Hyödyllinen lenkkikaveri – esittelyssä 6 liikuntasovellusta

6.3.2017
0 arviota
Kätevä apulainen kuntoilijalle – esittelyssä 6 liikuntasovellusta

Älypuhelin taipuu moneen – myös kuntoilijan apulaiseksi. Esittelemme kuusi kuntoilijoille suunniteltua applikaatiota, joiden avulla juoksulenkistä saa enemmän irti.

Älypuhelimien karttaohjelmat näyttävät satelliittipaikannuksen avulla tarkasti, missä puhelimen käyttäjä sijaitsee. Tämä sama teknologia osaa kertoa, kuinka pitkiä matkoja puhelimen kantaja kulkee ja kuinka nopeasti hän etenee.

Älypuhelimiin on suunniteltu tämän periaatteen pohjalta runsaasti erilaisia sovelluksia, joiden avulla juoksemisesta saa enemmän irti – ja joiden avulla lenkille lähteminen on hauskempaa. Sovellukset kertovat matkojen ja niihin käytetyn ajan lisäksi, montako kaloria lenkkeilijä on kuluttanut ja mitä uusia reittejä hän voisi kokeilla. Niiden avulla voi myös jakaa kuntoilukokemuksia sosiaalisessa mediassa.

Esittelemme kuusi mielenkiintoista juoksuohjelmaa. Applikaatiot on valittu listalle joko suosionsa, erikoisuutensa tai hyvän maineensa ansiosta. Ohjelmissa on paljon samaa, ja lopulta käyttäjälle sopivimman vaihtoehdon valitseminen on pitkälti makuasia.

Useimmista juoksuohjelmista on tarjolla sekä ilmaisversio että maksullinen premium-versio. Ilmaisversiot ovat usein kokeiluversioita, joissa ei ole mukana kaikkia sovelluksen ominaisuuksia tai kuntoilijalle esitetään käytön ohessa mainoksia.

Useimmista ohjelmista saa enemmän irti, jos käyttää puhelimeen erikseen kiinnitettävää sykemittaria tai aktiivisuusranneketta. Tällöin sovellukset osaavat esimerkiksi laskea juoksijan maksimisykkeen. 

Kaikki ohjelmat ovat tarjolla iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille.

Sports Tracker

1. Sports Tracker

Kotimaisen Amer Sportsin omistama, alkujaan Nokian kehittelemä Sports Tracker on suosittu kuntoilusovellus etenkin kotimaassaan Suomessa. Ohjelma oli yksi ensimmäisiä laatuaan, ja se on suunnattu juoksemisen lisäksi muidenkin lajien harrastajille kuten pyöräilijöille, vaeltajille ja hiihtäjille.

Sports Tracker oli yksi ensimmäisistä kuntoiluapplikaatioista, joiden avulla käyttäjä sai mahdollisuuden jakaa kuvia tai suoritustietojaan sosiaalisessa mediassa. Ohjelmassa onkin panostettu yhteisöllisyyteen. Mikäli käyttäjä haluaa kuntoilla mieluummin itsekseen, ei jakamisominaisuuksia ole pakko käyttää.

Sports Trackerin avulla voi tarkkailla energiankulutusta, keskinopeutta ja korkeuseroja sekä pitää treenipäiväkirjaa. Ohjelma antaa myös halutessa äänipalautetta harjoituksen aikana.

Perusohjelma on ilmainen, mutta ohjelman verkkosivuilta voi ostaa siihen sopivia lisätarvikkeita. Sports Tracker on tarjolla iOS- ja Android-järjestelmien lisäksi Windows Phonelle.

Zombies, run!

2. Zombies, run!

Tuntuuko, että tarvitsisit jotain ylimääräistä motivaatiota juoksemiselle? Zombies, run! on siinä tapauksessa sovellus juuri sinulle.

Sovellus laittaa käyttäjänsä juoksemaan pakoon verenhimoista elävien kuolleiden laumaa hieman The Walking Dead -televisiosarjan hengessä. Kun laitat juostessasi kuulokkeet korviisi, kuulet, kuinka väsymätön zombielauma kulkee kannoillasi uhkaavasti mölisten.

Zombies, run! on siis perinteisen kuntoiluapplikaation sijaan kuntoiluun kannustava peli. Pelissä seikkaillaan elävien kuolleiden täyttämässä maailmassa, jossa pelaaja yrittää auttaa muita jäljelle jääneitä ihmisiä hakemalla juosten kuvitteellisia tarvikkeita eri paikoista. Pelaaja löytää myös ammattikirjoittajien käsikirjoittamia äänitallenteita, jotka syventävät pelin tarinaa.

Ohjelma laskee muiden kuntoiluohjelmien tapaan juostun matkan pituuden, siihen kuluneen ajan ja poltetut kalorit. Jos käyttäjä haluaa, ohjelma käynnistää ajoittain intervalliharjoituksen, jossa pelaajan on juostava vähintään 20 prosenttia tavallista nopeammin pakoon kintereillä seuraavaa zombielaumaa. Jos pelaaja ei kykene karistamaan vihulaisia kannoiltaan, hän menettää keräämänsä varusteet.

Zombies, run! -ohjelman voi ladata ilmaiseksi ja halutessaan päivittää halvimmillaan kolme euroa maksavaan premium-muotoon.

Runkeeper

3. Runkeeper

Vuonna 2008 lanseerattu Runkeeper on 40 miljoonalla käyttäjällään yksi suosituimmista juoksuapplikaatioista. Ohjelma seuraa käyttäjän kuntoilusuoritteita, pitää niistä kirjaa ja ilmoittaa käyttäjälle, kun tämä on esimerkiksi lyönyt oman ennätyksensä.

Yksi ohjelman vetonauloista on sen musiikkitoiminto, joka seuraa käyttäjän juoksurytmiä ja valikoi puhelimesta tai suoratoistopalvelusta rytmiin sopivia kappaleita kuulokkeisiin.

Runkeeper joutui pienimuotoisen kohun keskipisteeseen vuonna 2016. Ohjelman Android-version havaittiin pitävän kirjaa käyttäjän liikkeistä silloinkin, kun ohjelma ei ole päällä, ja välittävän tietoja mainostajille. Runkeeperin kehittänyt FitnessKeeper-yhtiö vakuutti ominaisuuden olleen tahaton bugi ja korjanneensa virheen.

Runkeeper on tarjolla ilmaisena perusversiona sekä kehittyneempänä, noin kymmenen euroa maksavana maksullisena versiona.

Strava

4. Strava

San Franciscossa kehitetty Strava on kilpailuhenkisille juoksijoille ja pyöräilijöille suunnattu applikaatio. Ohjelmassa kuntoilija vertaa tuloksiaan muiden Strava-käyttäjien tuloksiin.

Jos lenkkeilijä vaikkapa juoksee samaa reittiä, mitä toiset Stravan käyttäjät ovat juosseet, on mahdollista ottaa virtuaalinen kisa ja yrittää voittaa muiden tulokset. Käyttäjät seuraavat toistensa juoksuaikoja Stravan ylläpitämien pistetaulukoiden avulla.

Stravasta on tarjolla mainosvapaa ilmainen versio ja kehittyneempi, noin kahdeksan euroa maksava premium-versio.

Runtastic

5. Runtastic

Itävaltalainen Runtastic panostaa sosiaalisen median ja yhteisöllisyyden sijaan suoraviivaisuuteen ja toimivuuteen.

Ohjelma saa kehuja toimivuudesta, helppokäyttöisyydestä, hyvin suunnitelluista musiikki-, treenipalaute- ja peliominaisuuksista sekä erityisesti siitä, että se sopii juoksemisen lisäksi käytettäväksi monien muidenkin liikuntamuotojen yhteydessä.

Applikaatiosta on tarjolla ilmainen, mainoksia sisältävä versio sekä noin kymmenen euroa maksava premium-versio. Erityisesti ohjelman maksullinen versio on kerännyt kiitosta teknologiasivustojen toimittajilta. Runtastic on tarjolla myös Windows Phonelle.

Couch to 5k

6. Couch to 5k

Couch to 5k on tarkoitettu niille, jotka eivät ole liikuntaa juuri harrastaneet mutta haluaisivat aloittaa lenkkeilyn. Ohjelmassa on tavoitteena kehittyä kahdeksassa viikossa sellaiseen kuntoon, että käyttäjä selviää hyvin viiden kilometrin lenkistä. Projektia varten tulee varata aikaa 30 minuuttia kolmena päivänä viikossa.

Helppokäyttöinen ja kuntoilijaa rohkaiseva ohjelma on huomioitu erityisesti yhdysvaltalaisissa medioissa.

Applikaation käyttämisen aloittaminen on maksutonta, mutta jos haluaa käydä ohjelman loppuun, täytyy ostaa noin kolmen euron hintainen premium-jäsenyys.

Teksti
Kuvat 123RF ja valmistajat
Avainsanat: juoksu kävely puhelimet
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5