0 arviota

Kurkun kasvatus

4 3 istutus, hyötykasvi, puutarha

Kurkku on komea kasvi, myös ruukussa parvekkeella.

  • Kurkun kasvatus
Kurkun kasvatus

Kurkku (Cucumis sativus) on trooppinen kasvi, joka on sukua melonille ja kurpitsalle. Lajikkeita on runsaasti sekä avomaalle että kasvihuoneeseen, ja monet niistä ovat partenokarppisia eli itsepölyttäviä. Itsepölyttyvät lajikkeet sopivat erityisen hyvin kasvihuoneeseen ja parvekkeelle. Lisäksi monet lajikkeet eivät sisällä karvasaineita, joten hedelmistä tulee maukkaita niukemmallakin kastelulla.

Taimikasvatus

Yhtä ruukkua koti kylvetään yksi siemen ja kylvös pidetään kosteana valoisassa ja lämpimässä paikassa. Parin viikon taimikasvatus riittää, pienemmät taimet kestävät siirron paremmin kuin kauemmin ruukussa kasvaneet. Taimia karaistaan vähitellen ulkoilmassa ennen uudelleen istutusta.

Kurkku avomaalla

Kurkkupenkin sopiva leveys on noin 1,5 metriä, ja pituutta varataan tarpeen mukaan. Kasvualustaksi valitaan hyvin lannoitettu, runsasmultainen, hieman savipitoinen ja kalkittu maa, jonka pH on noin 7,5. Lämmöstä pitävä kurkku kasvaa hyvin kohopenkissä tai lavassa.

Siemenet kylvetään vähintään 10-asteiseen maahan muutaman sentin syvyyteen parinkymmenen sentin päähän toisistaan. Kylvös peitetään harsolla, joka edistää itämistä ja suojaa myöhemmin kylmänarkoja taimia hallalta.

Kurkun kaverikasveiksi sopivat papu, herne, tilli, sipuli ja maa-artisokka.

Hoito

Kurkku tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita. Veden puutteessa kurkut jäävät pieniksi ja niistä saattaa tulla karvaan makuisia. Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana kastelemalla multa taimien ympäriltä melko laajalta alueelta. Kasteluun suositellaan lämmintä vettä. Helteellä kurkut kastellaan pari–kolme kertaa päivässä.

Harso tai muovitunneli nopeuttaa kasvua. Kasvukauden aikana siemeniä kehittävät hedekukat poimitaan pois, emikukissa on pieni kurkun alku kukan perässä.

Lannoitus

Lannoitteeksi sopii rakeinen luonnonlannoite, jota annetaan muutaman kerran kasvukauden aikana. Ruohokate vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja pidättää kosteutta.

Kasvukauden aikana siemeniä kehittävät hedekukat poimitaan pois, emikukissa on pieni kurkun alku kukan perässä.

Sadonkorjuu

Kurkut poimitaan sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Hedelmät irtoavat kevyesti kiertämällä. Parhaimmillaan kurkut ovat vihreitä ja pinnalta hiukan uurteisia. Kypsyessään liian pitkään kurkuista tulee sileitä, kellertävän vihreitä ja maultaan puisevia.

Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Tuore kurkku sopii salaatteihin ja erilaisiin kasvisruokiin. Avomaankurkkuja säilötään hapattamalla ja suola- tai etikkaliemeen.

Kurkku parvekkeella

Valmiiksi lannoitetussa kasvusäkissä kurkku viihtyy hyvin parvekkeella. Säkin lannoitus riittää koko kasvukauden ajaksi. Tilava ruukku sopii myös kasvatukseen. Kurkku tarvitsee runsaasti kuohkeaa ja ravinteikasta multaa, ja kanankakkarakeet antavat vauhtia kasvuun. Hyvin tuetun kurkuntaimen voi nostaa köynnökseksi seinustalle. Säännöllinen kastelu ja lasitetun parvekkeen tuuletus ovat tarpeen. Silloin tällöin voi kasteluveteen lisätä ravinneliuosta.

  • Parka. Partenokarppinen eli itsepölyttävä lajike. Runsassatoinen, kurkut ovat siemenettömiä, käytetään tuoreena tai säilöntään.

Kurkku kasvihuoneessa

Kasvihuonekurkulle sopiva lämpötila on noin +18–20 astetta. Esikasvatetut taimet istutetaan puolen metrin välein turve- tai kompostialustaan. Valmis kasvusäkki on myös hyvä vaihtoehto alustaksi. Kurkun varret tuetaan ylöspäin ja latvotaan suunnilleen metrin mittaisina. Taimia kastellaan runsaasti alkuvaiheessa. Tasainen ilmankosteus ehkäisee kasvitauteja. Emikukkia ja hedelmänalkuja poistamalla saadaan voimaa kehittymään jätettyihin hedelmiin.  

  • Futura. Satoisa ja terve lajike, joka menestyy myös alhaisemmissa lämpötiloissa.
  • Passandra F1. Satoisa lajike, hedelmät lyhytkasvuisia. Esikasvatus.

Lähteet: Biolan.fiKasveja, siemeniä, taimia sekä puutarhatarvikkeita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...