Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Älä tuo tautituliaista lomamatkalta

Teksti:
Tiina Laaninen
Asiantuntija:
tartuntatautilääkäri Satu Murtopuro, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, Evira ja Jari Poutanen, Evira
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.11.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Hyvästä reissusta ulkomailla jää huono jälkimaku, jos tuliaisena tuo mukanaan taudin – onpa kyse uuden lemmikin rabieksesta, omenapuun taimen tulipoltteesta tai sukupuolitaudista.

Kauan odotettu lomamatka. Lento lämpimään, kiireetöntä lekottelua aurinkorannoilla, ja hyvää ruokaa. Mutta: basaarikadun syrjäisessä nurkassa katsoo koditon kulkukoira anovasti matkailijaan. Pitäisikö heltyä ja tarjota sille koti? Entä kun lämpimässä maassa kasvaa kaunis kasvi, josta tekisi mieli ottaa pistokas ja tuoda mökille? Tai kun yölliset kadut houkuttavat, mutta takaraivossa takoo ajatus ikävästä seksitaudista?

"Kannattaa matkailla maltilla, jotta ei tuo vahingossa ikäviä tuliaisia kotiin. Esimerkiksi rokotukset on tärkeä olla ajan tasalla, tarvittavat perussairauksien lääkkeet mukana ja seksuaalisuudessa muistaa vastuullisuus", sanoo tartuntatautilääkäri Satu Murtopuro Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Koiran tuominen ulkomailta

Kulkukoiran tai -kissan pelastaminen ja matkalta kotiin tuominen on usein suurempi riski kuin uroteko. Jos suloinen eläin kuitenkin vie lähtemättömästi sydämen, sitä ei saa kuljettaa salaa uuteen kotimaahan, sillä eläin voi tuoda mukanaan esimerkiksi rabieksen.

Rabies eli raivotauti tarttuu sairastuneen eläimen puremasta tai rabiesviruksia sisältävän syljen limakalvokosketuksesta, jos sylkeä joutuu esimerkiksi silmiin, suuhun tai nenään. Rabies etenee erittäin nopeasti, ja se voi johtaa ihmisen kuolemaan muutamassa päivässä oireiden alkamisesta.

"Ennaltaehkäisynä esimerkiksi koiran kanssa olisi hyvä odottaa pidempään kuin lakisääteinen 21 vuorokautta rokotteen antamisen jälkeen. Raivotauti itää pitkään, jopa kuukausia", sanoo ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu Eviralta.

Hän muistuttaa, että kulkukoiriin liittyy myös muita riskejä: esimerkiksi kaikkiin eksoottisiin eläintauteihin ei ole hoitokeinoa, joten huonolla tuurilla Suomeen tuotu eläin voidaan joutua lopettamaan tai eläintaudit voivat tarttua muihin eläimiin.

"Eläimet voivat tuoda mukanaan myös antibiooteille vastustuskykyisiä taudinaiheuttajia, jotka ovat onneksi Suomessa toistaiseksi harvinaisia", Kiviruusu sanoo.

Myös liha ja muut eläinkunnan tuotteet, alkiot ja siemenneste, rehu ja kaikki eläinten kanssa kosketuksissa ollut materiaali voivat levittää eläintauteja. Sen vuoksi näiden kaikkien tuonnille on lainsäädännössä ehtoja. Esimerkiksi metsästysretkellä ammuttua riistaa ei voi tuoda Suomeen noin vain. Mahdolliset kiellot ja kuljetusehdot kannattaa aina selvittää etukäteen.

Mikäli oman lemmikin ottaa mukaan ulkomaille, rabiesrokotuksen on jo lakisääteisesti oltava voimassa, mutta myös muut rokotukset tulisi huolehtia ajan tasalle.

"Matkaan lähtiessä on aina järkevää harkita, onko lemmikin mukaan ottaminen välttämätöntä. Lemmikki kun ei yleensä nauti matkailusta samaan tapaan kuin ihmiset," Kiviruusu toteaa.

Vuonna 2013 Suomessa ihmisillä todettiin 50 ulkomailla saatua rabiestapausta, joista valtaosa liittyi koiranpuremiin.

Pistokkaissa piilee kasvitautien riski

Entä ne ihanat pistokkaat, jotka sopisivat niin hyvin mökin pihaan? Jari Poutanen Evirasta vastaa, että itsepoimittu kasvi on aina riski. Mökille matkalaukussa tuotu perunanmukula voi vahingossa tuoda puutarhaan esimerkiksi tummarengasmätätaudin, joka mädättää perunan mukuloita ja joka säilyy maassa vuosikausia.

"Taudin hävittämiseksi viranomaiset voivat antaa määräyksen taudin torjuntatoimenpiteistä, joista yksi on perunan viljelyn kieltäminen", Poutanen kertoo.

EU:n alueella myytävät taimet ja pistokkaat ovat sitä vastoin yleensä turvallisia. Poikkeuksiakin silti on. Esimerkiksi tulipolte-nimistä kasvitautia esiintyy jo kaikissa muissa EU-maissa. Tulipolte voi tappaa koristepuita ja -pensaita sekä hedelmäpuita, ja tauti leviää helposti kukissa vierailevien hyönteisten avulla.

"Turvallisia ovat ainoastaan taimet, joihin on kiinnitetty suoja-alue- eli ZP-kasvipassi. Kasvipassi kertoo, että taimi on terve ja sen saa kuljettaa suoja-alueelle."

Joitakin kasveja, kuten perunan mukuloita, mansikan taimia, havukasveja ja istutettaviksi tarkoitettuja ruusuja, ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta lainkaan. Silloin kun taimien tuonti on mahdollista, tarvitsevat kasvit yleensä kansainvälisen kasvien terveystodistuksen.

Varovaisuus on paikallaan, sillä esimerkiksi Aasiassa on monia vaarallisia kasvitauteja ja tuholaisia, jotka puuttuvat Suomesta kokonaan. Vieraat tuholaiset eivät ole riski ihmisten terveydelle, mutta ne ovat todellinen uhka esimerkiksi viljelmille, puistoille ja puutarhoille sekä luonnolle. Pahimmillaan ne voivat tuhota esimerkiksi marjasadon tai metsät isolta alueelta.

Yksittäisiä leikkokukkia voi tuoda omaan käyttöönsä enintään 20 kappaletta ilman terveystodistusta. Ruukkukasvien ja taimitarhakasvien tuontiin vaaditaan aina terveystodistus.

"Maahantuontivaatimuksista vastaa aina kasvien tuoja, ja niistä kannattaakin ottaa selvää etukäteen esimerkiksi Eviran kotisivuilta", Poutanen vinkkaa.

Rokotukset kuntoon

Matkailijan rokotuksista tärkeimmät ovat voimassaolevat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset. Myös muut rokotukset on hyvä muistaa: esimerkiksi Afganistaniin, Etiopiaan, Irakiin, Israeliin, Kameruniin, Nigeriaan, Pakistaniin, Päiväntasaajan Guineaan, Somaliaan tai Syyriaan matkustavan on syytä muistaa poliorokotus, mikäli tekee yli kuukauden reissun ja edellisestä tehosteesta on aikaa yli vuosi.

Polio tarttuu hengitysteiden ja suun kautta, eikä siihen ole parantavaa lääkettä. Polio voi oireilla flunssan kaltaisina oireina. Jos virus pääsee keskushermostoon, se vaurioittaa hermosoluja, joka voi johtaa lihasten halvaantumiseen ja surkastumiseen.

Melko yleisiä kutsumattomia kotiintuomisia ovat sukupuolitaudit, joista yleisimpiä ovat klamydia, tippuri ja kuppa. Kuppaa tuodaan erityisesti Venäjältä ja Baltian maista, tippuritartunnoista yli puolet on peräisin Thaimaasta tai Turkista. Sukupuolitauteihin sairastuneiden määrä on kasvanut Suomessa koko 2000-luvun. Esimerkiksi klamydiatartuntoja diagnosoitiin yli 13 000. Tyypillinen klamydian tuntomerkki on virtsankirvely, mutta se voi oireilla myös esimerkiksi kurkkukipuna ja silmien punoituksena. Klamydia hoidetaan yleensä antibiootilla, ja taudilta voi suojautua käyttämällä kondomia.

86 prosenttia heteroseksin sukupuolitartunnoista saatiin ulkomailla vuonna 2012. Lähde: Tartuntataudit Suomessa 2012, THL:n raportti

Tartuntatautien hoitaminen

Sukupuolitauti, rokko tai muu sairaus

Muista hyvä käsihygienia, ja hakeudu lääkärin vastaanotolle. Kerro matkasta ja matkakohteesta, äläkä salaile oireiden alkuperää.

Lemmikin sairaus

Ota yhteys eläinlääkäriin. Tietoa ja apua löytyy saa myös Evirasta.

Kasvitauti

Ota yhteys oman alueesi kasvintarkastajaan. Tarkastus ja näytteiden tutkiminen on maksutonta.

Lisää aiheesta