi tarkastella, kun lehdet eivät peitä oksistoa. Optimaalinen leikkausaika olisi suojasäällä kevättalvella. Kovalla pakkasella ei pidä leikata, sillä jäätyneet puut saavat helposti halkeamavaurioita.

Erityisen varovasti leikataan puita, joilla on keväällä voimakas mahlavuoto. Tällaiset puut kannattaakin leikata syksyllä. Syysleikkausten ongelmana ovat kuitenkin sienitaudit, jotka saattavat iskeytyä leikkaushaavoihin. Syysleikkauksen voi kiertää tekemällä harvennuksen joko loppukesällä tai varhain kevättalvella. Hyvin varhain keväällä leikattujen oksien haavat ehtivät umpeutua ennen mahlavuodon alkamista. Koivujen runsas mahlavuoto alkaa jo helmikuussa, joten sille kevätleikkaus ei sovi.

Miten lehtipuuta leikataan?

Ohuet oksat voidaan poistaa oksasaksilla, paksuihin käytetään mieluiten oksasahaa. Oksa sahataan lopullista leikkauskohtaa kauempaa ensin oksan alapuolelta ja sitten yläpuolelta. Näin vältytään ikäviltä repeytymiltä. Lopullisessa leikkauksessa jätetään tyvessä oleva "oksankaulus" runkoon, sillä se suojaa puuta lahottajasieniltä. Puu vahingoittuu, jos runkoa suojaava kaulus poistuu. Myös liian pitkä oksatappi on vahingollinen, sillä se estää leikkaushaavan umpeenkasvun.

Omenapuun leikkaus

Omenapuulle tehdään hoitoleikkaus vuosittain kevättalvella. Leikkauksella pyritään parantamaan satoa, mutta myös huolehtimaan puun ulkoasusta ja hyvinvoinnista. Leikkaus pidentää omenapuun ikää.

Leikatun omenapuun latvus ja oksisto ovat tasapainossa keskenään, eikä oksisto ole liian tiheä. Liian tiheästi kasvavat oksat hankaavat toisiaan ja vaurioituvat helposti. Myös kasvitaudit saastuttavat tiheän kasvuston herkemmin.

Mitkä oksat leikataan?

Satoikäisen omenapuun leikkaus aloitetaan poistamalla vaurioituneet oksat. Ne sahataan tai leikataan mahdollisimman tyvestä poikki jättäen kuitenkin oksankaulus jäljelle.

Poistettavia oksia ovat esimerkiksi

 • liian terävässä kulmassa olevat oksat, sillä ne eivät välttämättä kestä sadon painosta aiheutuvaa rasitusta.
 • toisiaan hankaavat oksat
 • liian tiheästi kasvavat oksat
 • liian alhaalla roikkuvat oksat, jotka haittaavat esimerkiksi nurmikonleikkuuta.

Nuorentaminen

Suurten hoitamattomien omenapuiden hedelmät ovat pieniä ja niiden kerääminen on hankalaa. Vähintään kahden tai kolmen vuoden aikana tehtävä nuorennusleikkaus parantaa puun satoa.

Vanhan elinvoimaisen puun leikkaus kiihdyttää uusien versojen kasvua. Muutama parhaimmista versoista kannattaa jättää perusoksiksi.

 • Nuorentaminen aloitetaan hävittämällä kuivuneet ja kuolleet oksat.
 • Jos puussa on repeämisvaarassa olevia oksia, ne poistetaan ja jäljellejäävistä haaroista leikataan vanhimmat osat pois.
 • Latvaa voidaan tarvittaessa lyhentää ylöspäin suuntautuvan haaran yläpuolelta ja vanhoja pääoksia noin metrin päästä rungosta sivulle suuntautuvan oksan jälkeen.

Ohje omenapuun leikkaukseen

 • Jos kukkasilmuja on runsaasti ja kasvu heikkoa, hedelmää kantavia oksia typistetään voimakkaasti.
 • Jos kasvu on voimakasta ja kukkasilmuja vähän tai latvus on liian tiheä, poistetaan kokonaisia ylöspäin suuntautuvia oksia, joissa on mahdollisimman vähän kukkasilmuja.
 • Mikään oksa ei saisi kilpailla latvaverson kanssa. Kilpalatvaa ei kannata yrittää taivuttaa vaan se on paras leikata pois. Jos pääjohtoverso on kovin pitkä, typistä se 30 sentin pituiseksi, jotta puuhun tulee tasaisesti uusia oksia.
 • Versojen ei saa antaa kasvaa liian tiheästi, sillä makoisimmat omenat kehittyvät hyvässä auringonvalossa.
 • Teräväkulmaiset, pystyyn kasvavat oksat pyritään poistamaan, mutta niitä voi myös yrittää taivuttaa esimerkiksi pyykkipojan tai painon avulla. Taivutus tehdään juhannuksen aikoihin ja painot poistetaan noin kuukauden kuluttua.
 • Nuoren puun sekä heikosti hedelmää kantavien lajien typistysleikkauksia kannattaa välttää, sillä se kiihdyttää puun kasvua ja hidastaa satoikään tuloa.
 • Sivuversoja typistetään 1/3, jos ne ovat suhteettoman pitkiä latvaversoon nähden. Liian läheltä silmua ei saa leikata, jotta silmu ei kuivu. Liian pitkä tappi puolestaan hidastaa haavasolukon umpeenkasvua.  
 • Runkoa vahvemmat oksat on syytä poistaa, mutta vanhan puun 7–10 senttiä paksuja ja eläviä oksia ei kannata enää poistaa. Jos poistetun oksan tilalle halutaan uusi oksa, se leikataan viistosti taivasta kohden lyhyeksi tapiksi, jolloin kauluksen alaosaan voi puhjeta uusi verso. Halkaisijaltaan yli kolmen sentin haavapinnat sivellään haavanhoitoaineella.
 • Hillittykasvuiseen perusrunkoon vartettu omenapuu vaatii vähän, jos lainkaan leikkausta ja on hyvä valinta kotipuutarhurille. Hillittykasvuiset puut tarvitsevat jatkuvan tuen.


Kasveja, siemeniä, taimia sekä puutarhatarvikkeita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...