Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Viisi tapaa maksaa laskut

Teksti:
Miia Vähähyyppä
Asiantuntija:
tili- ja maksuliikepalveluiden kehityspäällikkö Jani Linnamaa, S-Pankki ja johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen, Finanssialan Keskusliitto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.3.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Harva pitää laskuista tai niiden maksamisesta. Hyvä uutinen on, että maksamisesta voi tehdä vaivattomampaa. Lue asiantuntijoiden vinkit verkkopankissa asioimiseen ja muihin maksutapohin.

1. Verkkopankki

Laskujen näpyttely verkkopankissa on monille tuttu ja turvallinen tapa maksaa laskut. Tapa on yksinkertainen: laskut voi kerätä vaikka jääkaapin oveen ja maksaa palkkapäivänä.

Paperinen lasku toimii hyvin silloin, kun on kyse esimerkiksi pariskunnan yhteisestä sähkölaskusta. Paperisen laskun saa helposti molempien nähtäväksi, ja jompikumpi voi maksaa sen tilisiirrolla.

Paperisella laskulla on kuitenkin muutamia haittapuolia. Maksutietojen näppäily on työlästä ja vie aikaa. Lisäksi syötetyt tiedot pitää tarkistaa huolellisesti.

Jos pitää perinteisestä tavasta maksaa laskuja, maksamista voi helpottaa toistuvalla maksulla. Tällöin tietty, aina samana pysyvä summa määritellään lähteväksi tililtä automaattisesti kuukausittain. Systeemi toimii, mikäli perustiedot pysyvät täsmälleen samoina. Toistuva maksu on kätevä esimerkiksi vuokran tai yhtiövastikkeen maksuun.

"Laskujen maksua voi helpottaa tallentamalla toistuvasti käytettävän laskuttajan, esimerkiksi puhelinoperaattorin, tiedot verkkopankkiin. S-Pankissa toimintoa kutsutaan maksunsaajaluetteloksi", sanoo S-Pankin tili- ja maksuliike­palveluiden kehityspäällikkö Jani Linnamaa.

Vinkki: Kerää paperilaskut pinoon ja maksa ne viimeistään eräpäivänä tai sitä mukaa, kun laskut saapuvat. S-Pankin verkkopankkiin voi vastaanottaa laskuja myös NetPosti-palvelun kautta. Näiden laskujen maksaminen onnistuu tilisiirtona parilla klikkauksella.

2. E-lasku

Laskut voi halutessaan saada suoraan verkkopankkiin sähköisinä e-laskuina. Tällöin välttyy tietojen kirjoittamiselta, ja laskut voi hyväksyä tunnusluvulla tai automaattisella maksulla.

E-laskujen maksamista varten on ensin tehtävä omassa verkkopankissa e-laskusopimus. Sen jälkeen eri laskuttajien, kuten verkkokauppojen tai lehtitalojen, kanssa voi solmia e-laskuvaltuutuksia.

Lisäksi voi valita, maksetaanko lasku automaattisesti ilman erillistä hyväksyntää vai tarkistetaanko laskut ensin.

"Asiakas voi esimerkiksi valita, että tarkistaa ensin isommat laskut, kuten luottokortti- tai sähkölaskun. Itse pidän automaattisessa maksussa pieniä laskuja, kuten laajakaistalaskua", Linnamaa kertoo.

E-lasku on tavallista tilisiirtoa fiksumpi myös siksi, että maksetut e-laskut arkistoituvat verkkopankkiin.

"E-lasku on näppärin ja huolettomin tapa. Jos on valinnut automaattisen maksun, lomalle lähtiessäkin voi luottaa siihen, että laskut hoituvat ajallaan. Toki on huolehdittava, että tilillä on riittävästi rahaa", sanoo Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.

Finanssialan Keskusliiton tekemän tutkimuksen mukaan e-laskun suosio on noussut viime vuosina huimasti.

Jos verkkopankissa kuitenkin käy vain harvakseltaan, saattaa e-laskun hyväksyminen unohtua.

Vinkki: Tilaa saapuneista laskuista ilmoitus sähköpostiin. Kun saat ilmoituksen, hyväksy lasku heti. Se vaatii vain muutaman klikkauksen verkkopankissa tai mobiilipankissa.

3. Mobiilipankki

Suurin osa meistä kantaa jatkuvasti taskussaan älypuhelinta, joka on kätevä väline myös laskujen maksamiseen.

Sekä tabletin että älypuhelimen kamerat toimivat viivakoodinlukijoina. Laskussa olevasta viivakoodista voi ottaa pankin mobiilisovelluksessa kuvan, jonka avulla maksutiedot siirtyvät suoraan maksupohjaan. Sen jälkeen lasku hyväksytään verkkopankkitunnuksilla.

"Mobiilipankki on helppokäyttöisempi versio verkkopankista", Jani Linnamaa kuvaa.

Myös e-laskun käyttö helpottuu mobiilisovelluksen avulla. Kun e-laskusopimus on tehty verkkopankissa ja ilmoitus saapuneesta e-laskusta kilahtaa sähköpostiin, voi laskun hyväksyä nopeasti.

"Älypuhelimen hyvä puoli on, että siihen voi kirjautua huomattavasti nopeammin kuin tietokoneeseen. Maksutapa on älyttömän näppärä niin kauan, kun puhelin toimii", Linnamaa sanoo.

Vinkki: Ota mobiilisovelluksessa käyttöön ilmoitukset saapuneista e-laskuista. Ilmoituksesta pääset suoraan hyväksymään laskun.

Älypuhelin on kätevä väline laskujen maksamisessa.

4. Maksupalvelusopimus

Laskut saa maksettua ilman nettiäkin. Maksupalvelusopimuksen avulla paperilaskut voi hyväksyä ilman, että täytyy mennä pankkiin.

Maksupalvelusopimuksen voi tehdä pankin palvelupisteessä, S-Pankin tapauksessa Sokoksessa tai Prismassa. Asiakaspalvelusta saa mukaansa maksukuoria, joissa paperilaskut voi lähettää pankkiin. Pankissa maksut hoidetaan asiakkaan tililtä.

"Maksupalvelusopimus toimii hyvin esimerkiksi yhtiövastikkeen maksussa. Vuoden alussa voi lähettää taloyhtiöltä saadut vuoden vastikkeenmaksutiedot maksettavaksi", Inkeri Tolvanen sanoo.

S-Pankin Linnamaan mukaan edellytyksenä on, että laskut postitetaan seitsemän päivää ennen niiden eräpäivää. Palvelu on maksullinen.

Vinkki: Postita laskut viimeistään silloin, kun eräpäiviin on vähintään seitsemän päivää aikaa.

5. Puhelinpalvelu

Laskun voi kuitata myös yhdellä puhelulla pankkiin. Maksupalvelusopimukseen nähden puhelinpalvelun etu on nopeudessa: laskut kirjataan maksuun puhelun aikana.

"Palvelua käytetään lähinnä poikkeustilanteissa, ja se on maksullinen", Linnamaa sanoo.

Lisäksi laskunmaksaminen on melko hidasta, sillä tärkeät tiedot tili- ja viitenumeroa myöten on lueteltava puhelimessa. Pakkoraossa puhelinpalvelu voi kuitenkin tulla tarpeeseen.

Vinkki: Varaa verkkopankkitunnukset valmiiksi. Niiden avulla pankki varmistaa, että puhelimessa on tilinomistaja.

E-lasku on lukijoiden suosikki

Sähköisiä palveluita käyttämällä säästyy aikaa muihin, mukavampiin asioihin. Tätä mieltä olivat ainakin Yhteishyvän lukijat, kun asiaa tiedusteltiin heiltä S-Pankin Facebook-sivulla. Lukijoiden mukaan laskujen maksaminen sujuu arjessa helpoiten näin:

"Kaikki laskuni tulevat e-laskuina ja ovat automaattisessa hyväksynnässä, joten minun ei tarvitse tehdä niille mitään." Arto

"E-lasku vaan, ja pankki hoitaa asiat ilman kuluja ja kärvistelyjä." Ari

"E-laskut ovat nopeita hoitaa, eikä tule turhaa arkistoitavaa." Hanna

"Teen laskuista ekalla kerralla maksupohjat, sillä se nopeuttaa seuraavaa kertaa. S-mobiilisovellus ilmoittaa tulevat laskut puhelimen näyttöön ja sähköpostiin, joten lasku ei unohdu tai häviä. Laskunmaksu onnistuu täten myös reissussa." Hannele

"Laitan laskun saman tien tai seuraavana palkkapäivänä maksuun." Jane

"Viivakoodinlukija on huippukeksintö!" Paula

"S-mobiilisovellus auki, viivakoodi lukuun, ja siinä se on. Ei voi helpommaksi mennä." Satu

"Onneksi mieheni hoitaa laskujen maksamisen. Suurin osa laskuista on laitettu e-laskuiksi." Lea

"Laskuista pitää olla kiitollinen. Laskun vastineeksi on saanut jotain, palvelua, tavaraa, sähköä, vettä. Kaikilla asiat eivät ole yhtä hyvin, kaikki eivät saa laskuja tai selviä niistä." Marika

"Pankissa on valmiiksi laskuttajien luettelo, se helpottaa. Jos ja kun tulee maksuvaikeuksia, soitan laskunantajalle. Maksuaikaa tai -eriä saa siirrettyä. Sairaus on yksi peruste, se ymmärretään hyvin. Lisäksi iloista mieltä – ilman laskuja ei tietääkseni ole kukaan." Seija

Lisää aiheesta