Syyskuun kirjavinkit

21.8.2014
0 arviota
Syyskuun kirjavinkit

Pimenevissä illoissa uppoudutaan esimerkiksi Tapio Rautavaaran elämään, Leena Lehtolaisen dekkariin ja Anja Snellmanin tarinaan siskostaan Marusta.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta suuren laulajan, urheilijan ja elokuvanäyttelijän syntymästä. Juhlavuoden aattona on kunnia perehtyä monitaituri Tapio Rautavaaran elämään.

Köyhien olojen kasvatti kärsi lapsuudessa aliravitsemuksesta. Pelastukseksi koitui urheilu, joka voimisti nuortamiestä. Keihäänheitosta Tapsa nappasi muun muassa Suomen mestaruuksia, EM-pronssia ja olympiakultaa. Jousiammunnasta hän sai kultaa sekä SM- että MM-kilpailuissa.

Rautavaaran ääni tuli suomalaisille tutuksi sota-aikana. Tuolloin hän juonsi, soitti levyjä ja lauloi radiossa. Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä mies kitaroineen reissasi ahkerasti ympäri Suomea. Laulajanura kesti yli 30 vuotta, jonka aikana Rautavaara lauloi levylle yli 300 laulua. Elokuvaroolejakin kertyi parisenkymmentä.

Kirja perustuu laajaan lähdeaineistoon, tutkimuskirjallisuuteen ja aikalaisten muistelmiin. Kirjoittajalla oli käytössään myös kymmeniä tunteja Rautavaaran haastatteluja, jotka Juha Numminen nauhoitti aikoinaan muistelmateosta varten. Mukana ovat disko- ja filmografia sekä urheilusaavutukset. Mustavalkoiset valokuvat kertovat oman tarinansa.

Ässäpokkari on yksinmyynnissä S-ryhmässä 8. joulukuuta asti.

LASSE EROLA: TAPSA − TAPIO RAUTAVAARAN ELÄMÄ. 650 s. WSOY.

Kalle Isokallio: Samuli Huttusen synnyinlahja

JUMALAISTA

KALLE ISOKALLIO: SAMULI HUTTUSEN SYNNYINLAHJA. 300 s. Tammi.

Jumala saattaa olla maailman paras bisnesenkeli. Veijariromaanissa korkeimman ohjaus auttaa suomalaisen keksijän maailmanmarkkinoille. Ja Taivaassakin tapahtuu organisaatiomuutos.

Leena Lehtolainen: Kuusi kohtausta Sadusta

PALAPELIÄ

LEENA LEHTOLAINEN: KUUSI KOHTAUSTA SADUSTA. 280 s. Tammi.

Installaatio- ja performanssitaiteilija Satu Savinainen katoaa ensi-illan kynnyksellä. Lehtolainen on luonut arvoituksellisen palapelin ihmisen identiteetistä, taiteesta ja totuudesta.

Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto sulassa sovussa

METSÄNVÄKEÄ

JARKKO VEHNIÄINEN: KAMALA LUONTO SULASSA SOVUSSA. 64 s. Arktinen Banaani.

Neljännessä Kamala luonto -sarjakuva-albumissa eläinsatujen perinne elää metsän raadollisissa filosofeissa: ilveksessä ja kärpässä. Luonnossa vaeltamiseen liittyy railakasta huumoria.

Anja Snellman: Pääoma

SIELUNMESSU

ANJA SNELLMAN: PÄÄOMA. 299 s. Otava.

Erilaisen Marun tarina kuuluu kirjailijan tunnustuksellisiin, omakohtaisiin romaaneihin. Häpeä, syyllisyys ja välittäminen luovat ristiriitoja. Kynä kulkee sykkien. Pokkari.

Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat

USKO JA TOIVO

KHALED HOSSEINI: JA VUORET KAIKUIVAT. Suomentanut Katariina Kaila. 411 s. Seven.

Yrittääkö unohtaa vai etsiäkö juurensa, jotta tuntisi itsensä? Kerronta on maagista. Eri aikatasojen ja maiden risteymät kulminoituvat Afganistaniin ja ihmiskohtaloihin. Pokkari.

Veera Salmi: Puluboin ja ponin pöpelikkökirja

LASTEN HITTI

VEERA SALMI: PULUBOIN JA PONIN PÖPELIKKÖKIRJA. Kuvittanut Emmi Jormalainen. 180 s. Otava.

Kallion tyttöä ja Hakaniemen pulua harmittaa. Ponin ystävä joutuu sairaalaan, ja Puluboi kokeilee yhteiskunnan ulkopuolella elämistä. Hassujen kaverusten seikkailut ovat pop.

Kirjoja on saatavilla Prismoista ja Sokoksista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Koonnut:
Kuvat: Sauli Palmu ja kustantamot
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5