0 arviota

Kasviopas: kehäkukka

0 2 kasvien hoito, puutarha

Kehäkukka on kaunis ja vaatimaton kasvi puutarhan kaunistukseksi.

  • Kasviopas: kehäkukka
Kasviopas: kehäkukka

Helppohoitoinen kehäkukka sopii kukkapenkkiin ja kasvimaalle. Ravinteikkaassa ja kosteassa puutarhamaassa viihtyvä kehäkukka on vaatimaton kasvatettava.

Kehäkukan kylväminen

Siemenet istutetaan toukokuussa maan lämmettyä. Kehäkukkia saa ihailla heinäkuulta pitkälle syksyyn, kun kasvukaudella istutetaan siemeniä muutaman kerran. 

  • Kasvupaikaksi valitaan aurinkoinen tai puolivarjoisa lämmin paikka.
  • Taimia kastellaan kuivina kausina ja kuihtuneet kukat poimitaan pois.
  • Yksivuotinen kehäkukka saattaa talvehtia suojaisassa paikassa.
  • Loppukesän siemenet on hyvä ottaa talteen, koska kasvi siementää helposti. Siemenet säilytetään huoneenlämmössä ilmavassa pussissa tai tölkissä.
  • Kehäkukan siemeniä voi istuttaa myös syksyllä muokattuun maahan.

Kehäkukkalajikkeita

Perinteisen oranssin kehäkukan lisäksi on saatavilla erivärisiä jalostettuja yksinkertaisia ja kerrottuja lajikkeita. Kasvimaalle istutetut kehäkukat houkuttelevat tuholaisia väreillään ja tuoksullaan, jolloin kasvamassa olevat hyötykasvit saattavat jäädä rauhaan.

Tavallinen kehäkukka, Calendula officinalis, sopii ruoaksi ja ihonhoitoon. Kaikki jalostetut lajikkeet eivät sovi syötäväksi, mutta siemenpusseissa on tavallisesti maininta käytöstä.

Vinkkejä kehäkukan käyttöön

Vaasiin 

Kehäkukka on kestävä ja hyvä leikkokukka.

Sahramin sijaan

Kehäkukkaa käytetään joskus sahramin korvikkeena. Väri ja maku eivät vastaa kallista sahramia, mutta saksilla silputuista terälehdistä saa edullisesti väriä pulla- tai sämpylätaikinaan.

Kylpyveteen

Virkistävän kylvyn saa seuraavasti: hauduta noin 2 dl kehäkukan terälehtiä puolessa litrassa vettä. Siivilöi terälehdet pois ja lisää neste kylpyveteen. Asterikasveihin kuuluva kehäkukka saattaa aiheuttaa iho-oireita allergisille.

Loistavina väreinä

Istuta kehäkukkia yhdessä liilojen kasvien, esimerkiksi hunajakukan tai iisopin kanssa paikkaan, johon ilta-aurinko paistaa. Saat ihailla loistavaa värihehkua.

Ruoan ja kattauksen koristeluun

Aurinkoisen lisän ruokapöytään saa koristelemalla ruoan kehäkukan terälehdillä. Kukat voi kuivata tai käyttää tuoreena. Terälehtiä voi lisätä salattiin, keittoihin tai munakkaaseen.Kasveja, siemeniä, taimia sekä puutarhatarvikkeita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...