Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vietä turvallista juhannusta – juhlijan muistilista

Teksti:
Tiina Riippa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 10.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Juhannus on iloinen juhla. Jotta hauska meininki jatkuisi koko illan, kannattaa järjestelyt hoitaa kuntoon etukäteen. Ota talteen LähiTapiolan vinkit turvalliseen juhlintaan.

Pakkaa mukaan ensiaputarvikkeet

Juhannuksenakin matkassa on hyvä olla ensiapulaukku, kyypakkaus, kylmäpakkaus ja punkkipihdit. Tee punkkitarkastus päivittäin.

Muista maltti juhannusliikenteessä

Juhannuksena teillä on ruuhkaa, joten maltti on valttia. Ylinopeus lisää onnettomuusriskiä. Tiesitkö, että lähes puolet tieltä suistumisista johtuu yli 10 kilometrin ylinopeudesta? Noudata siis nopeusrajoituksia ja pidä turvavälit. Käytä handsfreeta, jos on pakko puhua ajon aikana. Jopa 40 prosenttia kuljettajista kertoo joutuneensa vaaratilanteeseen käytettyään matkapuhelinta ajaessaan. Jo pelkkä puhuminen vie huomion pois ajamisesta puhumattakaan viestittelystä tai somettamisesta.

Selvitä sijaintisi

Selvitä juhannuksen viettopaikkasi koordinaatit tai lataa älypuhelimeesi maksuton 112 Suomi -sovellus. Jos soitat hätäpuhelun sen avulla, sovellus ilmoittaa hätäkeskukselle oman sijaintisi ja puhelinnumerosi automaattisesti.

Polta juhannuskokkoa valvotusti

Jos aiot polttaa oman juhannuskokon, varmista ensin Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta, onko voimassa ruohikko- tai metsäpalovaroitus. Niiden aikana avotulta ei saa sytyttää eikä myöskään silloin, jos tulipalon vaara on ilmeinen. Jos estettä ei ole, rakenna kokko riittävän kauas rakennuksista. Käytä grillin sytytysnestettä, jos jotain on pakko käyttää. Varaa sammutusvälineistöä ja vettä kokon viereen valmiiksi. Kokkoa ei saa jättää vartioimatta. Muista, että poltto ei saa aiheuttaa haittaa tai vahinkoa naapureille. Voit kutsua naapuritkin nauttimaan kokosta!

Varaa sammutusvälineet

Kokon ohella myös grillaus kuuluu juhannukseen, mutta älä jätä kumpaakaan ilman valvontaa. Varaa grillauspaikalle vesiämpäri. Käsisammutinkaan ei ole pahitteeksi. Taivuta kaasugrillin kaasuletku ja tarkista, ettei siinä ei ole murtumia. Tarvittaessa vaihda letku uuteen. Siirrä kaasupullo sivuun grillauksen ajaksi. Sammuta grilli, kun ruoka on valmista. Mökille kannattaa hankkia sammutin ja sammutuspeite, sillä palokunta on usein kaukana.

Tarkista palovaroitin ja saunan hormi

Varmista, että palovaroitin toimii kesämökillä. Vaihda varoittimen paristo säännöllisesti. Tarkista myös saunan hormin paloturvallisuus. Muista nuohous: vapaa-ajan asunnoilla se tulee tehdä kolmen vuoden välein.

Älä ui yksin – ja pidä silmällä lapsia

Alkukesästä uimavedet eivät välttämättä vielä ole kovin lämpimiä. Älä ui yksin äläkä kauas rannasta. Juhannuksenakaan ei pidä mennä uimaan humalassa. Lapset viihtyvät veden äärellä usein kylmyydestä huolimatta, mutta tarvitsevat jatkuvaa aikuisten valvontaa. Pienille voi pukea pelastusliivit myös laiturilla ja rannalla leikkimisen ajaksi.

Jätä alkoholi rannalle

"Kippari" on soutuveneessäkin vastuussa veneen turvallisuudesta ja mukana olevista. Alkoholi ja vesillä liikkuminen eivät sovi yhteen. Poliisin mukaan viime vuonna valtaosassa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa alkoholilla oli osuutta asiaan. Pelastusliivien käyttö olisi todennäköisesti pelastanut 90 prosenttia vesiliikenneonnettomuuksissa hukkuneista. Jos juhlaan kuulu alkoholi, jätä esimerkiksi remontointi tai metsurin hommat toiseen kertaan.

Lähteet: LähiTapiola, 112.fi, pelastuslaitos, Poliisi

Lisää aiheesta