0 arviota

Orkidean hoito

11 27 kasvien hoito, sisäkasvit

Huonekasveina kasvatettavien orkideoiden hoito-ohjeet riippuvat lajista – joita on maailmassa kymmeniätuhansia.

  • Huonekasveina kasvatettavien orkideoiden hoito-ohjeet riippuvat lajista.
Huonekasveina kasvatettavien orkideoiden hoito-ohjeet riippuvat lajista.

Orkidealla on vaativan kasvin maine, mutta ihanteellisen lämpötilan, valon ja kastelun avulla kukan voi saada viihtymään ikkunalaudalla erinomaisesti.

Orkideoiden lajien kirjo on valtava: kasvin väri- ja kokovalikoima on lähes loputon. Aloittelevalle orkideaharrastajalle sopivia lajeja ovat tasaisessa huoneenlämmössä viihtyvät perhoskämmekät (Phalaenopsis) ja venuksenkengät (Paphiopedilum). Cambria- tai Orchid mix -nimellä myydään kotioloihin jalostettuja, helppohoitoisia orkidearisteymiä.

Orkidean kasvatusolosuhteet

Hyvät olosuhteet ovat orkideoiden kasvatuksen a ja o. Nykyasuntojen kuiva huoneilma on suuri haaste. Paremman kosteustasapainon saavuttaakseen kasvin voi asettaa ritilän päälle muovialtaaseen tai tarkoitukseen erityisesti suunniteltuun kasvikaappiin. Kesäksi ulos viety orkidea vahvistuu ja kukkii elinvoimaisemmin.

Orkidean kastelu

Osa huonekasveina hoidettavista orkideoista rakastaa vettä, osa taas muistuttaa elintavoiltaan mehikasveja. Pääsääntönä voi pitää, että kasvukautenaan kaikki orkidealajit kaipaavat kastelua ja että kasvualustan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä.

Orkidea rakastaa huoneenlämpöistä sadevettä. Talvi on useimpien orkideoiden lepoaikaa, ja silloin niitä kastellaan varovasti.

Kätevä tapa kastella orkidea on upottaa ruukku hetkeksi veteen.

Orkidean lannoitus

Kätevä tapa kastella orkidea on upottaa ruukku hetkeksi veteen.

Kasvukaudella huhti–syyskuussa orkidealle annetaan ravinteita noin joka toisella kastelukerralla. Orkidea kasvaa niin kutsutulla passiivisella kasvualustalla, josta se ei saa ravinteita, ja sille annetaan ravinteet vesiliukoisessa muodossa lannoitteen mukana.

Orkideoita lannoitetaan laimeilla liuoksilla mutta suhteellisen usein. Orkideoille on saatavilla omia, niitä varten kehitettyjä lannoitteita. Orkidealle voi antaa myös tavallista huonekasvilannoitetta, kunhan huolehtii liuoksen riittävästä laimeudesta. Lepokaudella lannoitetta annetaan noin kerran kuukaudessa.

Kasvualusta orkidealle

Orkidea istutetaan kompaktin kokoiseen mutta ilmavaan astiaan. Multaa ei käytetä, vaan orkidea tarvitsee huokoisen alustan, jonka perusraaka-aineina on hitaasti lahoavia, kosteutta sitovia materiaaleja, esimerkiksi rahka- tai karhunsammalta ja paloiteltua männynkaarnaa. Saatavilla on myös valmiita orkideoiden kasvualustoja.

Orkidean valontarve

Suomessa orkideat kärsivät kesällä ikkunoista kuumasti porottavasta auringosta. Pimeimpänä vuodenaikana ne puolestaan tarvitsevat valoa enemmän kuin sitä voi saada Suomen talvessa. Kesällä kukka suojataan suoralta paisteelta, ja talvisin sille annetaan keinovaloa mielellään 10 tuntia päivässä.

Sopiva lämpötila

Useimmat huonekasveina kasvatettavista orkideoista ovat kotoisin trooppisista olosuhteista. Kasvi viihtyy kuitenkin jonkin verran vaihtelevissa lämpötiloissa. Kasvukaudella sopiva päivälämpötila on 20–25°C, öisin riittää 16–20°C.Kukkia on saatavilla Prismoista ja Kodin Terroista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...