Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vinkkejä laatoitukseen

Teksti:
Ilona Savitie
Asiantuntija:
Neuvontainsiniööri Jouko Lommia Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry:stä sekä sisustusmyyjä Hannu Mikkola ABL Finland Oy:stä.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Laattapinta on helppohoitoinen ja pitkäikäinen valinta. Laatoitus ja vedeneristykset on tehtävä ammattitaidolla. Saumalaastin väri ja laatan kestävyys kannattaa miettiä tilan tarpeiden mukaan.

Kaakeli vai laatta?

Laattakaupassa ostaja törmää termien viidakkoon. Erilaisia laattatyyppejä tuntuu olevan yhtä paljon kuin malleja ja värejä. Helpoimmalla pääsee, kun kysyy myyjältä apua ja kertoo, mitä on etsimässä: valinnan alkuun pääsee, kun tietää laattaan haluamansa värin ja laatan käyttötarkoituksen.

Kaakeli on kuivapuristettu seinälaatta, jonka vedenimukyky on kymmenen prosenttia. Se ei ole pakkasenkestävä eikä sovi myöskään lattiapintaan.

Klinkkerillä tarkoitetaan lattialaattaa puhekielessä.

Seinälaatta ei sovi lattialle, sillä se ei ole yleensä riittävän kestävä kovaan kulutukseen. Lattialaattaa sen sijaan voi käyttää myös seinässä.

Lasitettu laatta voi olla kiiltävä tai mattapintainen, poltetun lasitteen käsittelyn mukaan. Porcellanato-termi viittaa siihen, että laatta imee hyvin vähän vettä.

Termit 'kuivapuristettu' ja 'märkäpuristettu' juontavat laatan valmistusmenetelmään.

Saumalaastin väri

Saumavärillä on suuri merkitys lopputulokseen. Väri voi poiketa laatan väristä, jos halutaan suurta kontrastia pintaan. Jos halutaan mahdollisimman yhtenäinen pinta, saumaväri valitaan lähelle laatan omaa sävyä.

Lattiassa valkoinen ja hyvin vaalea saumalaasti on työläs pitää puhtaana. Jos halutaan, että saumat myös pysyvät valkoisena, ne täytyy säännöllisesti puhdistaa esimerkiksi saumaharjalla tai sienellä. Kostuta saumat ennen puhdistusaineen käyttöä tai hankausta, jotta sauma ei vaurioidu.

Sauma on laatoituksen huokoisin osa. Kun sekoitetaan sauma-ainetta, veden voi korvata lateksipohjaisella lisäaineella, esimerkiksi erityisellä saumavahvisteella. Se tekee saumoista joustavammat, ja ne on helpompi pitää puhtaana eikä niihin jää niin helposti tahroja.

Helppohoitoisuus laattaseinässä:

  • älä käytä valkoista saumalaastia
  • sekoita saumalaastiin lateksipohjaista saumavahvistetta.

Osaavan urakka

Laatoitus ajatellaan ehkä viimeistelytyönä kodissa, ja itse tekemällä halutaan säästää remontin tai rakennustyön kuluissa. Työ on kuitenkin hyvä osata kunnolla, sillä kalliilla materiaalilla ei kannata lähteä harjoittelemaan. Maalaukseen ja tapetointiin verrattuna laattapinnan korjaaminen ei ole helppoa.

Laatoitustyö voidaan tehdä kotonaomin päin, mutta nykyisintyöhön suositellaan ammattilaista. Erityisesti märkätilojen vedeneristykseen liittyvät määräykset ovat tiukentuneet, ja laatoituksen yhteydessä on osattava huomioida myös kaikki laatan alle tulevat materiaalit ja niiden yhteensopivuus. Jollei laatoituksen nikseihin ole kunnolla perehtynyt, työtä ei kannata lähteä kotikonstein tekemään. Asunto-osakeyhtiössä laatoitustyötä ei yleensä edes saa tehdä itse.

Laatoituksen etuna on pitkäikäisyys ja helppo puhtaanapito. Jos laatoituksia täytyy kodissa uusia, vika piileekin yleensä materiaaleissa pinnan alla eikä itse laatassa, joka voi olla yhtä pitkäikäinen kuin koko talo.

Kestävyysluokitus

Lattialaatoissa on kulutuksenkestävyydestä kertova PEI-luokitus (1–5). Toisinaan voi myös nähdä laatan pinnan kovuudesta kertovan MOHS-luokituksen (1–10).

  • PEI 1:kevyt kulutus kodin tiloissa, joissa ei yleensä käytetä kenkiä (kylpyhuone, makuuhuone).

  • PEI 2: kotikulutus esimerkiksi olohuoneessa.

  • PEI 3: keskiraskas kulutus sisätiloissa, joissa kuljetaan kengissä, myös hotellihuoneet ja muut yleiset tilat.

  • PEI 4:raskasta kulutusta kestävät pinnat: koulut, pankit ja virastot.

  • PEI 5: raskaan liikenteen tilat.