Maaliskuun kirjavinkit

23.2.2015
0 arviota
Maaliskuun kirjavinkit

Uutta potkua kevääseen haetaan Jojo Moyesin bestselleristä, Timo Parvelan riemastuttavasta Ella-sarjan lastenkirjasta tai Nura Farahin vaikuttavasta esikoisteoksesta.

Kun kirja on noussut bestselleriksi useissa maissa ja myynyt maailmanlaajuisesti miljoonia, on siihen vaikea suhtautua ilman ennakko-odotuksia. Englantilaisen Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää on nimittäin keikkunut listaykkösenä Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Saksassa. Lisäksi kirjasta on tekeillä elokuva, ja sen käännösoikeudet on myyty 36 kielelle.

Ennalta-arvattavasta juonestaan huolimatta chick lit -kirjallisuutta ja nykyproosaa yhdistelevän teoksen tarina on niin koukuttava, että sen hotkii mielellään heti.

Tarinan brittiläisestä luokkayhteiskunnasta syntynyttä alkuasetelmaa voisi kuvailla melko perinteiseksi: alempaan sosiaaliluokkaan kuuluva Lou on varttunut ikänsä samassa englantilaisessa pikkukaupungissa eikä hän tiedä, mitä tekisi elämällään. Erilaisten sattumusten vuoksi hän päätyy neliraajahalvaantuneen, yläluokkaisen Willin henkilökohtaiseksi avustajaksi. Edessä on luokkaerojen lisäksi aimo annos kolmiodraamaa.

Tarinan pelastaa sen ajatusmaailman tuoreus. Chick litiä soimataan usein kevytmieliseksi tyttökirjallisuudeksi, mutta jos teos herättää lukijan pohtimaan oikeaa, väärää ja esimerkiksi eutanasian sallimista, se on onnistunut tehtävässään.

Suuria tunteita herättävän kirjan loppu mietityttää lukijaa vielä viikkojen päästä, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä kertoa jotain hyvää.

JOJO MOYES: KERRO MINULLE JOTAIN HYVÄÄ. Suomentanut Heli Naski. 476 s. Gummerus, 2015.

Timo Parvela - Ella ja kaverit lapsenvahteina

HILLITTÖMIÄ SATTUMUKSIA

TIMO PARVELA: ELLA JA KAVERIT LAPSENVAHTEINA. 84 s. Tammi, 2015.

Uusin Ella-kirja jatkaa suosittua menestystarinaa. Ellan luokan opettaja ja tämän vaimo lähtevät romanttiselle kylpylälomalle, ja päähenkilö kavereineen päätyvät lapsenvahdeiksi – opettajien luullessa homman olevan ammattilaisen käsissä.

Timo Parvelan kolumnit Yhteishyvä Livessä.

Eppu Nuotio - Mutta minä rakastan sinua

KAIKKI PELISSÄ

EPPU NUOTIO: MUTTA MINÄ RAKASTAN SINUA. 285 s. Otava, 2015.

Eppu Nuotion Mutta minä rakastan sinua on valloittava kuvaus keski-ikäisestä rakkaudesta, joka on  täynnä kaipausta ja huumoria. Kirja kiteyttää sen, kun mitään ei ole menetettävissä, mutta pelissä on toisaalta ihan kaikki.

Lars Kepler - Vainooja

JÄNNITYSTÄ PARHAIMMILLAAN

LARS KEPLER: VAINOOJA. Suomentanut Kari Koski. 500 s. Tammi, 2015.

Viidennen Joona Linna -dekkarin tutkimuksissa on mukana Hypnotisoijan päähenkilö, Erik Maria Bark. Linnan apua kaivataan kipeästi, mutta Joonahan on kuollut. Vai onko? Kirjailija kuljettaa tarinaa nokkelasti, ja tarina tuo mieleen supersuositun Jo Nesbon opukset.

Pauliina Rauhala - Taivaslaulu

ELÄMÄNMAKUINEN RAKKAUSTARINA

PAULIINA RAUHALA: TAIVASLAULU. 284 s. Gummerus, 2014.

Pauliina Rauhalan viisas ja koskettava teos kertoo nuoren lestadiolaisparin tarinan. Taivaslaulu on ennen kaikkea rakkausromaani, joka poikkeaa nykykirjallisuuden valtavirrasta. Teoksella on vahva sanoma, ja se on viimeiseen saakka elämän puolella.

Jo Baker - Longbournin talossa

PALVELUSVÄEN YLPEYS JA ENNAKKOLUULO

JO BAKER: LONGBOURNIN TALOSSA. Suomentanut Helene Butzow. 449 s. Tammi, 2015.

Longbournin talossa on Jo Bakerin kansainvälinen läpimurto. Talo toimii palvelusväen ainoana kotina sekä kiihkeän elämän näyttämönä, mutta on vailla perijää. Lukija seuraa tarinaa kuin salaa, ovenraosta.

Nura Farad - Aavikon tyttäret

ROHKEUTTA ILMASSA

NURA FARAH: AAVIKON TYTTÄRET. 236 s. Seven, 2014.

Paljon puhuttu esikoisteos kertoo tytöstä, jonka elämä on tiukoin langoin sidottu kulttuurin tapoihin ja kipeisiinkin perinteisiin, mutta joka rohkeudellaan pystyy vaikuttamaan omaan onneensa.

Carl-Johan Vallgren - Varjopoika

PIRULLISEN KOUKUTTAVA TRILLERI

CARL-JOHAN VALLGREN: VARJOPOIKA. Suomentanut Maija Kauhanen. 348 s. Otava, 2015.

Carl-Johan Vallgrenin uutuusdekkarin Varjopojan vauhdikkaat käänteet vievät lukijan Tukholman pelottavaan alamaailmaan, voodoo-uskomusten keskelle Karibianmerelle sekä tietoverkkojen salattuihin kätköihin.

Kirjoja saatavilla Prismoista ja Sokoksista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Koonnut:
Kuvat: Sarri Kukkonen ja kustantajat
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5