Asiantuntija väsyneille äideille: Pyydä rohkeasti apua!

4.5.2016
1 arviota
Asiantuntija väsyneille äideille: Pyydä rohkeasti apua!

Moni pienen lapsen äiti kärsii univajeesta. Se vaikuttaa vauvaankin.

Asiantuntija Anja Saloheimo Väestöliiton vanhemmuuskeskuksesta sanoo, että univajetta kannattaa lähteä hoitamaan vastuuta jakamalla. Työssä käyvä puoliso voi esimerkiksi vapaapäivinään hoitaa vauvaa niin, että äiti saa nukuttua – vaikka korvatulppien kanssa.

Yksinhuoltajia Saloheimo kehottaa pyytämään rohkeasti apua. Jos vaikka isovanhemmat eivät asu lähellä, kannattaa turvautua ystäviin.

Olisi hyvä, että äiti saisi edes levättyä hetken tietäen, että joku toinen huolehtii vauvasta.  Jos äidillä ei ole ystäviä tai muuta turvaverkkoa, kannattaa kääntyä neuvolan puoleen.

"Neuvolaterkkaria voi pyytää järjestämään vaikka ryhmäneuvolan, jossa voi tutustua muihin äiteihin. Lisäksi monilla järjestöillä on ystäväpalveluita", Saloheimo vinkkaa.

Vertaistukea ja konkreettista avunantoa on tarjolla myös somessa esimerkiksi Hätäkahvit-ryhmissä.

Hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat siihen, että vauvojen äidit ovat usein erityisen herkkiä heräämään ja nukahtaminen saattaa vaikeutua. Väsyneen äidin muisti voi pätkiä ja pinna kiristyä. Väsymys altistaa myös negatiivisille ajatuksille.

"Sellaisessa tilanteessa on vaikea säilyttää rauhallisuutta ja mielenmalttia. Vauva tarvitsisi kuitenkin levollisen ilmapiirin", Saloheimo sanoo.

 

Etsitkö äitienpäivälahjaa? Nyt äidille voi antaa lahjaksi unta Sokos Hotelleissa!

Näin helpotat koliikkivauvan unta.

Teksti
Kuva 123RF
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5