Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hailuodon entinen Osuuskauppa on rakennettu vuonna 1943.

Elämää vanhassa osuuskaupassa: Kesänäyttelyitä Hailuodon Kylätalossa

Teksti:
Emmi Maaranen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Hailuotolaiset korjasivat yhteisvoimin purkukuntoisen vanhan osuuskaupan Kylätaloksi, jossa voi käydä katsomassa näyttelyitä, ostaa paikallista käsityötä tai kahvitella.

Lokit lentävät lautan perässä ja kyttäävät kaloja, joita aallot nostavat pintaan. Aurinko porottaa. Lauttamatka Oulunsalosta Perämeren suurimmalle saarelle Hailuodolle kestää reilut 20 minuuttia.

Satamasta lähtee saaren halkova maantie, jonka varrella sijaitsee entinen pääosuuskauppa. Se on nykyisin Hailuoto-seuran omistama Kylätalo.

Talon siniseksi maalatut lankkulattiat natisevat jalkojen alla kodikkaasti. Seura toimii talon alakerrassa, jossa on näyttelytila, pari kokoushuonetta, saaren käsityöläisten töitä myyvä puoti sekä kahvila.

Seura osti talon Hailuodon kunnalta vuonna 2008 nimelliseen yhden euron hintaan. Talo oli ollut tyhjillään vuodesta 1990, jolloin osuuskauppa siirtyi toiseen rakennukseen. Rakennus oli saanut jo purkuluvankin.

"Tarvitsimme kokoontumistilan. Talon tyhjillään seisominen oli käynyt monen silmään, sillä tämä on keskeinen paikka saarella", seuran puheenjohtaja Auli Sipola, 54, kertoo.

Talkoot kestivät neljä vuotta

Saarelaiset tekivät remontin talkoovoimin. Se vaati tuhansia työtunteja ja valmistui syksyllä 2012.

"Haastavinta oli lattian purku. Kaakelit irrotettiin lattiasta ehjinä", yksi seuran aktiivijäsenistä, Liisa Iljana, 64, kertoo ja muistelee, miten laatat kannettiin kottikärryillä ulos.

Laattojen alta löytynyt puulattia oli yllättävän hyvässä kunnossa. Ulkoseinän laudoitus taas uusittiin kokonaan. Talon seinät purettiin hirrelle. Vioittuneita hirsiä löytyi vain muutama.

"Myös galleriatila oli alkuun hirsiseinäinen. Nyt siinä on valkoiset pinkopahvit taiteilijoiden toiveesta", Sipola kertoo.

Talosta tehtiin kesäasuttava. Toimintaa on keväästä syksyyn, jolloin Hailuodossa on eniten vierailijoita. Seuralaiset järjestävät talossa muun muassa taimien vaihtoiltoja. Joka kesä on useita taidenäyttelyitä.

"Tiloja vuokrataan myös muille. Hailuodon luonnonsuojeluyhdistys pitää talossa kesäisin kokouksia ja yläkerta on vuokrattu jäkälänpoimijoille."

Rautakaupan puoli oli täynnä savua

Kaupparakennus on olennainen osa saaren historiaa, ja talon kunnostaminen oli myös siksi tärkeää. Moni hailuotolainen on ollut kaupassa kesätöissä.

Sipolan lapsuudenkoti on vain kilometrin päässä rakennuksesta. Hänellä on paljon lapsuusmuistoja kaupasta.

"Äiti lähetti minut pikkupyörällä ostoksille. Hän laittoi kassin pyörän sarveen ja käteeni lapun, jonka sitten annoin kaupan tädeille. He laittoivat tavarat kassiin ja ottivat kukkarosta oikean summan", Sipola muistelee.

"Äiti laittoi kassin pyörän sarveen ja käteeni lapun."

Myyjät seisoivat tiskin takana, ja suurin osa tavaroista pyydettiin heiltä.

"Myyjä mittasi jauhot paperipussiin. Se oli lapsen silmin niin kivannäköistä hommaa, että ajattelin alkaa myyjäksi."

Rautapuoli oli miesten maailma. Joskus isä lähetti Sipolan sinne ostoksille. Hänelle on jäänyt mieleen, kuinka aikuiset etuilivat.

"Jouduin hirveästi jonottamaan. Kaupassa myös tupakoitiin siihen aikaan. Rautapuoli oli aivan täynnä savua."

Liisa Iljana puolestaan muistelee kaupan jouluikkunoita. Ne olivat niin hienot, että niitä käytiin katsomassa joka puolelta saarta.

Helikopterilla pihaan ja ostoksille

Entiset työntekijät Heli, 66, ja Tapio, 68, Piekkola tulivat molemmat kauppaan ensin harjoittelijoiksi: Tapio ensimmäisen kerran vuonna 1963 vasta viisitoistakesäisenä, Heli vuonna 1971.

Kuusikymmentäluvulla osuuskaupassa oli yli kymmenen työntekijää. Paikan päällä leikattiin lihat, oli sekatavarapuoli kangasosastoineen, oli varastonhoitajat.

"Alun perin yläkerran asunnot kuuluivat johtajalle. Me työntekijätkin pääsimme asumaan yläkertaan, kun kauppa liittyi osuusliike Arinaan vuonna 1972", pariskunta kertoo.

Piekkolat asuivat keittiön, olohuoneen ja kahden kamarin asunnossa.

Kauppa oli auki aamukahdeksasta viiteen ja lauantaisin kahteen. Oli tavallista, että tavaroita käytiin myymässä myös aukioloaikojen ulkopuolella.

"Kerran asiakkaiksi saapui armeijan sotilaita, jotka laskeutuivat helikopterilla talon viereen", Tapio muistelee.

Vanhat tavarat löytyvät vintiltä

"Kaikkeahan täältä sai. Ei Hailuodolta hevin lähdetty mantereelle, vaan tavaraa tilattiin omaan kauppaan", Auli Sipola kertoo.

Vintillä on tallessa kaupan tavaroita. Sinne noustaan natisevia portaita pitkin ja astutaan pienestä luukusta sisään.

Huoneessa on paljon hyllykköjä, joista osa on täynnä tavaraa. Vinon katon puu on vanhaa ja harmaata. Pienten paperipussien kyljessä lukee Hailuodon osuuskauppa. Lattialla on paperikylttejä ja mainoksia tuotteista, joita ei ole saanut enää pitkään aikaan. Hyllyillä seisovat kansiot riveissä.

Voi melkein kuvitella, että alakerrassa olisi edelleen kauppa.

Lue myös sarjan muut osat

Elämää vanhassa osuuskaupassa 

Kylätalon kesätapahtumat

  • Galleria Luodossa 10.6.–9.7. kuvataiteilija Heidi Toivaisen Pieni pala kaupunkia -näyttely ja 13.7.–27.8. Raimo Puustisen Hailuoto-sarja.
  • Galleria Peräkamarissa 10.6.–30.7. Liisa Louhelan valokuvia Sata yötä ulkona.
  • Hailuodon musiikkipäivät 5.8. Hailuotofolk-konsertti.

Lisää aiheesta