Syyskuun kirjavinkit

14.8.2015
0 arviota
Syyskuun kirjavinkit

Hyvä kirja, lämmin huopa ja kynttilät palamaan – mitä muuta syksyn vastaanottoon tarvitaan? Takuuvarma Lehtolainen uudella Maria Kallio -dekkarillaan tai omintakeisen äänen omaava Katja Kettu Yöperhosellaan vie toiseen maailmaan omasta nojatuolista käsin.

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen vie lukijansa jälleen kovien rikosten maailmaan Surunpotku -kirjallaan. Ääni kuuluu jo kahdestatoista aikaisemmasta romaanista tutuksi tulleelle komisario Maria Kalliolle, joka tällä kertaa kollegoineen saa selvitettäväkseen, miten jalokiviasiantuntija Jaakko Pulman ruumis on päätynyt Tapiolan kirkkoon. Kuka himoitsisi Pulman välittämiä perinnejalokiviä niin paljon että tappaisi?

Pulman puoliso on urallaan nosteessa oleva kansanedustaja Henna Pasanen-Pulma, jonka menneisyydessä tapahtuneesta hiihto-onnettomuudesta paljastuu yllättäviä piirteitä, kun tutkimus etenee. Jalokivien kautta rahanpesuun ja rahapelien maailmaan johtavien juonenkäänteiden kudelma on taattua Lehtolaista.

Lehtolaisen kirjoissa yhteiskunnallinen ulottuvuus on aina läsnä. Rikosjuonen taustalla kulkee Maria Kallion yksityiselämä, tutut haasteet perheen ja uran yhteensovittamisessa sekä ajan henki, säästöt ja rakennemuutokset 2010-luvun Suomessa. Kallion pitkäaikainen pomo, Taskinen, jää eläkkeelle heti kirjan alussa ja kysymysmerkiksi jääkin, miten Maria Kallion itsensä käy, kun koko tutkintayksikköä ollaan ajamassa alas. Koukku, joka saa odottamaan seuraavaa romaania.

Viihteen tekeminen vaatii taitoa siinä missä mikä tahansa tyylilaji ja viihteen Lehtolalainen osaa. Lehtolaisella on vankkumaton lukijakuntansa, joiden mielestä uusi Maria Kallio -dekkari on varmasti odotuksen veroinen. Siihen sopii tosin tarttua, vaikkei olisi lukenut vielä ainoatakaan Kalliota.

Leena Lehtolainen: Surunpotku. Tammi, 2015. 432 s.

Raija Oranen - Hirmuinen mies

Suurmiehen monet kasvot

Raija Oranen: Hirmuinen mies. 747 s. Teos, 2015.

Suomen tasavallan 7. presidentti Juho Kusti Paasikivessä oli monta persoonaa samassa miehessä. Raija Oranen tarttuu uudessa romaanissaan tarkasti ja elämänmakuisesti Paasikiveen, jota muokkasivat niin maamme historian suuret käännekohdat kuin yksityiselämän vimmainen poljentokin.

 

Katja Kettu - Yöperhonen

Oman kielen voima

Katja Kettu: Yöperhonen. 334 s. WSOY, 2015.

Yksi syksyn odotetuimmista uutuusromaaneista, Katja Ketun Yöperhonen, on väkevä tarina sisusta ja selviytymisestä. Seikkailu alkaa 1930-luvun Lapista, kun raskaana oleva valkokenraalin tytär Irga hiihtää pakoon Neuvostoliittoon. Marinmaalle päästyään Irgalla on mukanaan salaisuus, jota täytyy varjella visummin kuin omaa henkeä. Yöperhonen kertoo voimasta, joka omalla kielellä ja kulttuurilla on ihmiselle.

 

Timo Parvela – Mervi Lindman: Ella ja kaverit liemessä

Kaltevaa huumoria kouluikäisille

Timo Parvela – Mervi Lindman: Ella ja kaverit liemessä. 96 s. Tammi, 2015.

Ellan juhlavuosi 2015 on täynnä riemua. Kiitos Yhteishyvän kolumnistanikin tunnetun Timo Parvelan, perheet ovat saaneet nauraa yhdessä jo 20 vuotta. Parvelan uusimmassa teoksessa Ellan hullunkuriset seikkailut jatkuvat erikoisen aamupirtelön voimin. Pirtelön vaikutukset ovatkin yllättäviä.

Sinikka Nopola – Tiina Nopola – Salla Savolainen: Heinähattu ja vilttitossu runoilijoina

Runoilulla riita poikki

Sinikka Nopola – Tiina Nopola – Salla Savolainen: Heinähattu ja vilttitossu runoilijoina. 88 s. Tammi, 2015.

Nopolat ammentavat jälleen sisaruudesta, kun Heinähattu ja Vilttitossu heittäytyvät runollisiksi. Hulvaton tarina saa alkunsa, kun Hanna-äiti ja Matti-isä järkeilevät, että runous voisi toimia hyvänä vastalääkkeenä perheen tyttöjen kinastelulle. Niinhän sitä luulisi. Verraton huumori kukkii tutulla sykkeellä, ja kreisit riimirunot hymyilyttävät.

 

Harper Lee: Kaikki taivaan linnut

Pitkä odotus palkitaan

Harper Lee: Kaikki taivaan linnut. Suomentanut Kristiina Drews. 286 s. Gummerus, 2015.

Maailmanlaajuisen medianäkyvyyden saattelemana julkaistiin kesän lopulla Harper Leen toinen kirja, joka antoi odotuttaa itseään yli 50 vuotta. Kirjailijan arkistoista löydettiin nimittäin viime vuoden lopulla Kaikki taivaan linnut -käsikirjoitus, joka jatkaa Pulitzer-palkitun teoksen Kuin surmaisi satakielen tarinaa. Esikoisteoksen päähenkilö Scout on nyt nuori nainen, joka matkustaa isänsä luo vanhaan kotikaupunkiinsa. Uutukaisen avulla löytäköön moni tiensä myös esikoisteoksen äärelle.

 

Jutta Gustafsberg – Elina Tanskanen (toim.): Jutan voimakirja

Tavoitteena hyvä olo

Jutta Gustafsberg – Elina Tanskanen (toim.): Jutan voimakirja. 176 s. WSOY, 2015.

Syksyn ykköstreenikirjaksi veikattu Jutan voimakirja on paitsi kaunis katsella, myös hyvällä tavalla simppeli ja kansantajuinen. Kuten Jutta itsekin sanoo, kirjaa kannattaa lukea niin kuin itsestä tuntuu hyvältä, putkeen tai pätkissä, omaan elämään soveltaen. Tv:stäkin tuttu Jutta Gustafsberg elää kuten opettaa eikä unohda myöskään hyvinvoinnin henkistä puolta. Itsensä rakastaminen ja itserakkaus ovat kaksi eri asiaa.

 

Kirjat saatavilla Prismoista ja Sokoksista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Koonnut:
Kuvat: Lari Lappalainen ja kustantajat
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5