Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vinkit keittiön energiansäästöön

Teksti:
Tuomo Tarvas
Asiantuntija:
Elina Ovaskainen, Motiva
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.7.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kylmälaitteet, uuni ja astianpesukone muodostavat valtaosan keittiön energiankulutuksesta. Energiaa voi säästää muutamalla yksinkertaisella neuvolla.

Kylmälaitteet

  • Kylmälaitteet kuluttavat eniten sähköä keittiössä.
  • Jääkaapin ihannelämpötila on noin viisi ja pakastimen –18 celsiusastetta. Jokainen ylimääräinen aste lisää kulutusta viisi prosenttia.
  • Muista jättää jääkaapin yläpuolelle 5–10 senttiä ilmankiertotilaa, muuten energiankulutus kasvaa 2–3-kertaiseksi.

Uuni ja liesi

  • Kokkaa kerralla monen päivän tarpeet, ja käytä hyväksesi myös uunin jälkilämpö.
  • Kiertoilmauunissa riittää 15–20 astetta matalampi paistolämpötila, ja uuniin mahtuu useita pellillisiä kerrallaan.
  • Älä laita kattilaa liian suurelle keittolevylle, ja käytä kattilassa kantta. Induktioliesi on ekotehokkain, mutta kallein liesityyppi.

Astianpesukone

  • Astianpesukone kuluttaa useimmiten vähemmän vettä kuin käsinpesu.
  • Pese täysiä koneellisia ja suosi lyhyitä ohjelmia.

Mikroaaltouuni, vedenkeitin

  • Pieniä ruoka-annoksia lämmittäessä mikroaaltouuni kuluttaa uunia tai liettä vähemmän sähköä.
  • Vedenkeitintä kannattaa käyttää vähäisten vesimäärien kiehauttamiseen.

Juttusarjassa alan asiantuntijat kertovat, miten voit helposti säästää energiaa kodin eri tiloissa.