Helli silmiäsi!

25.1.2016
1 arviota

Joudutko siristelemään silmiä tietokoneen ääressä tai vaikuttaako kirjan teksti pienentyneen? Vuosien kertyessä myös silmät vanhenevat. Siksi niistä kannattaa pitää huolta pienillä arjen valinnoilla.

Helli silmiäsi!

Näkö on tärkein aistimme, ja useimmiten sen muutokset on helppo havaita. Esimerkiksi silmien väsyminen lukiessa tai tietokoneen ääressä on selkeä viesti siitä, että näön tarkkuus on saattanut heikentyä.

Näkökyvyn tarkistamiseksi itseään voi vertailla myös perheenjäseniin tai ystäviin, opastaa vastaava optikko Hemmo Salo Silmäasemasta.

"Näöntarkastukseen on syytä mennä, jos esimerkiksi autossa muut näkevät liikennemerkit jo kaukaa, mutta itse joutuu siristelemään silmiä nähdäkseen tienviitat."

Oman näön hoitamisesta kannattaa kiinnostua, sillä se edistää elämästä nauttimista monin tavoin. Liikut turvallisemmin ja viihdyt harrastusten, kuten lukemisen, parissa. Usko tai älä, myös sosiaaliset suhteet liittyvät silmiin: näön heikkeneminen voi passivoittaa ja toimia vipuna esimerkiksi varhaisen dementian puhkeamiseen.

Kotitesti tv:n ääressä 

Koska silmät ikääntyvät muiden elinten tavoin, säännöllinen näöntarkkailu auttaa havaitsemaan muutokset ajoissa.

"Näkötarkkuuttaan voi testata vaikka television ääressä peittämällä silmät vuorotellen ja tarkkaillen, näkeekö molemmilla silmillä samalla tavalla. Esimerkiksi kaihi kehittyy usein pikkuhiljaa, jolloin vain toisen silmän huonontuessa muutosten huomaamisessa menee aikansa", kertoo silmätautiopin professori, ylilääkäri Anja Tuulonen Tays Silmäkeskuksesta.

Ikääntymisen vuoksi myös silmän joustava mykiö jäykistyy asteittain, jolloin lähelle näkeminen heikentyy. Moni yli nelikymppinen huomaa kärsivänsä niin sanotusta ikänäöstä ja tarvitsevansa lukulasit.

"Viimeistään tällöin on syytä tarkistuttaa näkö esimerkiksi optikolla tai halutessaan yksityisellä silmälääkärillä, vaikka muita oireita ei olisikaan", Tuulonen sanoo.

Testaa näöntarkkuutesi television ääressä peittämällä silmät vuorotellen ja tarkkaillen, näetkö molemmilla silmillä samalla tavalla .

Vaivaako kuivuus?

Näön muutokset voivat joskus kieliä kaihin lisäksi muistakin silmäsairauksista. Monet niistä ovat salakavalia, eikä niiden puhkeamista välttämättä huomaa, ennen kuin ne aiheuttavat muutoksia näköön.

Ikään liittyvien silmäsairauksien riski kasvaa noin 60 vuoden iässä. Silmät heijastavat myös muita yleissairauksia. Esimerkiksi korkea verenpaine voi aiheuttaa muutoksia silmänpohjaan.

Kuivasilmäisyys on silmäsairauksia harmittomampi, mutta silti kiusallinen vaiva. Silmien kuivuus saattaa tulla esiin esimerkiksi näyttöpäätteen äärellä. Monet unohtavat ruudun edessä, että silmiä on räpyteltävä. Näin kyynelneste levittyy tasaisesti silmän pinnalle.

"Kuivasilmäisyyttä ja sen oireita lisäävät arkiset ympäristötekijät, kuten tuuli ja pakkanen, kuiva huoneilma, auton ilmastointi- ja lämmityslaitteet, sauna sekä erilaiset pölyt ja savut", Tuulonen kertoo.

Vaiva helpottuu silmän pintaa voitelevilla aineilla, kuten vesi-, geeli- ja öljymäisillä kostutustipoilla.

Tuijota kaukaisuuteen

Silmät eivät kulu käyttämisestä, mutta esimerkiksi näyttöpäätetyöskentely saattaa tuoda esiin tarpeen tarkastuttaa näkö. Työpisteellä näkemistä pystyy helpottamaan, kun huolehtii näyton sijaintikorkeudesta sekä työpisteen valaistuksesta.

Lisäksi tietokoneella työskentelevät voivat hyötyä säännöllisestä silmäjumpasta. Jumppa ei sinänsä paranna silmäsairauksia, mutta se auttaa silmiä jaksamaan pidempään sekä ehkäisee kirvelyä ja kuivasilmäisyyttä.

Silmäjumpaksi riittää kulmien kurtistelu ja silmäniskut, silmien liikuttelu puolelta toiselle sekä tuijottaminen kaukaisuuteen.

Tietokoneella työskentelevät voivat hyötyä säännöllisestä silmäjumpasta.

Syö hyvin ja muista aurinkolasit

Hemmo Salo vakuuttaa, että silmien terveyteen voi jossain määrin vaikuttaa myös itse. Muun muassa aurinkolasit suojaavat silmiä tulevilta muutoksilta, sillä UV-säteily vauhdittaa kaihin syntyä. Lisäksi terveet elämäntavat, kuten tupakoimattomuus sekä vihannesten, hedelmien ja marjojen suosiminen, ylläpitävät näkökykyä. Ylipainon välttäminen sekä sydän- ja verisuonisairauksien tehokas hoito voivat puolestaan ehkäistä esimerkiksi silmänpohjan ikärappeumaa.

Ruokavaliossa huomiota voi kiinnittää etenkin omega-3-rasvahappojen ja vitamiinien saantiin. Silmien terveydelle hyviä ruokia ovat rasvaiset kalat, oliivi- ja rypsiöljy, pähkinät, avokado, porkkana, bataatti, pinaatti ja parsakaali. Kananmunan keltuaisista ja vihreistä pavuista saa luteiinia, naudanliha ja maitovalmisteet puolestaan ovat hyviä sinkin lähteitä. Nekin tuovat silmille hyvinvointia.

Anja Tuulonen tosin toteaa, että esimerkiksi mustikan tai muiden marjojen hyödyllisyydestä ei ole selvää näyttöä silmäsairauksien ehkäisyssä.

"Asiaa ei tarvitse ajatella sen kummemmin, jos syö riittävän monipuolisesti."

Myös geenit vaikuttavat silmien terveyteen ja näköön.

"Jos suvussa on perinnöllisiä silmäsairauksia, silmät on syytä tarkastuttaa säännöllisin väliajoin", Tuulonen muistuttaa.

 

Eroon kaihista? Silmäaseman silmäsairaaloissa kaihileikkaukseen pääsee nopeasti ilman jonotusta. S-ryhmän ja Silmäaseman yhteistyö syvenee kevään aikana, jolloin Bonus laajenee kattamaan myös osan silmien terveyspalveluista.

Silmäsairaudet kiusaavat suomalaisia

Nämä silmäsairaudet kiusaavat suomalaisia

Silmänpohjan ikärappeumaa esiintyy jo 60 ikävuoden jälkeen. Tarkan näkemisen alueelle muodostuu rappeumaa, jolloin esimerkiksi lipputanko tai kirjahyllyn reuna saattavat näyttää vääristyneiltä tai näkökentän keskellä näkyy samea alue. Pahimmillaan lukeminen tai autolla ajaminen eivät enää onnistu. Sairaus luokitellaan joko kuivaksi tai hankalammaksi kosteaksi rappeumaksi. Valtaosa on kuivaa muotoa, johon ei ole olemassa hoitoa.

Glaukooma eli silmänpainetauti etenee yleensä hitaasti. Siinä tarkan näkemisen alue säilyy muuttumattomana pitkään, joten tautia on vaikea havaita itse, ennen kuin se on edennyt jo pitkälle. Sairaus löytyykin yleensä sattumalta.

"Glaukoomaa ei voi parantaa, mutta silmänpaineen nousua hillitään lääke- tai laserhoidolla. Jos nämä eivät auta, voidaan harkita leikkausta. Tautia hoidetaan ja seurataan koko loppuelämän ajan", Anja Tuulonen kertoo.

Verkkokalvosairaus voi liittyä esimerkiksi diabetekseen, sillä diabeetikolla on suurentunut riski saada perustaudin aiheuttamia verisuonimuutoksia silmänpohjiin. Sairaus voi hoitamattomana johtaa vakavaan näön heikkenemiseen. Siksi diabeetikon silmänpohjien tilannetta tulee seurata.

Kaihissa silmän mykiö on samentunut ja läpäisee huonosti valoa. Tyypillinen oire on näön sumentuminen. Myös hämärä- tai kontrastinäkö voi heikentyä ja värit haalistua. Kaihi on mahdollista hoitaa leikkauksella diagnoosin jälkeen. Ikääntyminen on tärkein tekijä kaihin synnyssä.

"Kaihi tulee iän myötä kaikille, jos elämme riittävän pitkään", tiivistää silmätautien erikoislääkäri Roope Sihvola Silmäasemasta.

Toimistorotta! Näin jumppaat silmäsi virkeäksi.

Teksti:
Kuvitus: Ulla Sainio
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5