0 arviota

Kasviopas: kurpitsat

4 5 istutus, hyötykasvi, puutarha

Suurihedelmäinen kurpitsa tarvitsee runsaasti tilaa, pienempien kesäkurpitsoiden kasvatus onnistuu parvekkeellakin.

 • Kasviopas: kurpitsat
Kasviopas: kurpitsat

Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaisia, joita löytöretkeilijät kuljettivat Etelä-Amerikasta Eurooppaan jo 1500-luvulla. Kurpitsat viihtyvät lämmössä hyvin lannoitetussa maassa, jonka pH on noin 6,5–7,0.

Iso talvikurpitsa tarvitsee tilaa pari neliötä, kesäkurpitsan voi istuttaa vaikka ruukkuun parvekkeelle.

Kurpitsan kylväminen

Kurpitsalle suositellaan esikasvatusta sisällä, mutta maan lämmettyä kunnolla siemenet voi kylvää myös suoraan ulos.

Taimien esikasvatus aloitetaan huhti–toukokuussa noin kuukautta ennen istutusta ja taimia totutellaan ulkoilmaan vähitellen.

Suoraan avomaalle kurpitsan siemenet kylvetään kesäkuun alussa, kun maa on kunnolla lämmennyt. Sopiva istutussyvyys on 2–3 cm. Kylvös peitetään harsolla, joka suojaa siemenet kylmän lisäksi myös siemeniä napsivilta oravilta ja fasaaneilta. Maa pidetään tasaisen kosteana. 

Kurpitsalla on sekä emi- että hedekukkia. Jos hyönteisiä on vähän, siitepölyä voi itse siirtää pienen pensselin avulla kukasta toiseen.

Pölytyksen onnistumiseksi kurpitsantaimia tulisi olla aina vähintään kaksi, mutta niiden ei tarvitse olla samaa lajiketta.

Kurpitsa avomaalla

 • Kurpitsakasvusto peittää lähialueen tehokkaasti, joten rikkaruohot pysyvät kurissa. Ruoho- tai olkisilppua voi levittää katteeksi.
 • Lannoitteeksi sopii komposti tai yleislannoite, jota annetaan muutaman kerran kesässä.
 • Kurpitsat kastellaan säännöllisesti. Isoksi kasvavan kurpitsan alle on hyvä laittaa lauta tai pihalaatta, joka estää hedelmän painumisen maahan.
 • Lehtikirvat ja kehrääjäpunkit voivat joskus vaivata kurpitsaa.

Kurpitsa parvekkeella

 • Kesäkurpitsaa ja muita kohtuullisen kokoisia lajikkeita voi kasvattaa parvekkeella.
 • Valitse tilava ruukku ja laita pohjalle sorakerros.
 • Täytä ruukku tuoreella mullalla, ja kylvä pari siementä ruukkuun muutaman sentin syvyyteen.
 • Kastele ja pidä istutus tasaisen kosteana. Huolehdi myös säännöllisestä lannoituksesta kanankakkarakeilla tai yleislannoitteella.
 • Tue venyvät taimet kepeillä tai asettele säleikköön.
 • Huolehdi pölytyksestä, jos parvekkeella ei pörrää hyönteisiä.

Kurpitsan käyttö

Kesäkurpitsat ovat maukkaimmillaan nuorina, noin sormenpaksuisina ja niitä kerätään kasvukauden aikana tarpeen mukaan. Kesäkurpitsaa voi käyttää uuniruokiin, salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Myös makeisiin kakkuihin ja suolaisiin piirakoihin kannattaa kokeilla kesäkurpitsaa.

Kesäkurpitsa säilyy viileässä noin 10 asteessa muutaman kuukauden.

Talvikurpitsan annetaan kasvaa mahdollisimman pitkään syksyllä, mutta sato korjataan ennen pakkasia. Kypsästä kurpitsasta lähtee ontto ääni koputettaessa. Käyttöä varten kurpitsa halkaistaan, kuoritaan ja siemenet ja rihmasto poistetaan. Mehukas ja kiinteä malto käytetään keittoihin, muhennoksiin, leivonnaisiin ja hilloihin. Siemenet huuhdotaan, ja niitä voi paahtaa kevyesti paistinpannulla. Talvikurpitsa säilyy viileähkössä varastossa useita kuukausia.

Kurpitsan ravintoarvot

Helposti sulavana ja vähäkalorisena kurpitsa sopii laihduttajankin ruokavalioon. Kurpitsat sisältävät muun muassa C- ja E- vitamiineja sekä beetakaroteenia ja kaliumia. Kurpitsansiemenissä on rasvahappoja, B-vitamiineja, sinkkiä ja rautaa.

 

Lähteet: Hyötykasviyhdistys RyKasveja, siemeniä, taimia sekä puutarhatarvikkeita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...