Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Milloin kävit viimeksi terveystarkastuksessa?

Teksti:
Jenni Uusilehto
Asiantuntija:
johtava työterveyslääkäri Sari Anthoni, Diacor
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.12.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Säännöllinen terveystarkastus auttaa löytämään sairaudet ja niiden riskitekijät tarpeeksi ajoissa. Alkuvaiheessa havaittu sairaus on usein myös helpompi hoitaa. Tarkastuksessa tulisi mitata ainakin verenpaine, verensokeri, kolesteroli ja vyötärönympärys.

Jos edellisestä lääkärikäynnistä on vierähtänyt useampi vuosi ja ikää alkaa olla mittarissa vähintään neljäkymmentä vuotta, kannattaa varata aika terveystarkastukseen.

"Terveystarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti viiden vuoden välein, ja keski-iän ylittäneiden jopa kolmen vuoden välein. Mitä enemmän ikää, sitä todennäköisemmin alkaa olla hoitoa vaativia vaivoja", sanoo Diacorin johtava työterveyslääkäri Sari Anthoni.

Terveystarkastuksen avulla voidaan havaita ja ennaltaehkäistä lukuisia elämäntavoista johtuvia kansansairauksia. Monet sairaudet alkavat oireettomana mutta seuraukset voivat olla vakavat.

"Esimerkiksi diabeteksen lääkitys on tärkeää aloittaa ajoissa. Näin voidaan estää sairauden aiheuttamat komplikaatiot, jotka ovat viime kädessä vakavia."

Ajoissa havaittu sairaus pystytään usein hoitamaan elämäntapamuutoksella.

"Ihminen katsoo itseään joka päivä peilistä, mutta sulkee monesti silmänsä vaikkapa painonnousulta. Terveystarkastus herättää usein elämäntapamuutoksen tarpeeseen."

Lääkäriaikaa voi tiedustella työterveyshuollosta tai lähimmältä terveysasemalta. Terveydenhuoltolain mukaan myös kunnan julkisen terveydenhoidon on järjestettävä asukkailleen tarpeellisia terveystarkastuksia ja terveysneuvontaa.

Terveystarkastuksessa selvitetään ainakin seuraavat asiat:

Verenpaine

Verenpainetauti on yksi suomalaisten merkittävimpiä kansantauteja. Verenpaineen säännöllinen mittaus on tärkeää etenkin, jos neljänkympin rajapyykki on ylittynyt. Kohonnut verenpaine on oireeton, joten sen voi todeta vain verenpainemittarilla. Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä ja valtimoita sekä altistaa vuosien mittaan valtimotaudille, joka saattaa aiheuttaa aivohalvauksen tai sydäninfarktin. Kohonnutta verenpainetta voidaan hoitaa muuttamalla elämäntapoja terveellisemmiksi.

Verensokeri

Kohonnut verensokeri voi kieliä aikuisiän diabeteksesta. Diabeteksen esiaste saattaa olla vuosia oireeton. Hoitamaton kakkostyypin diabetes voi johtaa valtimoiden, hermoston, silmien ja munuaisten vaurioihin. Jos kohonnut verensokeri huomataan tarpeeksi ajoissa, diabeteksen lääkehoito on mahdollista välttää elämäntaparemontilla.

Veren rasva-arvot

Säännöllinen veren rasva-arvojen mittaus on tärkeää, koska sen avulla tarkistetaan veren kolesteroliarvot. Korkeaa kolesterolia ei tunne, vaan se täytyy mitata. Kohonnut veren kolesterolipitoisuus altistaa sepelvaltimotaudille ja lisää riskiä sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen.

Paino ja vyötärönympärys

Vyötärönympärys on syytä mitata, jos paino on noussut ja vatsa pömpöttää. Liian suuri vyötärönympärys saattaa kertoa vatsaontelon sisään kertyneestä rasvasta. Vatsaontelon sisäinen rasva lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä aikuisiän diabetekseen.

Alkoholin käyttö ja tupakointi

Terveystarkastuksessa on hyvä käydä läpi lääkärin kanssa omaa päihteiden käyttöä. Alkoholin käyttöön liittyviä ongelmia ei aina itse tunnista. Harmiton tissuttelu voi johtaa salakavalasti riippuvuuteen. Lääkäriltä saa tarvittaessa apua myös tupakoinnin lopettamiseen.

Rokotukset

Terveystarkastuksessa kannattaa tarkistaa, että rokotteet ovat voimassa. Kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokote on uusittava kymmenen vuoden välein.

LISÄTIETOJA:

Osa kunnista on ottanut käyttöönsä sähköisen terveystarkastuksen. Tarkista ensin kuntasi verkkosivuilta, onko palvelu tarjolla omassa kunnassasi.

Lisää aiheesta