0 arviota

Laminaatin asennus

2 2 remontti, rakentaminen

Laminaattilattia on käytännöllinen valinta lapsiperheille ja koira- ja kissakoteihin. Se kestää kovaa pinnan kulutusta ja iskuja paremmin kuin parketti.

 • Laminaatin asennus
Laminaattilautojen asentaminen on helppoa ja käy nopeasti.
Laminaatin asennus
Laminaattilautojen asentaminen on helppoa ja käy nopeasti.
 • Lukkosaumalaminaatti asennetaan yleensä ilman liimaa. Kun lauta painetaan kiinni toisen lautaan, se napsahtaa paikalleen lähes itsestään.
 • Valmistajan asennusohjeet on hyvä lukea tarkasti paketista ennen työhön ryhtymistä ja noudattaa niitä.
 • Laminaattilattiat puhdistetaan mikrokuituliinalla tai puhtaalla vedellä.

Laminaatin asennuksen työjärjestys

Kiilat auttavat liikuntavaraan ja lattian suorassa pysymiseen laminaatin asennuksen aikana.
Kiilat auttavat liikuntavaraan ja lattian suorassa pysymiseen laminaatin asennuksen aikana.
 1. Laminaatin asennus aloitetaan tilan vasemmasta kulmasta. Urospontti tulee seinään päin.
 2. Lautojen ja seinän ja kaikkien muidenkin kiinteiden esteiden väliin jätetään noin 8–10 millin liikuntavara. Se varmistetaan kiiloilla.
 3. Seuraava lauta asennetaan ensimmäisen perään. Sauma suljetaan naputtelemalla lyöntikapulaa vasaralla. Pidä kapula tiukasti kiinni laudassa, sillä laminaatin reuna lohkeaa helposti.
 4. Rivin viimeinen lauta katkaistaan oikeanmittaiseksi. Aseta katkaistava lauta ensimmäisen lautarivin rinnalle. Merkitse katkaisukohta lautaan suorakulmalla. Sauma suljetaan lyöntiraudan avulla.
 5. Seuraava rivi aloitetaan edellisen rivin viimeisestä laudasta katkaistulla pätkällä, jos se on riittävän pitkä. Vierekkäisten lautarivien päätysaumojen välin tulee olla vähintään 30–40 cm. Asia tarkistetaan valmistajan ohjeista.

Muodot sahataan lautaan

Piirrä kulman ääriviivat lautaan ja sahaa sopivaksi.
Piirrä kulman ääriviivat lautaan ja sahaa sopivaksi.
 • Jos eteen tulee kulma, se mitataan ja piirretään lautaan.  Laminaatin sahaaminen käy helposti ja tarkasti pistosahalla.  Jos seinä on vino, lauta pitää sahata vinoon.
 • Työn edetessä on hyvä tarkistaa, että asennettu lattia on suorassa ja kiiloissa kiinni. Pidä työalue puhtaana. Pienikin roska estää sauman sulkeutumisen.

Oviaukon kohdalla päästään siisteimpään lopputulokseen, kun laminaatti asennetaan karmin alle. Sitä varten karmia pitää lyhentää. Työ käy käsisahalla mutta helpoiten monitoimikoneella.

Laminaatin viimeinen lauta kavennetaan.
Laminaatin viimeinen lauta kavennetaan.
 • Reunimmaista lautaa joudutaan tavallisesti kaventamaan.  Aseta sahattava lauta tarkasti viimeksi asennetun lautarivin päälle. Laita nyt toinen lauta sahattavan laudan päälle ja seinää vasten. Muista kiilat. Piirrä alempaan lautaan viiva päällimmäisen laudan reunaa myöten ja sahaa lauta sen mukaan.
 • Jos eteen tulee este, kuten lämpöpatterin putki tai portaikko, kuten tässä, lautaan pitää tehdä lovi.  Laudasta poistetaan pala sahaamalla. Myös esteen ympärille tulee jättää liikuntavara. Oikein hankalassa paikassa kannattaa tehdä pahvimalline ja sahata lauta sen mukaan.
 • Laminaattilattia on heti valmis käyttöön. Liikuntavarat ja muut raot peitetään listoilla.


Tuotteita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Raudoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...