Joulukuun kirjavinkit

20.11.2014
0 arviota
Joulukuun kirjavinkit

Joulunpyhinä on aikaa lukea. Paketteihin voi kääriä vaikkapa tarinat Nokian ex-toimitusjohtaja Jorma Ollilasta tai Urho Kekkosen lähipiiriin päässeestä Maarit Tyrköstä.

Vuonna 1974 Suomen Kuvalehden toimittaja Maarit Tyrkkö (nyk. Huovinen) päätyy haastattelemaan sairasvuoteella makaavaa presidentti Urho Kekkosta, joka kärsii eturauhasen liikakasvusta. Tyrkön tehtävänä on kirjoittaa juttu, jossa presidentti pyytää suomalaisia pitämään huolta terveydestään. Vierailusta alkaa kirjeenvaihto toimittajan ja presidentin välillä, ja pian nuori nainen huomaa kuuluvansa presidentin lähipiiriin.

Tyrkön omaelämäkerta Tyttö ja nauhuri kertoo, miten somistajaksi opiskellut nuori nainen päätyy valtakunnan ykköskesteille. Samalla teos antaa vastauksia siihen, mitä toimittajan ja ikääntyneen presidentin välillä tapahtui.

Paitsi Kekkosesta kirja kertoo myös Tyrkön muista seikkailuista hänen uransa alkutaipaleella. Kirjassa kuljetaan myös Ingrid Bergmanin ja Willy Brandtin matkassa.

MAARIT TYRKKÖ: TYTTÖ JA NAUHURI. 397 s. WSOY.

Raija Oranen: Mahtinainen

MAHTINAINEN

RAIJA ORANEN: AURORA. 512 s. Teos.

Aurora Stjernvall on Helsingin seurapiirien kohuttu kaunotar. Hänen vaikutusvaltainen isäpuolensa Walleen luotsaa hänet Pietarin keisarilliseen hoviin, jossa Aurora solmii läheisen suhteen keisarinnaan.

Jorma Ollila & Harri Saukkomaa: Mahdoton menestys

NOKIAN TARINA

JORMA OLLILA & HARRI SAUKKOMAA: MAHDOTON MENESTYS. 480 s. Seven.

Kirja kertoo miehestä, josta tuli Nokian pääjohtaja, vaikka hänestä piti tulla fyysikko tai taloustieteilijä. Kirja paljastaa asioita, joita ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa. Pokkari.

Heikki Turunen: Karjalan kuningas

MYLLERRYKSIÄ

HEIKKI TURUNEN: KARJALAN KUNINGAS. 300 s. WSOY.

Eletään 1970-luvun alkua. Turusen esikoisromaani Simpauttajasta tutut veljekset Imppa ja Otto sekä lehtimies Jomppa yrittävät purkaa seksuaalisia patoutumiaan maa­seudun tuomitsevassa ilmapiirissä.

Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen harrastaa

HURJA MENO!

MAURI KUNNAS: HERRA HAKKARAINEN HARRASTAA. 32 s. Otava.

Pyörätelinevoimistelua, rosvojahtia ja postilaatikoiden keräilyä. Lasten rakastaman herra Hakkaraisen öiset harrastukset naurattavat koko perhettä.

Diana Gabaldon: Sydänverelläni kirjoitettu

SALAISUUKSIA

DIANA GABALDON: SYDÄNVERELLÄNI KIRJOITETTU. Suomentanut Anu-Irmeli Sallamo-­Lavi
. 1 200 s. Gummerus.

Hukkuneeksi luultu Jamie kuulee, että hänen vaimonsa Claire on mennyt naimisiin Jamien hyvän ystävän kanssa. Kirja on sarjan 8. osa.

Patrik Berghäll: Päämajan kaukopartiomies

SOTAHISTORIAA

PATRIK BERGHÄLL: PÄÄMAJAN KAUKOPARTIOMIES. 350 s. Atena.

Kaukopartiomies Karl-Johan Norrgård kuului legendaariseen Osasto Kuismaseen, joka hankki vihollisen tietoja ja tuhosi heidän rautateitään ja huoltokeskuksiaan.

Michael Connelly: Luottamuksen hinta

MICHAEL CONNELLY: LUOTTAMUKSEN HINTA. Suomentanut Jukka Jääskeläinen 386 s. Gummerus.

Rikosetsivä Harry Bosch ei halua vielä eläkkeelle. Vanha seksuaalimurha ja korruptoituneen kaupunginvaltuutetun pojan kuolema näyttävät linkittyvän toisiinsa. Pokkari.

Maeve Binchy: Seitsemän talvista päivää

IHMISKOHTALOT

MAEVE BINCHY: SEITSEMÄN TALVISTA PÄIVÄÄ. Suomentanut Päivi Pouttu-Delière. 363 s. WSOY.

Irlantilaiseen hotelliin saapuu joukko vieraita, joiden kohtalot nivoutuvat viikon aikana yhteen. Jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan. Pokkari.

Kirjoja on saatavilla Prismoista ja Sokoksista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Koonneet:
Kuvat: Sauli Palmu
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5