Viihde-elektroniikan puhdistusopas

27.8.2012
4 arviota
Viihde-elektroniikan puhdistusopas

Säännöllinen puhdistaminen pidentää teknisten viihdelaitteiden kuten CD- ja DVD-soittimien sekä pelikonsolien käyttöikää.

Viihdelaitteen ulkopintojen puhdistus

 • Laite kytketään pois päältä ja töpseli irrotetaan seinästä.
 • Ulkokuori puhdistetaan pehmeällä, lievästi kostealla ja nukkaamattomalla liinalla. Kosteuden päästämistä laitteen aukkoihin tulee varoa.
 • Tuuletusaukkoihin kerääntyy nopeasti pölyä, joten ne on muistettava puhdistaa säännöllisesti kuivalla ja pehmeällä liinalla.

CD- ja DVD-levyjen käsittely

 • Levy irrotetaan kotelosta pitämällä kiinni levyn reunoista ja painamalla samalla varovasti keskiöstä.
 • Levyn kiiltävää pintaa ei tule koskea, eikä levyä saa taittaa.
 • Soiton jälkeen levy laitetaan takaisin koteloonsa, jotta se ei pääse pölyttymään, naarmuuntumaan tai likaantumaan.
 • Levyjä ei tule altistaa auringonpaisteelle, kuumille tai kylmille lämpötiloille ja kosteudelle.
 • Levyjä kannattaa säilyttää pystyasennossa.
 • CD-R(W)-levyihin kirjoitetaan tarvittaessa vain painetulle puolelle pehmeää huopakärkistä kynää käyttäen.

CD- ja DVD-levyjen puhdistaminen

 • Pölyt, sormenjäljet ja lika pyyhitään pois säämiskällä tai kuivalla ja pehmeällä kankaalla keskeltä ulkoreunaan päin.
 • Puhdistuksessa ei tule käyttää liuottimia, kuten yleispuhdistusaineita, suihkeita, tinneriä tai bensiiniä.
 • Levyn voi puhdistaa erikoisvalmisteisilla, CD-levyjen puhdistamiseen tarkoitetuilla tuotteilla, jotka lupaavat levyille parempaa toistolaatua.

CD- ja DVD-soittimien puhdistus puhdistuslevyillä

Kun kuuntelee CD:tä, katsoo DVD-elokuvaa tai pelaa konsolipeliä, laitteessa pyörivää levyä valaistaan lasersäteellä. Lukupää muuttaa levyltä heijastuneen valon voimakkuuden sähköiseksi signaaliksi. Jos lukupäät pölyttyvät, laite saattaa pitää kovaa ääntä tai toimia muutoin huonosti.

Sisäiseen putsaukseen auttavat kätevät puhdistuslevyt, jotka puunaavat lukupäät tahrattomiksi ja parantavat laitteen suorituskykyä. Levyjä on erittäin helppo käyttää, sillä ne toimivat parilla napinpainalluksella.

Osa puhdistuslevyistä soveltuu niin CD- kuin DVD-soittimeen, tietokoneen CD/DVD-asemaan, PlayStationiin, Xboxiin kuin Nintendo Wiihinkin, mutta toiset eivät käy kuin tiettyyn laitteeseen. PlayStation 3 ja Blu-ray -soittimet käyttävät erilaista lukutekniikkaa kuin CD- ja DVD-soittimet, joten ne vaativat myös omat puhdistuslevynsä.

Lue laitteen ja puhdistuslevyn ohjeet tarkkaan ennen käyttöä, jotta välttyisit ikäviltä yllätyksiltä!

CD- ja DVD-laitteet eroavat toisistaan siten, että CD-levyjen soittaminen hyödyntää äänipäitä, kun taas DVD-kiekot vaativat myös kuvapäiden lukemista. Siksi puhdistuslevytkin ovat erilaisia ja näin ollen vain oikean levyn käyttö takaa hyvän tuloksen.

Puhdistuslevyissä on kuusi pientä harjasta, jotka poistavat lukupäille kertyneen lian samalla, kun levy pyörii laitteen sisällä. Prosessi kestää noin puoli minuuttia, ja se kannattaa toistaa kuukausittain. Jos lukupäiden toiminta takkuaa puhdistuslevypyörityksistä huolimatta, laitetta ei kannata avata itse, vaan viedä se huoltoon.

CD-levyn puhdistusohje

CD-puhdistuslevyn käyttöohje

 • Aseta levy CD-soittimeen.
 • Valitse raita 2.
 • Paina Play.
 • On mahdollista, että CD-soittimen näyttöön tulee ilmoitus "no disc" tai "error". Tämä on normaalia, eikä vaikuta puhdistukseen.

DVD-puhdistuslevyn käyttöohje

 • Aseta puhdistus-DVD soittimeen kuten normaali levy. Varmista ehdottomasti, että puhdistusharjat osoittavat alaspäin.
 • Valitse haluamasi kieli 8 kielen valikosta.
 • Paina DVD-soittimen Play-näppäintä käynnistääksesi puhdistuksen tai haluamasi järjestelmäntarkistusohjelman napsauttamalla haluamaasi kuvaketta.
 • Toiston aikana voit myös valita edellisen tai seuraavan ohjelman. Saman voit tehdä valitsemalla kohdan "Menu".

Television kuvaruudun ja tietokoneen näytön puhdistaminen

Television kuvaruutu ja tietokoneen näyttö likaantuvat helposti. Puhdistamisessa ei kuitenkaan kannata käyttää mitä tahansa liinaa ja pesuainetta, koska ne saattavat vahingoittaa näytön herkkää pintaa.

Usein kevyesti kostutettu, pehmeä liina riittää, toisinaan tarvitaan tehokkaampia keinoja. LCD- ja plasma-näyttöihin toimivat hyvin niitä varten kehitetyt puhdistusaineet ja mikrokuituliinat. Niiden käytössä on muistettava noudattaa ohjeita, jotka tulevat tuotepakkausten mukana.

Näytön puhdistamisen perusohjeet

 • Laitteesta katkaistaan virta ja virtajohto irrotetaan.
 • Näytöstä pyyhitään pölyt pehmeällä, kuivalla ja nukkaamattomalla liinalla.
 • Liinaa voi tarvittaessa kostuttaa kevyesti vedellä. Puhdistuksessa voi käyttää myös näyttöjen puhdistamiseen tarkoitettua puhdistusainetta ja mikrokuituliinoja noudattaen mukana tulleita ohjeita.
 • Nestettä ei tule suihkuttaa suoraan näytölle, sillä näytön sisälle valunut neste saattaa vahingoittaa laitetta.

Käsin kosketeltavat viihde-elektroniikkalaitteet

Sormilla näprättävien laitteiden puhdistaminen on erittäin tärkeää, koska säännöllinen huoltaminen parantaa toimivuutta ja ihon huokosista erittyvä lika on terveysriski. Näppäinten likaisuus johtuu usein ruoanmuruista ja pölyyntymisestä. Näppäinten väliin tippuvat muruset pilaantuvat nopeasti ja lisäävät bakteerikantaa. Mitä useampi ihminen käsittelee laitetta, sitä suurempi hygieniariski. Suoraan kosketukseen joutuvat laitteet pysyvät puhtaampina ahkeralla käsienpesulla. Tietokoneen näppäimistöä voi suojata pölyltä ja lialta myös päälle asetettavalla suojuksella.

Tietokoneen näppäimistön puhdistaminen

Näppäimistölle voi tehdä pikapuhdistuksen tai tarvittaessa perusteellisemman puhdistuksen. Pikapuhdistus soveltuu kevyesti likaantuneelle näppäimistölle ja kannettaville tietokoneille, jossa ei ole erillistä näppäimistöä. Toimenpiteisiin kuluu muutama minuutti ja ne kannattaa toistaa viikoittain tai vähintään kerran kuukaudessa.

Perusteellisempaa puhdistusta suositellaan likaisemmille ja pitkään käytössä olleille näppäimistöille. Operaatio kestää tunnista pariin tuntiin, ja se kannattaa tehdä parikolme kertaa vuodessa.

Tietokoneen näppäimistön puhdistus

Näppäimistön pikapuhdistus

Kevyesti likaantunut näppäimistö on helppo puhdistaa pyyhkimällä ensin pinnat laimeasti saippuoidulla mikrokuituliinalla ja toiseen kertaan veteen kastetulla liinalla.

Huom! Liinan pitää olla vain kevyesti kostea, koska laite saattaa vaurioitua, jos sen sisään pääsee nestettä!

Puhdistuksessa voi käyttää vaikkapa käsi- tai tiskisaippuaa, mutta liuottimia ei suositella.

Turvallisin tapa on hankkia erillinen näppäimistönpuhdistin, joka koostuu desinfiointiaineesta ja puhdistussienestä. Näppäimistön pohja ja kumitassut, jotka estävät näppäimistöä liukumasta, kannattaa myös putsata.

Näppäimistön voi kuivata nukkaantumattomalla kankaalla tai talouspaperilla. Muruset saa puhallettua näppäimistön koloista melko hyvin paineilmalla tai ne voidaan imeä pienellä suuttimella rikkaimurin sisään. Erityiset paineilmasuihkeet on tarkoitettu pölyn ja kevyiden roskien poistamiseen näppäimistöistä, levyasemista ja emolevyistä. Mukana toimitettavan jatkoputken avulla pääsee puhaltamaan ilmaa hankaliinkin paikkoihin.

Näppäimistön perusteellisempi puhdistus

Tietokoneen näppäimistön puhdistaminen
 • Näppäimistön johto irrotetaan tietokoneesta.
 • Kaikki ruuvit ruuvataan irti ja takakansi nostetaan pois paikoiltaan. Näppäin- ja elektroniikkapuoliskot jäävät erilleen.
 • Elektroniikkapuoliskon päällä olevan kumisuojan voi nostaa irti ja pestä vedellä tai miedolla saippualiuoksella tai erityisellä näppäimistönpuhdistimellä. Kumisuoja kuivataan kangasliinalla. Kumisuojan alla oleviin virtapiireihin ei saa koskea ja osat kannattaa suojata pölyttymiseltä puhdistuksen ajaksi.
 • Jokainen näppäin irrotetaan rungosta ja pestään saippuavedellä. Näppäimet huuhdellaan puhtaalla vedellä tai suihkuttamalla niihin näppäimistöpuhdistinta. Kuivaamisen jälkeen näppäimet kannattaa jättää vielä lepäämään tarpeeksi pitkäksi aikaa, jotta niistä ei valu myöhemmin vettä elektronisten osien päälle.
 • Näppäimistöstä voi varmuuden vuoksi ottaa kuvan ennen irrotusta, jotta näppäimet saa asetettua helposti takaisin pesun jälkeen.
 • Näppäinrunko pestään saippuavedellä. Puhdistuksessa voi huoletta käyttää tiskiharjaa, koska runko on muovia. Kuivauksen apuna voi käyttää hiustenkuivaajaa.
 • Kuivat osat kiinnitetään oikeille paikoilleen, ylä- ja alaosat yhdistetään keskenään ja ruuvit ruuvataan takaisin. Valmis!

Kaukosäädinten ja peliohjainten puhdistaminen

Puhdistaminen paitsi parantaa kaukosäädinten ja peliohjainten käytettävyyttä, se lisää myös niiden toimivuusaikaa.

Kotelon ja painikkeiden pintapuhdistukseen riittää kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla pyyhkiminen, mutta jos laitteen haluaa puhdistaa perusteellisemmin, se täytyy avata.

Kaukosäädinten ja peliohjainten puhdistaminen

Mikäli laitteen avaus kielletään käyttöohjeessa tai ei halua riskeerata osien rikkoutumista, laite kannattaa puhdistaa vain pintapuolisesti tai viedä se ammattiliikkeeseen huoltoon.

Vaikka laitteissa on valmistajakohtaisia eroja, perusohjeet sopivat useimmille malleille.

 • Laitteen kuoret avataan erilleen. Yleensä tämä vaatii muutaman ruuvin irrottamista ja kappaleiden liu'uttamista eteen-taaksesuunnassa toisistaan eroon.
 • Piirilevy irrotetaan varovasti kannesta.
 • Silikonikuminen näppäimistömatto irrotetaan piirilevystä tai kannesta.
 • Näppäimistömatto ja kansi voidaan puhdistaa varovasti lämpimällä vedellä, saippualiuoksella tai astianpesuaineella. Osat on jätettävä kuivumaan niin pitkäksi aikaa, että ne ovat täysin kuivat.
 • Likaisen piirilevyn voi puhdistaa esimerkiksi isopropanolilla, mutta piirilevyyn koskeminen ei ole suositeltavaa.
 • Puhdistetut ja kuivatut osat kootaan lopuksi takaisin kasaan.

Viihde-elektroniikan puhdistamisen muistilista

 

 • Puhdistamista ei tule aloittaa ennen kuin laitteen virta on kytketty pois päältä ja virtajohto irrotettu pistorasiasta
 • Sähkölaitteita ei saa altistaa liialle kosteudelle
 • Piirilevyjen tai sähköjohtoja ei saa kastella missään tapauksessa
 • Liuottimien käyttö elektroniikan puhdistamisessa kannattaa jättää väliin ellei niitä ole erikseen suositeltu laitteen ohjekirjassa
 • Virtapiireihin ja muihin elektronisiin osiin ei kannata koskea
 • CD- ja DVD –soitinten sisäiseen puhdistukseen tarkoitetut erilliset puhdistuslevyt tulee ottaa käyttöön vasta kun niiden käyttösuositukset on varmistettu erikseen käyttöohjeista.
 • Viihde-elektroniikkaa ei saa altistaa auringonpaisteelle ja kuumilla tai kylmille lämpötiloille
 • Näyttöpäätteelle tai televisioruudulle ei saa suihkuttaa nestettä suoraan, sillä näytön sisälle valunut neste saattaa vahingoittaa laitetta
 • Laitetta avatessa on varottava vääntämästä mekaanisia osia väkisin irti toisistaan, sillä ne saattavat rikkoutua.

Huom. Puhdistamiseen ei saa käyttää alkoholia tai liuottimia!

Teksti
Kuvat Markus Laakso ja Thinkstock
Avainsanat: elektroniikka tietokone
Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5